Futaba Radios Direct support forum Ask any questions you may have about Futaba radios and product here and get answers direct from Great Planes/Futaba

TM-14, is it region locked?

Reply
Old 01-02-2008, 10:48 AM
  #1
larshkj
Thread Starter
 
larshkj's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Oslo, NORWAY
Posts: 245
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default TM-14, is it region locked?

Hi Bax or Krysta!

If you live in another region (let's say Europe or Asia), and you order a TM-14 module from Tower Hobbies in USA, will it be possible to use this module in a European or Asian 12Z radio, or is it region locked?
There was a discussion about this in one of the other forums (not RCU)

Thanks!

Lars

ps. Happy New Year!
larshkj is offline  
Reply With Quote
Old 01-02-2008, 04:07 PM
  #2
Krysta
 
Join Date: Jan 2003
Location: Champaign, IL
Posts: 3,796
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: TM-14, is it region locked?

Hi Lars,

We are not 100% sure, let me check into this with Futaba Japan, but they are currently closed due to their New Years Holiday and I will let you know sometime next week when they come back.


Sincerely,
Krysta
Product Development & Support Specialist
Futaba Service Center USA




Krysta is offline  
Reply With Quote
Old 01-02-2008, 04:10 PM
  #3
Krysta
 
Join Date: Jan 2003
Location: Champaign, IL
Posts: 3,796
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: TM-14, is it region locked?

Hi Lars,

We are not 100% sure, let me check into this with Futaba Japan, but they are currently closed due to their New Years Holiday and I will let you know sometime next week when they come back.


Sincerely,
Krysta
Product Development & Support Specialist
Futaba Service Center USA




Krysta is offline  
Reply With Quote
Old 01-03-2008, 02:49 AM
  #4
electricpete
 
Join Date: Feb 2005
Location: milton keynes, UNITED KINGDOM
Posts: 207
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: TM-14, is it region locked?

Are the models from Tower CE certified

Peter
electricpete is offline  
Reply With Quote
Old 01-03-2008, 02:51 AM
  #5
mohanjude
 
Join Date: Dec 2006
Location: CardiffCardiff, UNITED KINGDOM
Posts: 3
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: TM-14, is it region locked?

TM-14 Module from Tower did not have a CE sticker on it.

Mohan
mohanjude is offline  
Reply With Quote
Old 01-03-2008, 04:06 AM
  #6
jseppanen
 
jseppanen's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Tampere, FINLAND
Posts: 202
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: TM-14, is it region locked?

This is getting very interesting indeed! I have also a TM-14 set from Tower, definitely no CE labeling. Illegal in EU??

Janne
jseppanen is offline  
Reply With Quote
Old 01-11-2008, 12:31 PM
  #7
larshkj
Thread Starter
 
larshkj's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Oslo, NORWAY
Posts: 245
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: TM-14, is it region locked?

OK, so the week is almost over. Any news?

Lars
larshkj is offline  
Reply With Quote
Old 01-11-2008, 02:39 PM
  #8
Bax
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Monticello, IL
Posts: 19,479
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: TM-14, is it region locked?

All Futaba items sold in North America conform to FCC regulations. We have seen none of them with CE markings, so we'd have to conclude that they are not legal to use in Europe or outside of North America (unless your country will accept U.S. FCC Type Acceptance).

We have heard from others that U.S.-purchased Futaba TM-14 modules will work only in U.S.-purchased transmitters, so the region-coding is installed in them.
Bax is offline  
Reply With Quote
Old 01-11-2008, 04:20 PM
  #9
CloudNineAviation
 
CloudNineAviation's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: England, UNITED KINGDOM
Posts: 32
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: TM-14, is it region locked?


So can we make this crystal clear Futaba 2.4 Ghz Tansmiters, In particular the new 7c are not able to be used in the U.K because they do not carry the CE sticker.

Thx
CloudNineAviation is offline  
Reply With Quote
Old 01-11-2008, 05:58 PM
  #10
Bax
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Monticello, IL
Posts: 19,479
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: TM-14, is it region locked?

If the 7C transmitter is imported from a North American seller, and does not have the CE marking on it, it would not be legal for the EC. Systems imported into the U.K. by the U.K. Futaba importer, Ripmax, will have the correct certification for use there.
Bax is offline  
Reply With Quote
Old 01-11-2008, 06:52 PM
  #11
mithrandir
 
mithrandir's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: adelanto, CA
Posts: 1,140
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: TM-14, is it region locked?

So it is not just the Rf modules & Rx's that are region specific???
If I went to UK with my 14MZ, could I borrow a 14MZ module from a pal and fly???
mithrandir is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 05:10 PM.