RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros Discussion all about rc radios, transmitters, receivers, servos, etc.

Receiver compatibility with RD 6000 TX?

Reply

Old 01-10-2004, 08:46 AM
  #1  
Swiftflier
Member
Thread Starter
My Feedback: (17)
 
Join Date: Mar 2003
Location: Chambersburg, PA
Posts: 54
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Receiver compatibility with RD 6000 TX?

I have an RD 6000 TX and two Airtronics receivers and two futaba receivers. Will the Futaba RX work with the Airtronics? Will any other RX work with the RD 6000?Are RX crystals workable from one receiver to another? Thanks, new to the radio TX RX combo possibilities.[sm=confused.gif]
Swiftflier is offline  
Reply With Quote
Old 01-10-2004, 12:00 PM
  #2  
strato911
Senior Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: West Jordan, UT
Posts: 1,479
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Receiver compatibility with RD 6000 TX?

In North America, Futaba and Airtronics don't mix, unless your Tx has the ability to alter the default frequency shift. I don't know if the RD6000 can. Any Rx utilizing positive shift will work with the Airtronics.

By default, Futaba and Hitec utilize -ve shift. Airtronics and JR utilize +ve shift.

Many of the newer computer Tx's are capable of selecting frequency shift, thus making them compatible with almost all models of Rx.
strato911 is offline  
Reply With Quote
Old 01-10-2004, 12:12 PM
  #3  
strato911
Senior Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: West Jordan, UT
Posts: 1,479
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Receiver compatibility with RD 6000 TX?

I just looked at the manual for the RD6000. Page 24 describes how to alter the frequency shift. They use the term "PPM reverse" to implement negative shift.

Therefore, your RD6000 should work with your Futaba Rx's when programmed correctly.

Also, I forgot to answer your other question. You should never swap crystals from other manufacturers. Always use the same brand of crystal as the component you are placing it into. Sometimes it will seem to work, but it isn't worth the risk.
strato911 is offline  
Reply With Quote
Old 01-11-2004, 12:22 AM
  #4  
bigbri
My Feedback: (287)
 
Join Date: Feb 2002
Location: dracut, MA
Posts: 911
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Receiver compatibility with RD 6000 TX?

yes your recievers will work with the RD 6000 you just need to change the shift to negative as mentioned by strato911. It is a great feature and I wish other radios incorperated it.
b-
bigbri is offline  
Reply With Quote
Old 01-12-2004, 12:57 PM
  #5  
Swiftflier
Member
Thread Starter
My Feedback: (17)
 
Join Date: Mar 2003
Location: Chambersburg, PA
Posts: 54
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Receiver compatibility with RD 6000 TX?

Thanks guys. That takes care of my receiver needs. Now to just get the matching frequency crystals. Again, thanks.
Swiftflier is offline  
Reply With Quote
Old 01-13-2004, 01:56 PM
  #6  
glowplug
Senior Member
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Weirton, WV
Posts: 1,860
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Receiver compatibility with RD 6000 TX?

Just an FYI, Hitec also makes a reciever that is able to switch from positive shift to negative shift, right at the receiver. I think it's called the supreme 3800 or something similar.
glowplug is offline  
Reply With Quote
Old 01-14-2004, 09:24 PM
  #7  
strato911
Senior Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: West Jordan, UT
Posts: 1,479
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Receiver compatibility with RD 6000 TX?

Yup. Right here:

[link=http://www.hitecrcd.com/Receivers/supremeairSSRX.htm][/link]

http://www.hitecrcd.com/Receivers/supremeairSSRX.htm
strato911 is offline  
Reply With Quote
Old 01-15-2004, 09:18 AM
  #8  
SwampFlier-RCU
 
SwampFlier-RCU's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: San José, Costa Rica
Posts: 1,130
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Receiver compatibility with RD 6000 TX?

Your airtronics can handle any receiver brand there is.. so get the crystals and go flying
SwampFlier-RCU is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service