1/16th, 1/18th, Mini & Micro RC Cars Discuss 1/16, 1/18, Minis, Micros & any RC Cars smaller than 1/10th scale in this forum

Official HPI Savage Flux XS thread...

Reply
Old 02-22-2014, 12:29 PM
  #3501
jsflagstad
 
Join Date: Mar 2004
Location: Bethel, MN
Posts: 207
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Quote:
Originally Posted by suburban_hooligan View Post
what battery are you running? my SS did that on a 3200mah 20c. when i tried a 3300mah 25c the almost went away. and when i put a 6200mah 50c in it, it solved the problem
Where did you buy the 6200 50C? Did it fit in the XS alright?
jsflagstad is offline  
Reply With Quote
Old 02-22-2014, 12:40 PM
  #3502
suburban_hooligan
 
suburban_hooligan's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Long Beach, CA.
Posts: 995
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Quote:
Originally Posted by jsflagstad View Post
Good to know, Thanks. Good lord, with the punch this thing has on 20c it should be unreal with 35c+ packs!
ever seen a truck do a burnout and a wheelie at the same time? that's what mine did when i put the 50c pack in it. blew my mind.
suburban_hooligan is offline  
Reply With Quote
Old 02-22-2014, 12:44 PM
  #3503
suburban_hooligan
 
suburban_hooligan's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Long Beach, CA.
Posts: 995
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Quote:
Originally Posted by jsflagstad View Post
Where did you buy the 6200 50C? Did it fit in the XS alright?
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXASTZ
it fits great. i did have to test it a few times to learn how to run the battery wires out. but once i had that figured out, it goes in and out easily.
suburban_hooligan is offline  
Reply With Quote
Old 02-24-2014, 08:31 AM
  #3504
cumminspower5.9
 
cumminspower5.9's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: horseheads, NY
Posts: 2,643
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Quote:
Originally Posted by jsflagstad View Post
Good to know, Thanks. Good lord, with the punch this thing has on 20c it should be unreal with 35c+ packs!
I was able to rip standing backflips on a 25c lipo
cumminspower5.9 is offline  
Reply With Quote
Old 02-25-2014, 01:38 AM
  #3505
pythonfan
 
pythonfan's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Florida
Posts: 5,047
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Quote:
Originally Posted by suburban_hooligan View Post
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXASTZ
it fits great. i did have to test it a few times to learn how to run the battery wires out. but once i had that figured out, it goes in and out easily.
In case anyone wants a hobbyking version of the above here you go(Also even higher C): http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...dProduct=33216

To fit the above in the savage you would have to make or buy low profile plugs (Credit T9):



Quote:
Originally Posted by cumminspower5.9 View Post
I was able to rip standing backflips on a 25c lipo
This but with a 30c pack/s.

Last edited by pythonfan; 02-25-2014 at 01:48 AM.
pythonfan is offline  
Reply With Quote
Old 02-26-2014, 11:57 PM
  #3506
pythonfan
 
pythonfan's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Florida
Posts: 5,047
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

A few new pics after 5 battery packs, thing is tougher then people made it out to be. I lost front wheel drive, set screw came out or is loose haven't looked yet, and a wire on the motor became un-solderd but i did the soldering so my own fault for that.

These are the wheels and tires from a the losi 1/18th rock crawler, and surprisingly hook up amazing in soft sugar sand and leaves. They might be small and cookie cutter'ish but my goodness does it handle now. Stock tires it couldn't track straight to save it's life.


pythonfan is offline  
Reply With Quote
Old 02-28-2014, 07:59 AM
  #3507
mudfrog
 
mudfrog's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Troutville, VA
Posts: 55
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Quote:
Originally Posted by jason1980 View Post
I am running alu knuckles. less free play. How did you attach the fan to the motor? got any pictures to show how you did it?
The Heatsink wraps around the motor to hold it in place. I picked the fan and heatsink up off of ebay for like $18 or so.
mudfrog is offline  
Reply With Quote
Old 02-28-2014, 08:05 AM
  #3508
mudfrog
 
mudfrog's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Troutville, VA
Posts: 55
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Forgot to post up on the aluminum knuckles after I installed them.

mudfrog is offline  
Reply With Quote
Old 02-28-2014, 08:06 AM
  #3509
mudfrog
 
mudfrog's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Troutville, VA
Posts: 55
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Quote:
Originally Posted by cumminspower5.9 View Post
The C-rating on the pack is what you need to be concerned about. With this truck, 30c is lowest. It is a light truck, but 25c lipos are for 2wd Traxxas vehicles which are really light and don't draw a lot of amps. If the battery cannot supply the amps the motor/esc are drawing, it will stutter.
I run 25C packs and it has tons of punch. It will do a standing back flip no problem.
mudfrog is offline  
Reply With Quote
Old 03-04-2014, 07:53 PM
  #3510
charliebill
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 6
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Just finally got my Savage Flux back from HPI after just purchasing it new and having it delivered with issues...... At first glance its everything (good) they say about it.... I was very disappointed in the new "Futaba" transmitter the TF-11, and when I unpacked the item the first time, it ran for a few seconds the stopped. I checked everything over and decided to call HPI, i was hung up on by the first person who says they are normally in the air department and not the surface department, then the next guy (very nice) went through the hole thing over the phone and told me to send it in. I did, and they fixed it and sent it back. The repair ticket says the wire was off from the motor to the ESC(absolutely not) and that was the issue. Either way i have the truck back and its working now so thats a plus. The radio sucks and the shocks arent the "Golden" ive heard from URC at all, but over all for the $200 RTR oh wait it was $300 and i had to purchase batteries.... Fun truck but after all the issues not sure i made the right choice.. My issues I'm sure arent the norm and probably just represent my experience and nothing more but, I'm not a fan of this product so far.... I havent had an issue with my batteries not fitting and I havent tried a 3s due to the breaking parts issue I hear so much about but I think its fast enough the way it is. Here's hoping my ESC dont burn like i have heard some doing! Just my opinion and you should form yours from the true experts but just had to post something.
charliebill is offline  
Reply With Quote
Old 04-07-2014, 05:39 PM
  #3511
darter
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 1
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

new to electric...does the robinson slipper clutch fit the savage flux xs..or a higher grade of transmission gear available for xs..thanks for any help
darter is offline  
Reply With Quote
Old 04-07-2014, 06:12 PM
  #3512
cumminspower5.9
 
cumminspower5.9's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: horseheads, NY
Posts: 2,643
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

In my opinion after having the truck and running all stock with 2s and 3s lipo, anything aftermarket isn't necessary. HPI has always hade bulletproof transmissions, and this is one of them. What were your goals as far as an aftermarket slipper?
cumminspower5.9 is offline  
Reply With Quote
Old 04-10-2014, 03:34 AM
  #3513
SavageCar
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 2
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Hi , i just received today my savage , and i only have two 3s lipos to use during 10 days (in a week or so i will get 2 x 2s 4500 mah 35c).

I have read in the hpi web that for 3s you have to change the spur gear and pinion , and looking in the pdf manual it seems , at least for me (i am new in rc cars),that is a bit difficult to change them. Perhaps once i have the car in the table is easier to see what to do.

But my doubt is if for a week or 10 days of 3s use only it is worth to change the pinion and spur knowing that then i will use 2s lipos.

And as i never drive a rc car , i will not speed up too much xd.
SavageCar is offline  
Reply With Quote
Old 04-10-2014, 05:43 AM
  #3514
cumminspower5.9
 
cumminspower5.9's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: horseheads, NY
Posts: 2,643
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

I never changed any gears in my XS, whether I was running a 2s or a 3s lipo. The gear changing is o keep temps down on the motor. If you run full throttle for a whole pack or even two packs, you might have heat trouble. 3s lipo is insane power, so I doubt you will need to go full throttle.
cumminspower5.9 is offline  
Reply With Quote
Old 04-10-2014, 07:18 AM
  #3515
SavageCar
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 2
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Quote:
Originally Posted by cumminspower5.9 View Post
I never changed any gears in my XS, whether I was running a 2s or a 3s lipo. The gear changing is o keep temps down on the motor. If you run full throttle for a whole pack or even two packs, you might have heat trouble. 3s lipo is insane power, so I doubt you will need to go full throttle.
Thanks , i have received the car 2 h ago. I am charging a 3s 3500 mah battery with my imax b3 (i have to buy a b6 , this ones charges a battery in 6 or 10 hours as it doesn't let you to charge at more than 800 mA) , and then i will setup all things and learn to drive it xd
SavageCar is offline  
Reply With Quote
Old 04-18-2014, 11:20 AM
  #3516
t9dragon
 
Join Date: Apr 2004
Location: PDX, OR
Posts: 7,866
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

It looks like we might be able to finally go XS bashing.... But with only of our XS's still having tranny issues with the other one.... To bad I can't find a complete tranny for sale.
t9dragon is offline  
Reply With Quote
Old 04-18-2014, 06:09 PM
  #3517
cumminspower5.9
 
cumminspower5.9's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: horseheads, NY
Posts: 2,643
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Sometimes I kind of miss my XS. The blistering top speed and neck snapping backflips. But on the other hand, I'm glad I sold it to get my Ofna. More solid platform. I still stop by to help others lol
cumminspower5.9 is offline  
Reply With Quote
Old 04-20-2014, 06:29 PM
  #3518
jsflagstad
 
Join Date: Mar 2004
Location: Bethel, MN
Posts: 207
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Hello guys, I'm back again. See my video in post 3494 with my XS doing the "Jerky" thing when starting out. We finally got some nice weather here and I got out to do some bashing. I still have the same batteries 2s and 3s 4000 mah 20c's. A few had thought that the fact that the 20c batteries we my issue but it would hurt to run with them and just deal with the jerky starts until I get some new batteries. Today it was still jerky and then it would just go dead after maybe 5 mins of running and the pack still had plenty of charge in it. If I unhooked the battery and hooked it back up, it would run for bit longer and then go dead again. Any ideas? Is my ESC going? Or, is it just that these 20c batteries just not right? On a side note, I saw a Savage XS package deal with these batteries and that's why I chose them. I don't remember the truck doing this jerky deal on the first few packs, and it certainly didn't go dead when the pack was still fairly charged.

Thanks,

JSF
jsflagstad is offline  
Reply With Quote
Old 04-20-2014, 06:53 PM
  #3519
t9dragon
 
Join Date: Apr 2004
Location: PDX, OR
Posts: 7,866
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Quote:
Originally Posted by jsflagstad View Post
Hello guys, I'm back again. See my video in post 3494 with my XS doing the "Jerky" thing when starting out. We finally got some nice weather here and I got out to do some bashing. I still have the same batteries 2s and 3s 4000 mah 20c's. A few had thought that the fact that the 20c batteries we my issue but it would hurt to run with them and just deal with the jerky starts until I get some new batteries. Today it was still jerky and then it would just go dead after maybe 5 mins of running and the pack still had plenty of charge in it. If I unhooked the battery and hooked it back up, it would run for bit longer and then go dead again. Any ideas? Is my ESC going? Or, is it just that these 20c batteries just not right? On a side note, I saw a Savage XS package deal with these batteries and that's why I chose them. I don't remember the truck doing this jerky deal on the first few packs, and it certainly didn't go dead when the pack was still fairly charged.

Thanks,

JSF
What brand of batteries? Do you balance them?
t9dragon is offline  
Reply With Quote
Old 04-20-2014, 07:02 PM
  #3520
jsflagstad
 
Join Date: Mar 2004
Location: Bethel, MN
Posts: 207
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Both are Venom batteries and Yes I always balance. Is there any place to buy batteries (affordable) besides hobby king? Love their site but I'm WAY tired of wrestling with their shopping cart / check out system.
jsflagstad is offline  
Reply With Quote
Old 04-20-2014, 09:29 PM
  #3521
t9dragon
 
Join Date: Apr 2004
Location: PDX, OR
Posts: 7,866
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

I buy my lipos from a LHS... I think it is your lipos, 20c just isn't cutting it..
t9dragon is offline  
Reply With Quote
Old 04-22-2014, 07:03 PM
  #3522
jsflagstad
 
Join Date: Mar 2004
Location: Bethel, MN
Posts: 207
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

I went to my LHS and bought an $80 2s 30c 5200 mah pack and gave it a try. It made it better, but it still does the hesitation and it gets worse as the battery is drawn down again. I think I'll give all the onboard connections a once over and see if that helps. Maybe even apply a little dielectric grease?

JSF
jsflagstad is offline  
Reply With Quote
Old 04-23-2014, 03:41 AM
  #3523
cumminspower5.9
 
cumminspower5.9's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: horseheads, NY
Posts: 2,643
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

I would hook the ESC up to the computer if you have the adapter, and check all the setting or do an update on it.
cumminspower5.9 is offline  
Reply With Quote
Old 04-23-2014, 12:37 PM
  #3524
jsflagstad
 
Join Date: Mar 2004
Location: Bethel, MN
Posts: 207
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

I just ordered one, it'll be here tomorrow. Where is the best place to get the latest file update?
jsflagstad is offline  
Reply With Quote
Old 04-24-2014, 06:18 AM
  #3525
cumminspower5.9
 
cumminspower5.9's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: horseheads, NY
Posts: 2,643
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

You can go to the Castle website and get the free download for the program. When you plug in the esc to the computer, it might mention there is an update.
cumminspower5.9 is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 07:49 AM.