Go Back  RCU Forums > RC Airplanes > Questions and Answers
Reload this Page >

NiCAD RX Battery…Can you have too much mah?

Questions and Answers If you have general RC questions or answers discuss it here.

NiCAD RX Battery…Can you have too much mah?

Reply

Old 04-19-2008, 01:42 AM
  #1  
dive2277
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Katy, TX
Posts: 14
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default NiCAD RX Battery…Can you have too much mah?

RX NiCAD Battery…Can you have too much mah?

I'm looking for the right size RX flight battery... I have a spare 1000 mah 4.8v JR battery and with my NexStar w/ 6 Futuba 3004's and 2.4Ghz fast RX I can make 6 12-15 min flights. I'm will be using 7 3004's and the same 2.4Ghz RX in my BH Models T-28 Trojan and I was thinking of:
4.8V, 1700mah Flat NiCAD Battery using Sanyo cells:
Length: 2.63”
Height: .675”
Width: 2”
Weight: 4.6 oz.

Can I go with a higher mah 4.8V, 2000mah Flat NiMH Battery using Panasonic cells?
Length: 2.63”
Height: .68”
Width: 1.72”
Weight: 4.7 oz.

God Bless and many Happy Landings,

Stuart (dive2277)
dive2277 is offline  
Reply With Quote
Old 04-19-2008, 01:59 AM
  #2  
ErikElvis
Senior Member
My Feedback: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: townsend, DE
Posts: 400
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: NiCAD RX Battery…Can you have too much mah?

You can never have too much mah! What will get ya is you may need a new charger to charge the NiMH properly. You prob wouldnt want a stock charger that charges at 100mah. I just bought some 4.8V 2300mah NiMH batts to replace he nexstar factory batts. Got them from ebay. all-batteries I believe.
ErikElvis is offline  
Reply With Quote
Old 04-19-2008, 03:49 AM
  #3  
dive2277
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Katy, TX
Posts: 14
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: NiCAD RX Battery…Can you have too much mah?

Thanks, that’s what I was hoping to hear... What's a good fast charger that can charge my RX and TX at the same time?

God Bless and many Happy Landings,

Stuart

dive2277 is offline  
Reply With Quote
Old 04-19-2008, 03:59 AM
  #4  
da Rock
Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Near Pfafftown NC
Posts: 11,511
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: NiCAD RX Battery…Can you have too much mah?


ORIGINAL: dive2277

Thanks, that’s what I was hoping to hear... What's a good fast charger that can charge my RX and TX at the same time?

God Bless and many Happy Landings,

Stuart


Keep in mind that some transmitters have a fuse in them to protect the electonics. And those fuses are chosen somewhat based on the charge rate of the issue battery. So fast charging might not work perfectly with every TX.

And there aren't many intelligent chargers that do different voltage/amp at the same time. AccuCycle Elite does. And works off AC or DC.
da Rock is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service