Electric Pattern Aircraft Discuss epowered pattern aircraft in this forum

Futaba 18 MZ battery alarm

Reply

Old 12-14-2018, 06:30 AM
  #1  
UKpatternflyer
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: Crewe, UNITED KINGDOM
Posts: 157
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Futaba 18 MZ battery alarm

Hi,
Does anyone have any experience of setting up the telemetry in the Futaba 18MZ to monitor the main (10S) drive battery and set an alarm if it goes below a set limit? I've watched a few videos but am still unclear how you set the alarm when voltage drops below a specified amount

Thanks

Keith
UKpatternflyer is online now  
Reply With Quote
Old 12-14-2018, 03:47 PM
  #2  
PeterP
 
Join Date: Feb 2003
Location: Brisbane, AUSTRALIA
Posts: 471
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Have done it Keith. Not that complicated after you have done it once. What current sensor are you using? - Are you getting real-time telemetry data back to your transmitter? If you are then your 95% there. Go to your telemetry screen at the end of a flight and you should see the maximum reading for each installed (and operational) telemetry device. Select the alarm option to the right and place a value in there which you want to alarm to trigger on.
PeterP is offline  
Reply With Quote
Old 12-15-2018, 03:04 PM
  #3  
UKpatternflyer
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: Crewe, UNITED KINGDOM
Posts: 157
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default



Hi Peter,

Yes I've got voltage data going back to the Tx, I'm just confused as to the way its being displayed. Ideally I'd like to display the drive voltage or Ext.Battery on the Home screen but can't figure how to do this. On the home screen it displays the Rx voltage and then Ext 0.0 and I'm not sure what this value refers to. The 16.1V is my external or Drive battery, and that's the value I want on my Home screen
Best wishes

Keith
UKpatternflyer is online now  
Reply With Quote
Old 12-18-2018, 11:31 AM
  #4  
willyuk
 
Join Date: Nov 2005
Location: , UNITED KINGDOM
Posts: 51
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

I have mine displayed. I think you ust go to telemetry page but I will check tomorrow and let you know how mine is set up
willyuk is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service