RC Electric Off-Road Trucks, Buggies, Truggies and more Discuss electric RC off-road, buggies & trucks here. Also discuss brushless motors, speed controllers aka ESC's, brushed motors, etc

whining noise or lag

Reply
Old 03-02-2012, 02:42 PM
  #1
dbigfoot111
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: grand prairie, TX
Posts: 218
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default whining noise or lag

few days ago i took out my stampede and do a little clean up with WD40. today i took it to bash, it doesn't response like how it used to. the motor is spinning and everything but there is a whining noise, kind of like the motor is spinning but that spinning doesn't delivery to the wheel. its not as strong like it used to be. But when i pick up the truck give it throttle it spin but there is no whining noise. can someone please tell me what is going on? i also did a little adjustment tighten/loose up the clutch but it did not help.

any help is greatly appreciated
dbigfoot111 is offline  
Reply With Quote
Old 03-02-2012, 02:48 PM
  #2
t9dragon
 
Join Date: Apr 2004
Location: PDX, OR
Posts: 7,866
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: whining noise or lag

Your slipper pads could be worn out, pinion or spur gear are stripped, need to tighten down the slipper clutch.
t9dragon is offline  
Reply With Quote
Old 03-03-2012, 02:13 AM
  #3
phmaximus
 
phmaximus's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Adelaide, AUSTRALIA
Posts: 6,554
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: whining noise or lag

yeah its not a good idea for spray oil on the car... all its going to do is make dirt get stuck to the oil.... use a can of compressed air if u dont have a compressor or use a paintbrush to dust it.... & to protect it use a dry silicon lube....

Ur problem could be u have lubricated the slipper clutch.... Do u have any thiners to clean it???
I would recomend removing the slipper assembly, cleaning it & the spur gear with thinners or warm soapy water then refit & adjust...
phmaximus is offline  
Reply With Quote
Old 03-04-2012, 10:25 PM
  #4
dbigfoot111
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: grand prairie, TX
Posts: 218
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: whining noise or lag

can someone please tell me what is going on. i took out the diff. clean out to old oil. tired to tighten/loosen up the slipper. nothing has help. it the high rev sound is still there. Pretty much a lag in power, does not delivered to the wheel. i also did tried to crank it all the way down and did a 3/4 turn, but that didnt help. No Wheely on demand at all now. this is how i know there is something wrong.Its just weird how if i pick up the truck, it will not make the lag or weird pitch. When its on the ground it makes a weird pitch and lag in power. Just not as as strong as it used to be. this makes me really sad.
http://i261.photobucket.com/albums/i...1/IMG_1165.jpg
http://i261.photobucket.com/albums/i...1/IMG_1164.jpg
http://i261.photobucket.com/albums/i...1/IMG_1163.jpg
dbigfoot111 is offline  
Reply With Quote
Old 03-04-2012, 10:42 PM
  #5
t9dragon
 
Join Date: Apr 2004
Location: PDX, OR
Posts: 7,866
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: whining noise or lag

Picture links are not working...
t9dragon is offline  
Reply With Quote
Old 03-04-2012, 11:01 PM
  #6
phmaximus
 
phmaximus's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Adelaide, AUSTRALIA
Posts: 6,554
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: whining noise or lag

Have u followed the power thro the drive line?

With the gear cover removed, & car sitting on the ground, what happens if u turn the spur gear by hand?

Have u had the wheels off??? are thew wheels still connected to the diff.
phmaximus is offline  
Reply With Quote
Old 03-04-2012, 11:59 PM
  #7
dbigfoot111
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: grand prairie, TX
Posts: 218
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: whining noise or lag

http://i261.photobucket.com/albums/i...1/IMG_1165.jpg
http://i261.photobucket.com/albums/i...1/IMG_1164.jpg
http://i261.photobucket.com/albums/i...1/IMG_1163.jpg
rear right shock is bent. need to replace that soon
dbigfoot111 is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2012, 02:36 AM
  #8
phmaximus
 
phmaximus's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Adelaide, AUSTRALIA
Posts: 6,554
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: whining noise or lag

Oh ok it's a new 4x4 stampede..... I just assumed it was the 2wd one...

I have never seen or worked on one of those. So I can't help that much.
There is one way to work out in the problem is in the front or rear..... Well providing it does not have a centre diff

Hold the rear wheels firmly on the ground with the front off the ground, give it some throttle.
Does it slip or make that noise? Or does it spin the wheels?

Do the exact test again but with the front firmly on the ground and the rear in the air...

Is it any difference between the 2 tests...
phmaximus is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2012, 02:41 PM
  #9
dbigfoot111
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: grand prairie, TX
Posts: 218
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: whining noise or lag

nope no different. or maybe my the stock tires just sucks!! cuase i changed out the tires. no more wheely at all curiosity what happen if i do that test you just told me and everything reponse well does that mean there is nothing wrong with the truck?
dbigfoot111 is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2012, 03:08 PM
  #10
t9dragon
 
Join Date: Apr 2004
Location: PDX, OR
Posts: 7,866
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: whining noise or lag

What does the slipper clutch pads look like?
t9dragon is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2012, 09:07 PM
  #11
dbigfoot111
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: grand prairie, TX
Posts: 218
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: whining noise or lag

i'll post up a picture tomorrow.
dbigfoot111 is offline  
Reply With Quote
Old 03-06-2012, 02:17 PM
  #12
phmaximus
 
phmaximus's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Adelaide, AUSTRALIA
Posts: 6,554
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: whining noise or lag

well if it has the same problems in both tests, it could be a problem with the slipper clutch, or the shafts from that to the diffs...

Yes changing tyres makes a huge differance. Put the other ones back on untill this problem is resolved... when u remove then just check that the hubs still have there pin
phmaximus is offline  
Reply With Quote
Old 03-06-2012, 04:20 PM
  #13
kahnen
 
kahnen's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Auburn, ME
Posts: 740
Default RE: whining noise or lag

Did you glue the tires on?
kahnen is offline  
Reply With Quote
Old 03-06-2012, 06:54 PM
  #14
dbigfoot111
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: grand prairie, TX
Posts: 218
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: whining noise or lag

i try to take off the other tires by baking. first time and didnt do it right. so it turn into trash a few days ago i clean up the oil with high air pressure now it seems to response better. here is what my rear differential look like. can you tell me what that black rubber is (slipper?)
http://i261.photobucket.com/albums/i...1/IMG_1168.jpg
http://i261.photobucket.com/albums/i...1/IMG_1167.jpg
http://i261.photobucket.com/albums/i...IMG_1166-1.jpg
http://i261.photobucket.com/albums/i...1/IMG_1166.jpg
dbigfoot111 is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 01:34 PM.