Ikarus Aerofly flight simulators Get the answers to your technical questions about Ikarus' Aerofly flight simulators here in their official support forum

AFPD - "has located the USB interface but was unable to either find a transmitter ...

Reply
Old 11-06-2010, 09:47 PM
  #1
DMcQuinn
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2002
Location: Chesterfield, MO
Posts: 1,857
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default AFPD - "has located the USB interface but was unable to either find a transmitter ...

I think I need a new interface cable. I started getting this error intermittently a couple years ago. It kept getting worse and now it is 100% of the time. I have tried two different transmitters and two different computers. One is running Windows XP (32 bit) and one is running Vista Business 32 bit.

Version 1.11.07.21. Transmitters are both JR - XP 662 and XF421

I have looked carefully at all the connections and don't see any loose connections

The cable is probably 4 or 5 years old.
DMcQuinn is offline  
Reply With Quote
Old 11-07-2010, 12:43 AM
  #2
coleco1982
 
Join Date: Nov 2008
Location: Finleyville, PA
Posts: 4
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: AFPD -

That's very strange I am having the exact same problem at the exact same time. My cable went bad so I soldered a new one on. Now I'm getting the error message "Aerofly has locate the USB interface but was unable to either find a transmitter..."

I wonder why?
coleco1982 is offline  
Reply With Quote
Old 11-07-2010, 12:50 AM
  #3
rajul
 
rajul's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Missouri City, TX
Posts: 8,147
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: AFPD -

DMcQuinn, I would check the adapter cable first for any broken or intermittent connection. Do you have a multimeter with you? If you do, we could try doing a simple test on the adapter cable
rajul is offline  
Reply With Quote
Old 11-07-2010, 10:09 AM
  #4
DMcQuinn
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2002
Location: Chesterfield, MO
Posts: 1,857
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: AFPD -

I unscrewed the cable ends and visually inspected the adapter cable, I also tested for continuity through the adaptor cable with a multi-meter. Is there anything else I can check myself?
DMcQuinn is offline  
Reply With Quote
Old 11-07-2010, 11:21 AM
  #5
rajul
 
rajul's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Missouri City, TX
Posts: 8,147
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: AFPD -

What results did you get for the adapter cable? You'll need to probe between the tip and barrel of the plug, and the lugs in the socket (unscrew the rubber cover first). Any continuity failures between the plug and socket terminals?
rajul is offline  
Reply With Quote
Old 11-07-2010, 08:13 PM
  #6
DMcQuinn
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2002
Location: Chesterfield, MO
Posts: 1,857
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: AFPD -

OK. The adaptor cable is approximately 8 inches long. see picture SNC00291. On one end there is a two-conductor pin that plugs in to the JR Transmitter. I get continuity from the tip of this pin (SNC00293) through the white/blue stripe wire to the other end on one of the lugs. From the barrel of the same pin (SNC00294), I get continuity through the all-white conductor to the other lug on the socket end. There is no continuity between the two wires (no short circuits) when the adaptor cable is unplugged from everything.

On the long cable, there is a USB connector on one end and there is a 3-conductor pin on the other end (and a black case about 3 inches long in the middle). I get continuity between the very tip of this pin and the middle conductor of the same pin. This seems a little weird. There is no short between the lugs on the back side of this pin. There is continuity between the two lugs on the back. One of the lugs is tied to the braided outer sheeth and the other lug is connected to the conductor that goes thru the center.

DMcQuinn is offline  
Reply With Quote
Old 11-07-2010, 08:44 PM
  #7
rajul
 
rajul's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Missouri City, TX
Posts: 8,147
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: AFPD -

DMcquinn, your adapter cable is fine. I will send you a photo later for you to check the lug of the plug at the end of the usb cable. Sometimes some solder is needed there. Do you have a soldering tool?
rajul is offline  
Reply With Quote
Old 11-07-2010, 08:47 PM
  #8
rajul
 
rajul's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Missouri City, TX
Posts: 8,147
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: AFPD -

Unscrew the black rubber boot of the 3.5mm stereo plug at the end of the usb interface cable and check visually first for any broken or shorted solder joints.

Check the lug and post in the plug at the end of the usb cable (refer to attached pic) and add some solder between the lug and post if there is no solder.

Connect up your radio and try running AFPD again. Let me know what happens.

rajul is offline  
Reply With Quote
Old 11-07-2010, 09:33 PM
  #9
DMcQuinn
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2002
Location: Chesterfield, MO
Posts: 1,857
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: AFPD -

Mine has no solder at the junction pointed out in your picture. But the connection there seems pretty tight. Off to do some soldering now. Will be back in a few minutes ...
DMcQuinn is offline  
Reply With Quote
Old 11-07-2010, 09:51 PM
  #10
DMcQuinn
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2002
Location: Chesterfield, MO
Posts: 1,857
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: AFPD -

I soldered it just like you show in your picture but this did not help.
DMcQuinn is offline  
Reply With Quote
Old 11-08-2010, 12:00 AM
  #11
rajul
 
rajul's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Missouri City, TX
Posts: 8,147
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: AFPD -

OK, then its confirmed to be the usb interface itself. Pls PM me your name and contact details
rajul is offline  
Reply With Quote
Old 12-22-2010, 06:14 PM
  #12
DMcQuinn
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2002
Location: Chesterfield, MO
Posts: 1,857
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: AFPD -

PROBLEM RESOLVED. My cable came back from the factory today (free of charge) and it's working perfectly again. Thanks, Mike for your help.
DMcQuinn is offline  
Reply With Quote
Old 12-23-2010, 04:19 PM
  #13
rajul
 
rajul's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Missouri City, TX
Posts: 8,147
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: AFPD -

Good to hear that!
rajul is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 04:36 AM.