RC Car General Discussions This forum is for all general discussions related to radio control cars. Check forums below for more specific categories if applicable.

Hpi .25

Reply
Old 03-03-2014, 04:56 PM
  #1
chazmadaz
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Orlando, FL
Posts: 147
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Hpi .25

I recently bought a hpi .25 of eBay I put it in my car today and when I rolled it over by hand it made a click at tdc and was hard to roll past it almost as if the piston is hitting the head? I started it got it to run for a sec and it cut out just curious before I continue on if there is something wrong
chazmadaz is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2014, 04:31 PM
  #2
Ybenjulkay2x
 
Join Date: Aug 2004
Location: richmond, CA
Posts: 629
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

The .25 is it pull start type engine or not?
It is normal for a new engine to turn hard due to the tightness of the piston and sleeve
use hair dry dryer to heat up the engine to loosen it up during break in, also see your manual regarding break in
period.
Ybenjulkay2x is offline  
Reply With Quote
Old 03-06-2014, 06:18 AM
  #3
i8tweety
Moderator
 
i8tweety's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Northridge, ON, CANADA
Posts: 4,388
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

The 3 hpi 25s I have all did the same (as was the case with several of my nitro engines. I wouldn't worry about it.
i8tweety is offline  
Reply With Quote
Old 03-06-2014, 04:25 PM
  #4
chazmadaz
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Orlando, FL
Posts: 147
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

ok I checked piston to head I have .020 clearance after I added shims I will take the shims back out and run it. Do you have suggestions on how to break in properly I do not have a manual I bought it off ebay
chazmadaz is offline  
Reply With Quote
Old 03-06-2014, 06:20 PM
  #5
nitroexpress
 
nitroexpress's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Sonoma, CA
Posts: 1,288
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Quote:
Originally Posted by chazmadaz View Post
ok I checked piston to head I have .020 clearance after I added shims I will take the shims back out and run it. Do you have suggestions on how to break in properly I do not have a manual I bought it off ebay
Holy detonation Batman. Why are you taking out head shims?
nitroexpress is offline  
Reply With Quote
Old 03-07-2014, 04:07 AM
  #6
chazmadaz
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Orlando, FL
Posts: 147
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

I said I added shims when I thought the piston was hitting so I will take them back out and leave the one original shim that was in there check my piston to head clearance and go from there
chazmadaz is offline  
Reply With Quote
Old 03-07-2014, 05:34 PM
  #7
Ybenjulkay2x
 
Join Date: Aug 2004
Location: richmond, CA
Posts: 629
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Do you have suggestions on how to break in properly I do not have a manual I bought it off ebay
Run it reach for @ least a gal or two, lot of smoke. If it's hard to turn use hair dryer to heat up the engine to loosen it up,
you might need to keep your glow igniter in to keep the engine running. Others may give you suggestion of how to do it.
Ybenjulkay2x is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2014, 03:27 PM
  #8
chazmadaz
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Orlando, FL
Posts: 147
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

I talked to the previous owner he only replaced the cases I ran it yesterday has a lot of power and runs really good!
chazmadaz is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 06:23 PM.