Exceed RC Support - Nitro Cars Discuss all Nitro Car Support for items purchased or will be purchasing at Exceed RC.

Pull start problems

Reply
Old 11-27-2007, 07:34 PM
  #1
5lagd
 
5lagd's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: guelph, ON, CANADA
Posts: 1,331
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Pull start problems

How do you tell if you need a new pull start? on my buggie, it doesnt always catch. any ideas?
5lagd is offline  
Reply With Quote
Old 11-27-2007, 07:34 PM
  #2
ehroof
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: howard beach, NY
Posts: 16,490
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Pull start problems

one way bearing, its behind the pullstart.
ehroof is offline  
Reply With Quote
Old 11-27-2007, 08:42 PM
  #3
AllAboutFunHobbies
 
AllAboutFunHobbies's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Euless, TX
Posts: 3,096
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Pull start problems

The one way bearing is behind the pullstart. If you take the pullstart off carefully so the assembly doesn't come apart and the spring doesn't pop out. If it's not grabbing then it's either worn or it's possible that it's coated in oil. Take the bearing out and spray it down real good with WD-40 then take a small amount of nitro fuel in a small jar, put the bearing in the jar with the nitro fuel and swirl it around in the jar a little bit take the bearing out and let it sit and dry out. Clean the pull start shaft off. Put the bearing and pull start back on and it should work good again, if it doesn't then the bearing is probablly out.
AllAboutFunHobbies is offline  
Reply With Quote
Old 11-27-2007, 08:44 PM
  #4
ehroof
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: howard beach, NY
Posts: 16,490
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Pull start problems

lol
ehroof is offline  
Reply With Quote
Old 11-27-2007, 08:49 PM
  #5
ehroof
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: howard beach, NY
Posts: 16,490
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Pull start problems

when you take it out, clean it with carb cleaner to get the oil off, if you use wd or nitro fuel,it will put oil on the one way and make it keep slipping
ehroof is offline  
Reply With Quote
Old 11-27-2007, 08:53 PM
  #6
AllAboutFunHobbies
 
AllAboutFunHobbies's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Euless, TX
Posts: 3,096
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Pull start problems

I always use WD 40 and nitro fuel let it dry works great never had a problem. Carb cleaner will deteriorate the nylon inside.
AllAboutFunHobbies is offline  
Reply With Quote
Old 11-27-2007, 08:56 PM
  #7
ehroof
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: howard beach, NY
Posts: 16,490
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Pull start problems

i've been doing it for several years and never had a problem, oil is what usually makes it slip and wd and nitro fuel have oil.
ehroof is offline  
Reply With Quote
Old 11-27-2007, 08:57 PM
  #8
midGArc
 
Join Date: Aug 2007
Location: warner robins, GA
Posts: 4
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Pull start problems

i found with mine , when pull starter would slip i just sprayed a small shot of carb cleaner down the string hole. it works in the feild and bets taking apart. problem eliminated with electric starter.
midGArc is offline  
Reply With Quote
Old 11-27-2007, 09:02 PM
  #9
AllAboutFunHobbies
 
AllAboutFunHobbies's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Euless, TX
Posts: 3,096
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Pull start problems


Quote:
ORIGINAL: ehroof

i've been doing it for several years and never had a problem, oil is what usually makes it slip and wd and nitro fuel have oil.
Oh well then I guess I'll start doing it that way too.
AllAboutFunHobbies is offline  
Reply With Quote
Old 11-27-2007, 10:58 PM
  #10
5lagd
 
5lagd's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: guelph, ON, CANADA
Posts: 1,331
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Pull start problems

i should have read this sooner...lol my spring popped and holy sh.. its long and hard to wind back up. took me about 1/2 hour to reassemble.lol
thx for all the help guys-i love this site
5lagd is offline  
Reply With Quote
Old 08-27-2010, 10:16 AM
  #11
Kazza
 
Join Date: Aug 2010
Location: northampton, UNITED KINGDOM
Posts: 1
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Pull start problems

i got my car 2 days ago and followed the break in precedure but when i pull the pullstart it will sttart the engine but then will ping down and stop the engine, and also i put it on and and pulled the throttle all the way and it died can you tell me whats wrong and what to do.

Thanks
Kazza is offline  
Reply With Quote
Old 09-08-2010, 12:03 PM
  #12
rjsdad
 
Join Date: Dec 2007
Location: hutto, TX, AMERICAN SAMOA (USA)
Posts: 247
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Pull start problems

LOL..I use WD to loosen the dirt and debirs and follow it up with my air compressor to clean it right off. This is how I clean the buggy as well...so far so good I guess.
rjsdad is offline  
Reply With Quote
Old 07-23-2011, 04:11 PM
  #13
kelynsdad1023
 
Join Date: May 2010
Location: Maywood, NJ
Posts: 122
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Pull start problems

motor spray works good too .
kelynsdad1023 is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 06:11 PM.