Register

If this is your first visit, please click the Sign Up now button to begin the process of creating your account so you can begin posting on our forums! The Sign Up process will only take up about a minute of two of your time.

Results 1 to 8 of 8

  1. #1

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    , GA
    Posts
    5
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback

    Volcano EPX Pro problem

    I've had it for about 1 month. I have 2 batteries for it. And recently...I start to go...and it suddenly stops...then spudders like it's out of power...and then it continues to do it...and then the battery dies in less than 4 minutes. Before it completely dies it gets like two full on acclerations before it completely dies.

    I can give it all it's got twice...and it's dead.

    My husband looked at it and he sees nothing wrong with the drivetrain.

    Do i need to buy another one? Or is this a battery issue?

  2. #2
    The Mad Modder's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    eastern, IL
    Posts
    3,951
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback

    RE: Volcano EPX Pro problem

    ORIGINAL: 4X4VolPro

    I've had it for about 1 month. I have 2 batteries for it. And recently...I start to go...and it suddenly stops...then spudders like it's out of power...and then it continues to do it...and then the battery dies in less than 4 minutes. Before it completely dies it gets like two full on acclerations before it completely dies.

    I can give it all it's got twice...and it's dead.

    My husband looked at it and he sees nothing wrong with the drivetrain.

    Do i need to buy another one? Or is this a battery issue?
    It sounds to me like either you have a bad battery or the battery doesn't have a high enough mah rating to supply the amount of power the motor needs.
    God bless America

  3. #3

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    , GA
    Posts
    5
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback

    RE: Volcano EPX Pro problem

    2200 mah
    and the other one I got is 3000mah
    1 came with my truck...the didn't.

    ORIGINAL: The Mad Modder

    ORIGINAL: 4X4VolPro

    I've had it for about 1 month. I have 2 batteries for it. And recently...I start to go...and it suddenly stops...then spudders like it's out of power...and then it continues to do it...and then the battery dies in less than 4 minutes. Before it completely dies it gets like two full on acclerations before it completely dies.

    I can give it all it's got twice...and it's dead.

    My husband looked at it and he sees nothing wrong with the drivetrain.

    Do i need to buy another one? Or is this a battery issue?
    It sounds to me like either you have a bad battery or the battery doesn't have a high enough mah rating to supply the amount of power the motor needs.

  4. #4
    phmaximus's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Adelaide, AUSTRALIA
    Posts
    5,971
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback

    RE: Volcano EPX Pro problem

    do u have a friend to test it on a lipo?
    LOSI: 5IVE-T, 8IGHT-E, MICRO SCT
    Tamiya: TL01MT, TL01B, TA01RA, Clodbuster
    Traxxas: Slash 2wd, Axial: SCX10 Honcho
    Hobao: Hyper 10e, River Hobby X-Ranger

  5. #5

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    , GA
    Posts
    5
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback

    RE: Volcano EPX Pro problem

    nope

  6. #6
    The Mad Modder's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    eastern, IL
    Posts
    3,951
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback

    RE: Volcano EPX Pro problem

    ORIGINAL: phmaximus

    do u have a friend to test it on a lipo?
    That brings up another possibility. The esc(electronic speed control) may be set up for lipo type batteries instead of nimh and nicad batteries. Nimh and nicad batteries drop to a lower voltage than lipos when they are under load. This may have activated the low voltage cutoff the esc has while in lipo mode. I would check your manual and make sure the esc isn't set for lipos.
    God bless America

  7. #7
    nitrosportsandrunner's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    skowhegan, ME
    Posts
    9,010
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback

    RE: Volcano EPX Pro problem

    it sounds like the ESC is going into lipo cutoff mode.

    You can buy a 5000mah nimh battery from redcat...or a redcat dealer.

    But your best option would be to buy a lipo battery. They are so much better than nimh its not even funny.

    A good 2s 5000mah pack and a thunder AC6 lipo charger on hobbypartz.com will cost you about $75 shipped.

    A 2s 5000mah lipo will ad 5mph to the top speed...as well as acceleration. And you will get 25-35 minutes of runtime!
    SC10rs, 1/6 hummer crawler, Kyosho Twin Force, Lunchbox project, Techone P51,

  8. #8

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ABC WORLD, IL
    Posts
    2,478
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback

    RE: Volcano EPX Pro problem

    The stock batteries are junk. The novatech esc and motor have the ability to pull a lot of amps and low end NiMh packs can't deliver the required power.

    Get yourself a 5000mah 2S lipo and a decent charger. Both can be had for under a $100 total. The redcat cars are not bad but the stock batteries, charger and radios are not the best.


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
All times are GMT -6. The time now is 01:26 PM.

SEO by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.