Jet Central Turbines - Artes Jet Jet Central Turbines formerly the Artes Jet forum

spool up time

Reply

Old 06-11-2011, 12:27 PM
  #1  
jetsett
Thread Starter
My Feedback: (6)
 
Join Date: Mar 2002
Location: Guelph, ON, CANADA
Posts: 211
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default spool up time

Hello,

I love my turbine, BEE II KS.
I'm concerned about my spool up time. starting the turbine to "running" condition takes a consistent 1 mintute 35 seconds.
Idle to full thrust takes about 8 seconds. I'm assuming this isn't normal. Any recommendations??

Thanks
jetsett is offline  
Reply With Quote
Old 06-12-2011, 03:48 AM
  #2  
BluFox
My Feedback: (10)
 
Join Date: Jan 2002
Location: North Port, FL
Posts: 1,107
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: spool up time

Your start , ramp and then to idle is long. We need additional information as to where the process is hanging up. There are four stages to the start process; burner on, preheat, switch over and fuel ramp. At which stage does the lag occur?

Acceleration is somewhat slow. The can be improved by a change in the acceleration delay parameter.

Thanks for the question.

Eric
BluFox is offline  
Reply With Quote
Old 06-12-2011, 11:42 AM
  #3  
jetsett
Thread Starter
My Feedback: (6)
 
Join Date: Mar 2002
Location: Guelph, ON, CANADA
Posts: 211
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: spool up time

Hi Eric.
|I've started the turbine a few times today. I don't really notice any lag in any of the four stages of the start. The turbine has always been a little to slow to start. But after Maidening my jet on friday the Spool up time seem to be slow. So I changed everything from the Pump back to larger diameter. Uat is new, and changed the tank stopper to a Sullivan large bore, large clunk pickup.
Forward of the pump, I check all lines and Hanger 9 fuel filter. Also check the vent line. Everything looks good.

The last few runs I've noticed that at full throttle, I get a "pump limit reached" message
Timed the idle to full thrust...It's 10 seconds.

I was at Wingham Jets today and Talked to Chuck Storrie. He says He's going to get me a Fuel pump.

Please let me know if you need me to try anything different before replacing the pump.
Thanks
Don


jetsett is offline  
Reply With Quote
Old 06-14-2011, 06:30 AM
  #4  
BluFox
My Feedback: (10)
 
Join Date: Jan 2002
Location: North Port, FL
Posts: 1,107
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: spool up time

Don:

Check email I sent you prior to reading this post.

Regards,
Eric
BluFox is offline  
Reply With Quote
Old 06-14-2011, 02:02 PM
  #5  
jetsett
Thread Starter
My Feedback: (6)
 
Join Date: Mar 2002
Location: Guelph, ON, CANADA
Posts: 211
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: spool up time

Thanks Eric.
Runs GREAT now,
Excellent service,
Thanks
jetsett is offline  
Reply With Quote
Old 12-15-2016, 04:01 PM
  #6  
Gonzalo Sandoval
 
Join Date: Jul 2009
Location: Medellin, COLOMBIA
Posts: 28
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

hi could youy help me, i have same problem, turbine doesn´t accerlerate
Gonzalo Sandoval is offline  
Reply With Quote
Old 12-15-2016, 04:03 PM
  #7  
Gonzalo Sandoval
 
Join Date: Jul 2009
Location: Medellin, COLOMBIA
Posts: 28
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

hi could you help me, i have same problems, turbine doesn´t accerlerate
Gonzalo Sandoval is offline  
Reply With Quote
Old 12-15-2016, 04:04 PM
  #8  
Gonzalo Sandoval
 
Join Date: Jul 2009
Location: Medellin, COLOMBIA
Posts: 28
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Hi could you help me, i have same problems, turbine doesn´t accerlerate
Gonzalo Sandoval is offline  
Reply With Quote
Old 12-17-2016, 09:17 AM
  #9  
jetmon
 
Join Date: Nov 2003
Location: Mexico CityD.F., MEXICO
Posts: 226
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Hello Gonzalo
Please contact me at jruiz@dym.com.mx and I'll give you instructions to unlock the ECU change parameters
jetmon is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service