Register

If this is your first visit, please click the Sign Up now button to begin the process of creating your account so you can begin posting on our forums! The Sign Up process will only take up about a minute of two of your time.

Results 1 to 11 of 11

Thread: 3s lipo problem


  1. #1
    zackS30's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Peoria, AZ
    Posts
    881
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback

    3s lipo problem

    So I put my 3s in storage mode and its been that way since like the end of january.
    I pluged my volt alarm into tha bal lead and it read 9.1v and the 2nd cell was 1.7v the other 2 were like 3.15. I put I back on storage mode on my charger to see if it will be ok.
    Is the batt dead or just not used enough? Ive only used it like 20 times and my exo has tge lipo cut off set for 3.2v I think so its never been over discharged. And the ac680 charger has never over charged it.
    Axial poison spyder wraith, axial exo terra, axial scx10 honcho, 13 xmods
    Fav. Quote... Only the dead have seen the end of war- plato

  2. #2
    zackS30's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Peoria, AZ
    Posts
    881
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback
    Really guys? No one knows anything about lipos
    Axial poison spyder wraith, axial exo terra, axial scx10 honcho, 13 xmods
    Fav. Quote... Only the dead have seen the end of war- plato

  3. #3
    nitrosportsandrunner's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    skowhegan, ME
    Posts
    9,288
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback
    it is not good to have 1 cell that far off from the others. but I wouldn't hesitate to put it on my thunder ac6 charger and let it balance charge the pack. that low cell might bounce back and it might balance out with the other 2....or it might not. Shouldn't hurt anything to try.
    sometimes a cell will just fade out. generally a cell wont come back if it gets below 2.7 or 2.8....at least not in my experience. But stick it on your charger and keep an eye on it.
    SC10rs, 1/6 hummer crawler, Kyosho Twin Force, Lunchbox project, Techone P51,

  4. #4
    zackS30's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Peoria, AZ
    Posts
    881
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback
    Its reading 11.2 the 1st was 3.7 the 2nd 3.6 and the 3rd 3.8
    Lipos piss me off. The lipos I had on my xmods didnt last long for me. I figured with a good charger and my cut off set it would last me a good while.
    Axial poison spyder wraith, axial exo terra, axial scx10 honcho, 13 xmods
    Fav. Quote... Only the dead have seen the end of war- plato

  5. #5
    nitrosportsandrunner's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    skowhegan, ME
    Posts
    9,288
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback
    Quote Originally Posted by zackS30 View Post
    Its reading 11.2 the 1st was 3.7 the 2nd 3.6 and the 3rd 3.8
    Lipos piss me off. The lipos I had on my xmods didnt last long for me. I figured with a good charger and my cut off set it would last me a good while.
    ah, generally the cells being .1 off is fine. I don't worry unless they are .3 or more off from one another when fully charged. I assume yours is not fully charged if it is only at 11.2. should be 12.4 fully charged.
    SC10rs, 1/6 hummer crawler, Kyosho Twin Force, Lunchbox project, Techone P51,

  6. #6
    zackS30's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Peoria, AZ
    Posts
    881
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback
    Yeah I did storage charge
    Axial poison spyder wraith, axial exo terra, axial scx10 honcho, 13 xmods
    Fav. Quote... Only the dead have seen the end of war- plato

  7. #7
    nitrosportsandrunner's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    skowhegan, ME
    Posts
    9,288
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback
    Quote Originally Posted by zackS30 View Post
    Yeah I did storage charge
    did your charger timeout? if the cells are that close to balanced, I don't see why the pack wouldn't take a full charge.......unless the process of balancing that low cell took so long that your charger timed out before finishing charging.

    is your charger reading 11.2v, or your volt alarm?

    id try putting it on the charger again and watch what the voltage readout does. if you set the charger at .5c (ie, a 5000mah pack at 2.5amp, a 2000mah pack at 1amp) and if the voltage readout of the pack raises quickly to 12.4 then the pack is likely bad and false peaking. so you charger may have read 12.4 but when it stopped putting in amps the voltage then drops to 11.2v.
    if the voltage slowly raises and the pack finishes charging then either balancing the cells slowed down the charging process enough to cause it to timeout, or maybe you had the charge rate low enough that it couldn't fully charge the pack in time.
    SC10rs, 1/6 hummer crawler, Kyosho Twin Force, Lunchbox project, Techone P51,

  8. #8
    zackS30's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Peoria, AZ
    Posts
    881
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback
    I turned the time out off on my charger. For storage it only goes to 2amps it takes it like aan hour from when my esc turns off fr a day of use. From storage to full charge it normally takes an hour and a half(maybe a bit less) it will go to 6ampswhen balance charging to to full power.
    Axial poison spyder wraith, axial exo terra, axial scx10 honcho, 13 xmods
    Fav. Quote... Only the dead have seen the end of war- plato

  9. #9
    zackS30's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Peoria, AZ
    Posts
    881
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback
    I turned the time out off on my charger. For storage it only goes to 2amps it takes it like aan hour from when my esc turns off fr a day of use. From storage to full charge it normally takes an hour and a half(maybe a bit less) it will go to 6ampswhen balance charging to to full power..
    Axial poison spyder wraith, axial exo terra, axial scx10 honcho, 13 xmods
    Fav. Quote... Only the dead have seen the end of war- plato

  10. #10

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Tyler TX
    Posts
    3,547
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback
    Quote Originally Posted by nitrosportsandrunner View Post
    ah, generally the cells being .1 off is fine. I don't worry unless they are .3 or more off from one another when fully charged. I assume yours is not fully charged if it is only at 11.2. should be 12.4 fully charged.
    Make that 12.6V fully charged.

    How old is the lipo? What brand? Sounds like to me it's either a) a cheap lipo with poor quality cells or b) just getting old. You sound like you're doing everything right. However, if you do plan to store them for long periods of time in the future, store them in a lipo bag in the refrigerator. The cold is better for the batteries. Read this. It explains a lot behind how the batteries are functioning internally and may help make sense of some things: http://batteryuniversity.com/learn/a...tore_batteries
    - Hobby Shop Employee
    - ModelKits.com & RcTruckStop.com Staff Writer

  11. #11
    zackS30's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Peoria, AZ
    Posts
    881
    Gallery
    My Gallery
    Models
    My Models
    Ratings
    My Feedback
    Oh wow I didnt know that.
    Its about 7months maybe a bit less old.
    Brand name: Bias

    3.78 3.69 3.84 I what the cells read.
    Should I try to fully charge it and run my exo and see how it does?
    I dont want the damn thing blowing up my exo.
    Last edited by zackS30; 04-02-2014 at 09:55 PM.
    Axial poison spyder wraith, axial exo terra, axial scx10 honcho, 13 xmods
    Fav. Quote... Only the dead have seen the end of war- plato


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
All times are GMT -6. The time now is 10:34 PM.

SEO by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.