Questions and Answers If you have general RC questions or answers discuss it here.

DLE 20 issues

Reply

Old 04-14-2014, 08:44 AM
  #1  
badazzgti03
Thread Starter
My Feedback: (4)
 
Join Date: Nov 2007
Location: Montgomery Village, MD
Posts: 362
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default DLE 20 issues

Well ok!!
To start out first I purchased a used DLE 20 from a member on here sometime ago with a bowmen ring install by the seller. He guarantees the motor runs great!
I installed it in my Pitts model 12. There is plenty of room under the cowl and intake are and i even made extra air extractors in the cowl as well. so its getting plenty of air in and out.
Took the plane to the field starts up fine tuned it and everything seemed fine for the first flight. After about 1-2 mins of flight time the motor starts bogging down and loses power. so i brought the plane in. tested it on the ground and it seems fine. This time i flew it with out the cowl....Same thing happens. After about and hour or so of ground tuning and having some experienced DLE20 members at the field we came to a determination that the plumbing was bad. So I replaced fuel tank and plumbing inside fuel take and all fuel lines. Took it too the field yesterday same thing and this time i didnt make the run way and didnt hit the ground too hard but being kinda windy collapsed one of my gear ripping it outta the fuse...now i got body work to do....But anyways to come to a conclusion i think it has something to do with the motor. Or it could be fuel mixture but i have used the same mixture in a DLE 55 and it ran perfect.
It seems like its getting plenty of cooling and air extraction but is the motor overheating? It has to be getting plenty of fuel to it as well...
Has anyone had this issue with the DLE 20 or did i purchase an F'ed up motor from someone?
Please help me out on this issue someone
badazzgti03 is offline  
Reply With Quote
Old 04-14-2014, 10:56 AM
  #2  
grosbeak
Senior Member
 
grosbeak's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Ottawa, ON, CANADA
Posts: 1,321
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

What fuel mixture are you using?
grosbeak is offline  
Reply With Quote
Old 04-14-2014, 11:19 AM
  #3  
raptureboy
 
raptureboy's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Kempton PA
Posts: 2,620
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

I find that on my DLE 20 you can easily over tune them. As little as a 1/8 turn can be too much. I would start over on the needles and set them to 1 1/4 turns ea and then adjust them ever so slightly, starting with the low needle first, a slightly rich condition works best and helps with the idle hanging up. I would also consider checking the screen in the carb as it could be gunked up depending on the amount of time the engine sat around. 32:1 is all I ever run mine on.
raptureboy is offline  
Reply With Quote
Old 04-14-2014, 12:03 PM
  #4  
badazzgti03
Thread Starter
My Feedback: (4)
 
Join Date: Nov 2007
Location: Montgomery Village, MD
Posts: 362
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

im using the proper mixture via manual.
I have had an expert at the field who built and tuned our trainers that all have DLE20s in them tune mine and he was even having issues getting it to run right. Ill take the carb apart and check the screen, have not done that yet.
badazzgti03 is offline  
Reply With Quote
Old 04-14-2014, 12:20 PM
  #5  
scale only 4 me
My Feedback: (158)
 
scale only 4 me's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Avon Lake, OH
Posts: 9,901
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

First thing I check when I have a gas engine issue is the screen in the carb, learned the hard way many years ago wasting time adjusting needles only to find that white goop sediment clogging the filter screen.

good luck
scale only 4 me is offline  
Reply With Quote
Old 04-15-2014, 06:10 AM
  #6  
badazzgti03
Thread Starter
My Feedback: (4)
 
Join Date: Nov 2007
Location: Montgomery Village, MD
Posts: 362
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

ok well I will check the screen tonight
badazzgti03 is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service