Engine Conversions Discuss all aspects of engine conversions in this forum

Complete new CDI - website open

Reply
Old 07-03-2010, 03:05 PM
  #1
Gompy
Thread Starter
 
Gompy's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Alkmaar, NETHERLANDS
Posts: 404
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Complete new CDI - website open

Hi Guys,

Here are some pictures from the new CDI we have make.

http://www.electronics.gompy.net/cdi/
http://www.electronics.gompy.net/completecdi/

Regards, Rob
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Om33959.jpg
Views:	217
Size:	66.9 KB
ID:	1462502   Click image for larger version

Name:	Bw72340.jpg
Views:	171
Size:	76.5 KB
ID:	1462503  
Gompy is offline  
Reply With Quote
Old 07-04-2010, 09:36 PM
  #2
w8ye
Moderator
 
w8ye's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Shelby, OH
Posts: 37,526
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

The timing advance/retard doesn't exactly go along with my thoughts.

Could you eleborate on your timing goals?

I would think the timing should be zero at 5,000 rpm.

The retard should be 14 degrees at 2000 rpm

Getting above 8000 rpm it should begin to retard again for high performance applications?
w8ye is offline  
Reply With Quote
Old 07-05-2010, 05:46 AM
  #3
Gompy
Thread Starter
 
Gompy's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Alkmaar, NETHERLANDS
Posts: 404
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

If youwant a curve like a snake, you can program it.
There are 40 place free to program, same like all other settings.
The CDI is not only for 2stroke, but you can also use it for 4 stroke engines.
With some knowledge it'seven possible to use this CDI like a TCI.
Wat you see into the pictureis only to show wat we have make.
We work hard to finish the PCB's and cleanup the program.
I think (hope) within a fewweeks weare ready to release the CDI.

BTW: This desige is not a real opensource project like the two others we have done.
You get everything to build the project, programmer software, HEX-code and layouts.
We don't release the source codes of the programs.

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Qo39950.jpg
Views:	104
Size:	87.9 KB
ID:	1463278  
Gompy is offline  
Reply With Quote
Old 07-05-2010, 03:29 PM
  #4
how_eee
 
Join Date: Jun 2010
Location: , UZBEKISTAN
Posts: 10
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Hi, Gompy!Could you explain why you dont want to open source? For what reason? It is only your decision and i agree it. But I only interest why?
how_eee is offline  
Reply With Quote
Old 07-05-2010, 03:44 PM
  #5
Gompy
Thread Starter
 
Gompy's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Alkmaar, NETHERLANDS
Posts: 404
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

We want to build a commercial version too and maybe we need parts of the program and ASM-code.
It takes also to much time to communicate with every one and make changes for all wishes.
Now we present a complete ready to gopackage.
Gompy is offline  
Reply With Quote
Old 07-05-2010, 03:54 PM
  #6
captinjohn
 
Join Date: Jan 2002
Location: Hesperia Michigan, MI
Posts: 12,873
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Is the price going to be completive with the RCxcell ignition that is so common now for Radio Control airplanes? Thanks Capt,n
captinjohn is offline  
Reply With Quote
Old 07-05-2010, 03:58 PM
  #7
Gompy
Thread Starter
 
Gompy's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Alkmaar, NETHERLANDS
Posts: 404
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

I don't know if you get everything for free, layout and programms,is too much ?
If the CDI is ready, we present it on the website and you can download it.....fair enough ?
Gompy is offline  
Reply With Quote
Old 07-05-2010, 05:19 PM
  #8
gr8flyer55
 
Join Date: Nov 2005
Location: Hamburg, PA
Posts: 806
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Rob, what pic is going to be used on this new CDI? I know there wasn't enough program space in the 16f628 to hold multiple curve tables.

John
gr8flyer55 is offline  
Reply With Quote
Old 07-05-2010, 06:24 PM
  #9
Jezmo
 
Jezmo's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Spring, TX
Posts: 2,132
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Sounds fair to me Rob.
Jezmo is offline  
Reply With Quote
Old 07-05-2010, 11:32 PM
  #10
Gompy
Thread Starter
 
Gompy's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Alkmaar, NETHERLANDS
Posts: 404
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open



We are using for this CDIthe16F628a you all al ready have andit wasn't possible to put multi tables in it.
You can make onlyone table with 40 positions, but also possible the atable with 2 positions )
But I think we need no multitables in our models, it's handy for mini or motorbikes, not weedeaters.
The commercialCDI will be multi table with a lot more options like temerature, gear control, cooling aso.
This CDI have RS232 communication, the commercial CDI USB and for allthis options you need a differend (bigger)PIC.

BTW, the coomunication with the picisn't realy RS232, it's TTL.
On Ebay you can buy a small RS232 to TTL for only $3 or USB to TTL for $5, no postage orshippingcost.
http://shop.ebay.nl/?_from=R40&_trks...All-Categories
http://shop.ebay.nl/i.html?_nkw=rs23...286.m270.l1313

For those who make it self, with a MAX232, 5 capicitors and a subD9 it's also possible to make a communicator.
http://www.swharden.com/blog/2009-05...on-via-max232/

Gompy is offline  
Reply With Quote
Old 07-06-2010, 09:39 PM
  #11
CH Ignitions
 
Join Date: Aug 2009
Location: West Palm Beach, FL
Posts: 372
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

When Hardware will be done.

Adrian
CH Ignitions is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2010, 04:22 PM
  #12
COM
 
Join Date: Jun 2009
Location: Ga, GA
Posts: 396
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

The Pc software looks good. I can't wait.
COM is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2010, 04:30 PM
  #13
Bigboat
 
Join Date: Dec 2005
Location: Alkmaar, NETHERLANDS
Posts: 548
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Wrong identetie.
Bigboat is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2010, 04:32 PM
  #14
Gompy
Thread Starter
 
Gompy's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Alkmaar, NETHERLANDS
Posts: 404
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

The problem can only be the HV-board I think, I don't have information to build fast a HV-coil.
I get 270Volt (4V5 input) from the HV-coil and is not enough, we need 400-600Volt.
I hope neymi have some information, otherwise I have to rice the Voltage on the coil.

Tomorrow I etsing the timerboard PCB for test, but I think it's OK.
Maybe we can release the timerboard without the HV-board.
You only have to use the flybacktransformer and not the pulstransformer.

Gompy is offline  
Reply With Quote
Old 07-10-2010, 03:33 PM
  #15
gr8flyer55
 
Join Date: Nov 2005
Location: Hamburg, PA
Posts: 806
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Which of the TTL converters would you reccomend for use with the new timer board? I saw one for $3 and it looked good..cheaper is better?
Do you need software to have it recognized in windows? If we use the commercial units, are we only using the 4 output pins or are there 5 with the needed ground?

John
gr8flyer55 is offline  
Reply With Quote
Old 07-10-2010, 03:50 PM
  #16
Bigboat
 
Join Date: Dec 2005
Location: Alkmaar, NETHERLANDS
Posts: 548
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

I order two different USB to TTL convertors on Ebay.
Most computers don't have RS232 any more, only USB.

With plastic cover and ready to use
http://cgi.ebay.nl/ws/eBayISAPI.dll?...EOIBSA:NL:1123

PCB
http://cgi.ebay.nl/ws/eBayISAPI.dll?...EOIBSA:NL:1123

RS232 cost less, for only $2,5 with shipping.

The programm can handle both convertors, USB and RS232.


BTW, the commercial CDI use the 3V3 option from the USB to TTL to power the pic....not the 5 Volt like the old pics.
Bigboat is offline  
Reply With Quote
Old 07-15-2010, 05:57 PM
  #17
COM
 
Join Date: Jun 2009
Location: Ga, GA
Posts: 396
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Rob,

What Baudrate is thge pic set at? I got my 16mhz osc and when using it I don't get any green messages indicating that the datea is sent or received from the pic. If I use a 8 mhz osc then I get the green messages. I am using 19200 baud.
COM is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2010, 02:29 AM
  #18
Gompy
Thread Starter
 
Gompy's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Alkmaar, NETHERLANDS
Posts: 404
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Wat kind of transceiver do you use, the one with the MAX232 ?
With the MAX232, and a 16Mhz RESONATOR on the timerboard, the bautrate I use without problems is 38400.
The USB2TTL dongel have some problems with the communication, they don't want to work in monitor mode.
You can use them to shoot the table and other settings into the PIC, but not for minitoring.(we work on it)
Gompy is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2010, 05:55 AM
  #19
COM
 
Join Date: Jun 2009
Location: Ga, GA
Posts: 396
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Hi Rob,

The Transceiver is a max202. Its on a Easypic6 development board. Using a 16 Mhz Osc I can't communicate with the pic via Serial. When I use a 8 mhz then it all works well.
COM is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2010, 05:59 AM
  #20
COM
 
Join Date: Jun 2009
Location: Ga, GA
Posts: 396
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

OK setting the baud to 38400 and a 16 mhz osc works. You might want to mention the PC baud needs to be set this this to avoid problems.
COM is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2010, 06:02 AM
  #21
COM
 
Join Date: Jun 2009
Location: Ga, GA
Posts: 396
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Rob I will do some more testing and get back to you with the results.
COM is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2010, 12:58 PM
  #22
Gompy
Thread Starter
 
Gompy's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Alkmaar, NETHERLANDS
Posts: 404
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

In new software versions some options aren't there anymore.
The text is not complete at some settings, like * Pulse width*.....puls width of wat will they ask.
Also the communication with the USB2TTL have problems, the dongel can't follow the data.
Gompy is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2010, 04:38 PM
  #23
COM
 
Join Date: Jun 2009
Location: Ga, GA
Posts: 396
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Rob,

I am using a USB to serial dongle and everything works great.
COM is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2010, 04:51 PM
  #24
Gompy
Thread Starter
 
Gompy's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Alkmaar, NETHERLANDS
Posts: 404
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Do you have test it in monitor mode with signal input on the hallsensor, or only to load the data into the timerboard ?
Gompy is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2010, 06:49 PM
  #25
COM
 
Join Date: Jun 2009
Location: Ga, GA
Posts: 396
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Complete new CDI - website open

Hi Rob,

with the 16 Mhz xtal and the baud set to 38400 I get everything. If I click on the monitor tab I can see angel and RPm. IT works great.
COM is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 03:28 AM.