RC Electric Off-Road Trucks, Buggies, Truggies and more Discuss electric RC off-road, buggies & trucks here. Also discuss brushless motors, speed controllers aka ESC's, brushed motors, etc

Mamba Monster Maxx Lipo Question

Reply
Old 04-08-2009, 01:48 PM
  #1
04DarkShadowGT
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Ft Wayne, IN
Posts: 1,525
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Mamba Monster Maxx Lipo Question

Ok I have been playing around with it for a while and never bothered to hook it up to the castle link and never turned on the lipo cutoff.

But I have a question, the manual that I have is for all the systems not just the MMM. So when setting the lipo cutoff do you select 6V or 12V since there are two 2S packs?

Also there is an auto-lipo feature that you can use to determine between 2S and 3S lipos automatically, can that work when running two 2S or two 3S packs?

I tried to call castle support but was on hold forever and then tried to e-mail them but their automatic reply said it could be 3-4 days before a response would be sent.

Thanks
04DarkShadowGT is offline  
Reply With Quote
Old 04-08-2009, 01:57 PM
  #2
fusebmx13
 
fusebmx13's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: florissant, MO
Posts: 3,715
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba Monster Maxx Lipo Question

Just set the auto lipo on. Or if you are unsure just set it at 3v per cell. For example, a 2s pack would be set at 6 volts, 3s at 9v and so on. The easiest thing to do is auto lipo.
fusebmx13 is offline  
Reply With Quote
Old 04-08-2009, 02:06 PM
  #3
maybelater29
 
Join Date: Nov 2007
Location: South Park, PA
Posts: 634
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba Monster Maxx Lipo Question


Quote:
ORIGINAL: 04DarkShadowGT

Ok I have been playing around with it for a while and never bothered to hook it up to the castle link and never turned on the lipo cutoff.

But I have a question, the manual that I have is for all the systems not just the MMM. So when setting the lipo cutoff do you select 6V or 12V since there are two 2S packs?

Also there is an auto-lipo feature that you can use to determine between 2S and 3S lipos automatically, can that work when running two 2S or two 3S packs?

I tried to call castle support but was on hold forever and then tried to e-mail them but their automatic reply said it could be 3-4 days before a response would be sent.

Thanks

Set it for 12v..the ESC sees the input as 4s because there are only one set of power wires coming from the ESC....if you set it for 2s(6v) it will run down till it sees 6 total volts, that would be 3v per pack...
maybelater29 is offline  
Reply With Quote
Old 04-08-2009, 02:10 PM
  #4
04DarkShadowGT
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Ft Wayne, IN
Posts: 1,525
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba Monster Maxx Lipo Question


Quote:
ORIGINAL: maybelater29


Quote:
ORIGINAL: 04DarkShadowGT

Ok I have been playing around with it for a while and never bothered to hook it up to the castle link and never turned on the lipo cutoff.

But I have a question, the manual that I have is for all the systems not just the MMM. So when setting the lipo cutoff do you select 6V or 12V since there are two 2S packs?

Also there is an auto-lipo feature that you can use to determine between 2S and 3S lipos automatically, can that work when running two 2S or two 3S packs?

I tried to call castle support but was on hold forever and then tried to e-mail them but their automatic reply said it could be 3-4 days before a response would be sent.

Thanks

Set it for 12v..the ESC sees the input as 4s because there are only one set of power wires coming from the ESC....if you set it for 2s(6v) it will run down till it sees 6 total volts, that would be 3v per pack...
That is what I was thinking but just wanted to check to be sure. But can you still use the auto-lipo function? In the manual it says so you can switch from 2S to 3S and not change settings, but can this also detect 4S to 6S?
04DarkShadowGT is offline  
Reply With Quote
Old 04-08-2009, 02:11 PM
  #5
Takedown
 
Takedown's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Oshkosh, WI
Posts: 7,934
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba Monster Maxx Lipo Question


Quote:
ORIGINAL: fusebmx13

Just set the auto lipo on. Or if you are unsure just set it at 3v per cell. For example, a 2s pack would be set at 6 volts, 3s at 9v and so on. The easiest thing to do is auto lipo.
Only use auto when you absolutely must. Its not very well trusted.
Takedown is offline  
Reply With Quote
Old 04-08-2009, 02:35 PM
  #6
Access
 
Join Date: Mar 2005
Location: , CA
Posts: 4,900
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba Monster Maxx Lipo Question

With auto-LiPo the ESC will beep a number of times equal to the number of cells detected after the initial 'startup song'. You should always listen to this to check, especially when running a 6s or another high number of cells.
Access is offline  
Reply With Quote
Old 04-08-2009, 02:56 PM
  #7
Takedown
 
Takedown's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Oshkosh, WI
Posts: 7,934
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba Monster Maxx Lipo Question

And dont bother to set up the lipo cutoff without a castle link. Yes auto-lipo cutoff may be handy but it isnt always safe. Your best bet is to take the extra step and use the castle link and program the cutoff manually.
Takedown is offline  
Reply With Quote
Old 04-08-2009, 03:15 PM
  #8
maybelater29
 
Join Date: Nov 2007
Location: South Park, PA
Posts: 634
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba Monster Maxx Lipo Question


Quote:
ORIGINAL: Takedown

And dont bother to set up the lipo cutoff without a castle link. Yes auto-lipo cutoff may be handy but it isnt always safe. Your best bet is to take the extra step and use the castle link and program the cutoff manually.
+1...If you want something done right, do it yourself.
maybelater29 is offline  
Reply With Quote
Old 04-08-2009, 04:42 PM
  #9
04DarkShadowGT
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Ft Wayne, IN
Posts: 1,525
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Mamba Monster Maxx Lipo Question

Yeah I set it up for 4S which is what I run most of the time anyway, it takes a few minutes and a couple screws to change it if need be. No biggie.
04DarkShadowGT is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 05:59 AM.