O.S. Engines Support Ask Bill Baxter your questions about O.S. Engines.

OS 155 P

Reply
Old 09-20-2012, 01:29 PM
  #1
berge
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: brisbane, AUSTRALIA
Posts: 15
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default OS 155 P



Hello,
I nave a new os 155 pumped installed in a 1/4 scale Space Walker { engine is inverted} When the the plane is flown through manevures the engine belches smoke and falters when the plane is inverted It comes good as soon as the palne is returned to level flight. BUT once I have used about half the fuel up and fly inverted the engine runs normal and does not falter with very little smoke fram exhaust !!. This is my first pumped motor and I understood that that pumped motors did not suffer these sort of problems The tank is in its normal position behind bulkheadand the center is just above carby. Any suggestions as to the problem ? Thanking you Berge

berge is offline  
Reply With Quote
Old 09-21-2012, 06:26 AM
  #2
Bax
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Champaign, IL
Posts: 19,472
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: OS 155 P

You likely are using fuel tubing that's a bit small. That's why you have positional changes. Enlarge the fuel tubing from the fuel pickup to the engine and you'll likely notice no more difficulties. You may need to drill-out the clunk in the tank to enlarge the fuel passage. Install larger metal tubing in the tank. You may need to replace the tank with one that can take the larger tubing.
Bax is offline  
Reply With Quote
Old 09-21-2012, 11:58 AM
  #3
berge
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: brisbane, AUSTRALIA
Posts: 15
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: OS 155 P

Thanking you very much for your reply,I will go ahead with the changes you suggest and will advise . Itcertainly makes sensein what you say. Berge
berge is offline  
Reply With Quote
Old 09-25-2012, 12:06 PM
  #4
berge
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: brisbane, AUSTRALIA
Posts: 15
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: OS 155 P

Made changes as suggested and found a vast improvement.I also leaned out the bottom needle a little more { putting it 1 full turn in from recommended setting !} and all is well . Thanking You for your advise Berge
berge is offline  
Reply With Quote
Old 09-26-2012, 06:08 AM
  #5
Bax
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Champaign, IL
Posts: 19,472
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: OS 155 P

Please realize that "recommended" settings are only starting points. ALL engines will have to be adjusted from there to get the best performance and handling.
Bax is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 11:46 AM.