Questions and Answers If you have general RC questions or answers discuss it here.

how to time a FA 90 twin

Reply

Old 04-07-2014, 01:23 PM
  #1  
earl267
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: Browns Mills, NJ
Posts: 17
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Unhappy how to time a FA 90 twin

I received a motor it is a FA 90 twin the problem is the cam towers have been taken off. I saw the timing mark on the cam wheels but cant find a mark on the crank. I think if the piston was on tdc and the cam was on the flat side it would work, any body can tell me how to do this ?
earl267 is offline  
Reply With Quote
Old 04-08-2014, 06:46 AM
  #2  
LesUyeda
Banned
 
Join Date: Oct 2002
Location: San Diego, CA
Posts: 2,670
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

From my documentation.

"The crankshaft alignment mark should line up with the crankcase mark when the crankshft is at the top dead center. The illustration shows the crankshaft mark, and a mark on the crankcase, alongside, and behiind the
Attached Thumbnails Click image for larger version

Name:	SaitoTiming.jpg
Views:	18
Size:	173.1 KB
ID:	1985260  
LesUyeda is offline  
Reply With Quote
Old 04-08-2014, 06:48 AM
  #3  
LesUyeda
Banned
 
Join Date: Oct 2002
Location: San Diego, CA
Posts: 2,670
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

May have to lie on your side:-))))))))))))))) But if you can copy and print, it may work.

Les
LesUyeda is offline  
Reply With Quote
Old 04-08-2014, 09:04 AM
  #4  
earl267
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: Browns Mills, NJ
Posts: 17
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Thanks for the picture but I have a twin cylinder there is two cams and one drive shaft this is a 90 twin cylinder.
earl267 is offline  
Reply With Quote
Old 04-08-2014, 09:15 AM
  #5  
earl267
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: Browns Mills, NJ
Posts: 17
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

I thank you guys for the help I see that the FA-100 is the same settings, thanks for your time.
earl267 is offline  
Reply With Quote
Old 04-09-2014, 06:48 AM
  #6  
LesUyeda
Banned
 
Join Date: Oct 2002
Location: San Diego, CA
Posts: 2,670
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Had me worried for a moment. I "thought" mine was a twin:-))))))))))))))))

Your welcome.

Les
LesUyeda is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service