Futaba Radios Direct support forum Ask any questions you may have about Futaba radios and product here and get answers direct from Great Planes/Futaba

14SG Variometer (Melody)

Reply
Old 05-02-2013, 09:20 AM
  #1
SunDevilPilot
Thread Starter
 
SunDevilPilot's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Gilbert, AZ
Posts: 2,015
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default 14SG Variometer (Melody)

I have been playing with the Variometer on the 14SG and have been unable to get the "Melody" portion to work. I have seen a video on youTube where the Variometer gives accending tones and descending tones on the overseas version of the radio but mine just beeps (Like a warning Beep and not a melody).

I have tried to activate the alarms, deactivating the alarms, activating the melody, and deactivating the melody.

In an makeshift test setup I put the GPS Sensor into a plastic bag so I could vary the pressure and test the sounds.

I have tried it in flight with the same results.

Any ideas? Is the melody part of a future software revision or am I doing it wrong.

Here is the YouTube Video showing what I want my radio to do:

http://www.youtube.com/watch?v=fYkwnDNoX7I

Phil
SunDevilPilot is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-2013, 05:51 AM
  #2
Bax
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Monticello, IL
Posts: 19,479
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 14SG Variometer (Melody)

I think that person is using the Atmospheric sensor and not the GPS sensor set.

FUTM0851 SBS-01A ATMOSPHRIC SENSOR 18MZ
Bax is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-2013, 06:15 AM
  #3
SunDevilPilot
Thread Starter
 
SunDevilPilot's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Gilbert, AZ
Posts: 2,015
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 14SG Variometer (Melody)

I guess that is possible but the GPS Sensor detects the altitude and rate of climb / descent via barometric pressure and not via the GPS.

The book doesn't say anything about a difference in operation between the GPS and the Barometric Sensors in relation to the variometer.

Could you try the barometric sensor and see if it functions the vario differently?

I really don't want to buy something if it will operate exactly like mine does.

Phil
SunDevilPilot is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-2013, 07:11 AM
  #4
SunDevilPilot
Thread Starter
 
SunDevilPilot's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Gilbert, AZ
Posts: 2,015
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 14SG Variometer (Melody)

** Update **

While it isn't totally solved I did get the "Melody" to work.

In order for the correct sound to be played I went into the DISPLAY menu and changed the settings from YARD / POUND to METRIC.

It appears there is a flaw in the software where the melody sound doesnt play when the radio is not set in the metric display.

Hopefully this would be corrected by Futaba during a future update.

Hopefully they add a few decimal places like the German Version, giving a little more sensitivity to the sensor on the display.

My guess is the readout of the sensor is so coarse in the radio (No Decimal Places) the radio is playing the melody but only the extreme ends. The software needs to expand into the decimal range to allow the melody to properly play on the yard / pound side. Possibly.

Thanks for your input Bax!

Phil
SunDevilPilot is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-2013, 09:44 AM
  #5
Bax
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Monticello, IL
Posts: 19,479
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 14SG Variometer (Melody)

We'll send our observations to Futaba to see what they say, and how they respond.

We're glad to hear that you found a very likely reason for why you could not get it to sound.

Bax is offline  
Reply With Quote
Old 10-07-2013, 08:26 AM
  #6
thoscon
 
Join Date: Jun 2010
Location: Williamsburg, MI
Posts: 2
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Quote:
Originally Posted by Bax View Post
We'll send our observations to Futaba to see what they say, and how they respond.

We're glad to hear that you found a very likely reason for why you could not get it to sound.
Has this been fixed yet? I specifically bought this radio to use the vario tone with electric gliders.

I have updated the firmware to 2.0 and installed the speech software.

The fact that this discussion took place in May and it is now October worries me.

Futaba tech phone was no help at all.

Last edited by thoscon; 10-07-2013 at 08:28 AM.
thoscon is offline  
Reply With Quote
Old 10-07-2013, 09:40 AM
  #7
SunDevilPilot
Thread Starter
 
SunDevilPilot's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Gilbert, AZ
Posts: 2,015
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Not fixed as of 2.0
SunDevilPilot is offline  
Reply With Quote
Old 05-10-2014, 09:34 AM
  #8
SunDevilPilot
Thread Starter
 
SunDevilPilot's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Gilbert, AZ
Posts: 2,015
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

4.0 update fixed the issue.
SunDevilPilot is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 08:01 PM.