Notices
RC Jets Discuss RC jets in this forum plus rc turbines and ducted fan power systems

Problem with Cortex Pro Setup

Reply

Old 09-14-2019, 04:07 PM
  #1  
ECalderon
Thread Starter
 
ECalderon's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Santiago, CHILE
Posts: 201
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Problem with Cortex Pro Setup

Hi guys
Hope someone can help me.
I have a Carf Viper with JR 28X on Xbus that has dozens of flights. For the gear I have a Jet Tronic 2 way valve.
I installed the Cortex Pro Gyro using the 2 Serial Input and Output. Did the learning signal procedure, then teached the ail-elev-rudd, every thing ok till now.
The problem is that with the transmitter on, and the gear switch in the down position, when I turn on the receivers, inmediatly the gear goes up, even before the gyro has innitialized. I cycle the TX gear switch, the gear comes down and everything is ok again.
Its as if on power up, when the gyro is between the Rxs and the powerbox, a signal is sent to the gear valve, that makes the gear go up, even if the switch in the TX is in the down position. Cycling the gear switch everything is normal again.

Any body know how can I fix this problem? Have tried several things, but nothing seems to work.
Thanks in advance

Regards
Eduardo
ECalderon is offline  
Reply With Quote
Old 09-14-2019, 05:06 PM
  #2  
Dansy
My Feedback: (53)
 
Dansy's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Prescott, Ont.
Posts: 1,564
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

That is not happening on my Jeti.....same sort of setup

Have you try doing the learn with the gear being disconnected from the RX?
Dansy is online now  
Reply With Quote
Old 09-14-2019, 05:10 PM
  #3  
ECalderon
Thread Starter
 
ECalderon's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Santiago, CHILE
Posts: 201
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Hi Daniel

Yes, tried that.
Also changed the gear from channel 5 to channel 14. Same problem.

Eduardo
ECalderon is offline  
Reply With Quote
Old 09-14-2019, 05:44 PM
  #4  
Dansy
My Feedback: (53)
 
Dansy's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Prescott, Ont.
Posts: 1,564
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Hello, hopefully somebody on JR will answer this for you.....
Dansy is online now  
Reply With Quote
Old 09-15-2019, 01:59 AM
  #5  
F1 Rocket
 
Join Date: Nov 2006
Location: Melbourne, FL
Posts: 418
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

This can happen on some valves and servos. Itís caused by a slight delay between when the device is powered on and when the control signal arrives. Try redoing the connections on the valve so that the down line is on the what is now the ď upĒ side. This will keep the gear down when the valve cycles.
F1 Rocket is offline  
Reply With Quote
Old 09-15-2019, 04:14 AM
  #6  
Len Todd
 
Join Date: Jul 2012
Location: Baldwin, MI
Posts: 1,310
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Did you try rebinding the Rxers to the Txer with the gear switch in the down position? You did not mention which PBox you have. Maybe the PBox's failsafe is set at the gear up setting.
Later/more complex versions of PBox have their own failsafe settings.

Once PBox programming is figured out, the internal PBox gyro programming is easy.
Len Todd is offline  
Reply With Quote
Old 09-15-2019, 11:31 AM
  #7  
ECalderon
Thread Starter
 
ECalderon's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Santiago, CHILE
Posts: 201
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Hi guys

I've been told that I should to the learning process again but making sure the gear channel failsafe is not on hold (it is on hold now).
If that doesn't work I'll do what F1 Rocket is suggesting.
Len I have the JR redundant RX hub (don't know the model number).
Will try these things next weekend, an report how did it go.
Thanks very much for your replies.

Eduardo
ECalderon is offline  
Reply With Quote
Old 09-22-2019, 09:09 AM
  #8  
ECalderon
Thread Starter
 
ECalderon's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Santiago, CHILE
Posts: 201
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Tried the learning process with the gear without hold in Didnít work
To fix it I finally did what F1 Rocket suggested, swaped the air tubing in the valve and reversed the gear channel.
Now when I power on the airplane, the signal to the gear is down, so everything is ok.
Donít know why this happened but I was able to fix in mechanically instead of electronically.

Thanks to all that replied
Regards
ECalderon is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service