RC Car Engines Talk about rc car nitro engines and gas engines

Clutch issues, HELP!!

Reply

Old 07-29-2016, 09:40 AM
  #1  
Xenon Paradox
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 3
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Exclamation Clutch issues, HELP!!

Hello friends, i currently am having an issue with my Kyosho Inferno ST RR's Clutch. at a race last weekend my shoes finally decided they had enough, so i just changed them this morning! as i pulled the old shoes off i noticed the fly wheel nut had backed out abit. so i re- tightened it and installed the new shoes. upon re installing the engine into the car everything seemed okay BUT, when i went to spin my wheels and see if the gearing lined up, i noticed that neither the clutch bell or the drive wheel moved. i proceeded to start the car. and at idle the wheels kept spinning (off the ground) as soon as the wheels hit the ground the engine died... it also dies when i apply the brakes. and when the car is off, it doesnt roll, the wheels stay locked! PLEASE HELP!
(it seems that Neutral doesnt exist anymore)
thanks!

Dan
Xenon Paradox is offline  
Reply With Quote
Old 07-29-2016, 10:42 AM
  #2  
1QwkSport2.5r
 
1QwkSport2.5r's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Cottage Grove, MN
Posts: 9,645
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Your clutch spring isn't installed correctly or broken most likely. Remove the clutchbell and check to ensure the shoes are installed correctly and the spring(s) is/are attached correctly. Reinstall the clutchbell and give it a spin. It should spin freely. If it doesn't, then there is still an issue with the clutch. Also, when you tightened the flywheel but - did you ensure the collet was installed fight against the front bearing and the crankshaft was pulled forward (towards the front of the engine)?
1QwkSport2.5r is offline  
Reply With Quote
Old 07-29-2016, 11:49 AM
  #3  
cbaker65
 
cbaker65's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: , CA
Posts: 418
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Originally Posted by Xenon Paradox View Post
Hello friends, i currently am having an issue with my Kyosho Inferno ST RR's Clutch. at a race last weekend my shoes finally decided they had enough, so i just changed them this morning! as i pulled the old shoes off i noticed the fly wheel nut had backed out abit. so i re- tightened it and installed the new shoes. upon re installing the engine into the car everything seemed okay BUT, when i went to spin my wheels and see if the gearing lined up, i noticed that neither the clutch bell or the drive wheel moved. i proceeded to start the car. and at idle the wheels kept spinning (off the ground) as soon as the wheels hit the ground the engine died... it also dies when i apply the brakes. and when the car is off, it doesnt roll, the wheels stay locked! PLEASE HELP!
(it seems that Neutral doesnt exist anymore)
thanks!

Dan
You've probably tighten the nut up against the clutch bell bearing ,you may need to buy a clutch bell bearing thrust washer kit
which is only acouple bucks.

Those are shims so the clutch nut doesn't tighten up on the bearing!...
cbaker65 is offline  
Reply With Quote
Old 07-29-2016, 12:39 PM
  #4  
Xenon Paradox
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 3
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

i checked it out and it turns out that the rear bearing closest to the shoes wasnt shimmed correctly. 7.99$ fix =)
thanks for the tips!
Xenon Paradox is offline  
Reply With Quote
Old 08-24-2018, 11:13 AM
  #5  
Rcjunky81
 
Join Date: Aug 2018
Location: Amsterdam
Posts: 12
Default

Check if your springs are good
Rcjunky81 is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service