RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros Discussion all about rc radios, transmitters, receivers, servos, etc.

Where do I find a schematic for the Futaba 4 ch TX?

Reply

Old 07-26-2004, 01:04 AM
  #1  
GarbMan
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: Jonesborough, TN
Posts: 65
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Where do I find a schematic for the Futaba 4 ch TX?

I guess this is about impossible to find. I, at least want to know the numbering of the pins. Can someone help me?
GarbMan is offline  
Reply With Quote
Old 07-26-2004, 02:12 AM
  #2  
rajul
Moderator
My Feedback: (58)
 
rajul's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Missouri City, TX
Posts: 8,167
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Where do I find a schematic for the Futaba 4 ch TX?

Garman, what do you need the info for ?
rajul is offline  
Reply With Quote
Old 07-26-2004, 03:04 AM
  #3  
GarbMan
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: Jonesborough, TN
Posts: 65
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Where do I find a schematic for the Futaba 4 ch TX?

I'm trying to identify the pinout of the main chip on the circuit board. I have learn some from this post:

http://www.rcuniverse.com/forum/4_to...1958892/tm.htm

But my chip is different then the ones in the links suggested by Olivier.
GarbMan is offline  
Reply With Quote
Old 07-26-2004, 01:18 PM
  #4  
ZAGNUT
Senior Member
My Feedback: (1)
 
ZAGNUT's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: tel-aviv, ISRAEL
Posts: 2,635
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Where do I find a schematic for the Futaba 4 ch TX?

if you can read your chips part number then look up the maufacturers data sheet. all info should be there.


dave
ZAGNUT is offline  
Reply With Quote
Old 07-26-2004, 01:46 PM
  #5  
mr.rc-cam
Senior Member
 
mr.rc-cam's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: West Coast, CA
Posts: 536
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Where do I find a schematic for the Futaba 4 ch TX?

Is the main chip a NE5044?
mr.rc-cam is offline  
Reply With Quote
Old 07-27-2004, 01:27 PM
  #6  
GarbMan
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: Jonesborough, TN
Posts: 65
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Where do I find a schematic for the Futaba 4 ch TX?

No, the chip is not the NE5004. It is a 32 pin chip found in the Futaba Skysport 4 Channel. It has the Futaba name on the chip and has two sets of numbers on it. FP6335 and 310 143100.
GarbMan is offline  
Reply With Quote
Old 07-27-2004, 01:46 PM
  #7  
mr.rc-cam
Senior Member
 
mr.rc-cam's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: West Coast, CA
Posts: 536
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Where do I find a schematic for the Futaba 4 ch TX?

For native pinout's, download the Mitsubishi 4513/4514 4-bit Micro data sheet. I think you may find that it is the MCU used in your Tx (it is used in other Futaba models). This certainly won't tell you how Futaba configured it, but it will at least get you pointed in the right direction (Dig I/O, A/D inputs, etc.). BTW, what is the FCC number printed on your Tx?
mr.rc-cam is offline  
Reply With Quote
Old 07-27-2004, 03:53 PM
  #8  
ZAGNUT
Senior Member
My Feedback: (1)
 
ZAGNUT's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: tel-aviv, ISRAEL
Posts: 2,635
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Where do I find a schematic for the Futaba 4 ch TX?

here's the [link=http://www.renesas.com/avs/resource/japan/eng/pdf/mpumcu/e4513g.pdf]DATA SHEET[/link] for the mitsubishi part that mr.rc-cam mentioned. the 32 pin variety has only 4 analog inputs so i doubt that any more proportional channels could be added...

i did find a [link=http://home.planet.nl/~toore015/RC.htm#_Toc490877710]LINK[/link] though that shows how to add a switched fifth channel...looks easy too


dave
ZAGNUT is offline  
Reply With Quote
Old 07-27-2004, 04:10 PM
  #9  
ZAGNUT
Senior Member
My Feedback: (1)
 
ZAGNUT's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: tel-aviv, ISRAEL
Posts: 2,635
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Where do I find a schematic for the Futaba 4 ch TX?

another [link=http://staffi.lboro.ac.uk/~copal/pal/play/radio_control/futaba.htm]LINK[/link] that deals with adding a 7th channel to the skysport6. good detail about the pin-out of the chip, might be of some help on the skysport4


dave
ZAGNUT is offline  
Reply With Quote
Old 07-28-2004, 12:59 AM
  #10  
GarbMan
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: Jonesborough, TN
Posts: 65
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Where do I find a schematic for the Futaba 4 ch TX?

I added a 5th Channel to the Skysport 4. It works like a dream. Here's the link: http://home.planet.nl/~toore015/RC.htm

It's great for sims too.

Thanks guys for the info. Well, I've goning surfing for the info at the links you gave.
GarbMan is offline  
Reply With Quote
Old 08-02-2004, 12:35 AM
  #11  
GarbMan
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: Jonesborough, TN
Posts: 65
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Where do I find a schematic for the Futaba 4 ch TX?

I still haven't identified channel 6 and 7. It may be above my knowledge to add these two. The added channels would be good for the sims. I have been informed that by FCC law it is illegal to use a modified radio in the field. This is just for sims.
GarbMan is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service