RC Car General Discussions This forum is for all general discussions related to radio control cars. Check forums below for more specific categories if applicable.

Mamba monster issue

Reply
Old 11-13-2012, 06:22 PM
  #1
steed2-inactive
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2008
Location: pefferlaw, ON, CANADA
Posts: 1,536
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Mamba monster issue

Hey guys, ok here goes. I have two mamba monster systems. One is in a savage flux hp, the other in an emaxx brushless edition. The emaxx is geared to have the same rollout gearing as the flux so the trucks are basically geared identically. Both truck are only run on 6s. Here's my problem.
The emaxx has way less punch, top speed and kills batteries twice as fast. I have the castle link and while the emaxx has a later software as the blur only has one software available, the trucks are setup identical. Also the emaxx has a jump when your getting on the gas moderately, it starts to go and has a jump and then continues accelerating linearly.
Thoughts?
The difference in power between the two is a huge amount. ...I'm lost?
steed2-inactive is offline  
Reply With Quote
Old 11-13-2012, 07:01 PM
  #2
yakfish
 
yakfish's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Fairborn, OH
Posts: 2,439
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba monster issue

check your drive train something is probably binding. try removing the pinion and see if the truck rolls freely.
yakfish is offline  
Reply With Quote
Old 11-13-2012, 07:45 PM
  #3
steed2-inactive
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2008
Location: pefferlaw, ON, CANADA
Posts: 1,536
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba monster issue

Yes truck rolls freely.
steed2-inactive is offline  
Reply With Quote
Old 11-13-2012, 09:21 PM
  #4
Haddi Taha
 
Haddi Taha's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Sydney, AUSTRALIA
Posts: 1,901
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba monster issue

bigger tires make the motor and esc work harder if that helps
Haddi Taha is offline  
Reply With Quote
Old 11-13-2012, 09:41 PM
  #5
yakfish
 
yakfish's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Fairborn, OH
Posts: 2,439
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba monster issue


Quote:
ORIGINAL: steed2

Yes truck rolls freely.
try swaping the motors from one truc to another. You might have bearings that need replaced in the motor that is currently in the Emaxx. If you swap that motor into the Savage you will know you have an issue with the motor. if you put the motor that is currently in the savage into the Emaxx and have the same problem you will know that you don't have a problem with the motor and since the truck rolls freely that leaves just the ESC as the weak link.

or maybe the settings on the RX/TX are different between the two trucks?

On a side note: I would expect the Emaxx to be slightly quicker (due to weight) even if the rollout is exactly the same. IIRC the Savage should be a bit heavier than the Emaxx.
yakfish is offline  
Reply With Quote
Old 11-13-2012, 09:42 PM
  #6
TheKennyKiller
 
Join Date: Aug 2007
Location: QLD, , AUSTRALIA
Posts: 1,747
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba monster issue


Quote:
ORIGINAL: steed2

Hey guys, ok here goes. I have two mamba monster systems. One is in a savage flux hp, the other in an emaxx brushless edition. The emaxx is geared to have the same rollout gearing as the flux so the trucks are basically geared identically. Both truck are only run on 6s. Here's my problem.
The emaxx has way less punch, top speed and kills batteries twice as fast. I have the castle link and while the emaxx has a later software as the blur only has one software available, the trucks are setup identical. Also the emaxx has a jump when your getting on the gas moderately, it starts to go and has a jump and then continues accelerating linearly.
Thoughts?
The difference in power between the two is a huge amount. ...I'm lost?
I've heard of this problem happening with the latest software, I've also heard that using an earlier version solves the problem but I'm not sure which version.
TheKennyKiller is offline  
Reply With Quote
Old 11-14-2012, 03:47 AM
  #7
steed2-inactive
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2008
Location: pefferlaw, ON, CANADA
Posts: 1,536
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba monster issue

I am going to try the savage flux motor in the emaxx as the emaxx motor won't fit in the flux. Thanks for the replies and I will definitely try an earlier software Kenny and let you know.
steed2-inactive is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 02:10 PM.