RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros Discussion all about rc radios, transmitters, receivers, servos, etc.

Making a Futaba DSC Cable??

Reply

Old 11-09-2005, 03:24 PM
  #1  
jaycey
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Location: London, UNITED KINGDOM
Posts: 145
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Making a Futaba DSC Cable??

Hi, I have a Futaba buddy lead and i want to chop off one end and solder it to a servo extension to make a DSC lead.
Problem is I dont know what wires need soldering to which on the servo extension lead, if anyone can help it would be much apreciated!

Also can the DSC function only work on certain receivers?

Using a Futaba FF9, with square plug.

Many Thanks.
jaycey is offline  
Reply With Quote
Old 11-09-2005, 03:41 PM
  #2  
Edge 540
Senior Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: -, IN
Posts: 326
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Making a Futaba DSC Cable??

My DSC works on all receiver's I've tried. I assume that all compatible plugs will work.
Edge  540 is offline  
Reply With Quote
Old 11-09-2005, 03:53 PM
  #3  
piper_chuck
My Feedback: (12)
 
piper_chuck's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Columbia, SC
Posts: 8,039
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Making a Futaba DSC Cable??

ORIGINAL: jaycey

Hi, I have a Futaba buddy lead and i want to chop off one end and solder it to a servo extension to make a DSC lead.
Problem is I dont know what wires need soldering to which on the servo extension lead, if anyone can help it would be much apreciated!
I'm just a bit curious. The DSC cables cost about $9, but the buddy cords cost $12. Why not just buy the appropriate DSC cable and if you're not using the buddy cable, sell it.
piper_chuck is offline  
Reply With Quote
Old 11-09-2005, 04:08 PM
  #4  
jaycey
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Location: London, UNITED KINGDOM
Posts: 145
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Making a Futaba DSC Cable??

Hmm...Were a strange breed, us Londoners

Just having trouble tracking one down localy.
jaycey is offline  
Reply With Quote
Old 11-10-2005, 08:27 AM
  #5  
Geistware
Senior Member
My Feedback: (16)
 
Join Date: Apr 2002
Location: Locust Grove, GA
Posts: 12,942
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Making a Futaba DSC Cable??

Take a look at this link.
It should be able to help you address your problem
http://www.geistware.com/rcmodeling/articles/9c_dsc.htm

Pin 2 & 3 are the only two that you really need for signal transfer from TX to RX.
Geistware is offline  
Reply With Quote
Old 11-10-2005, 10:13 AM
  #6  
olivier
Senior Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: Brussels, BELGIUM
Posts: 242
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Making a Futaba DSC Cable??

Hi,

First of all I'd like to confirm what is mentioned on the website of Geistware (he even used my drawing of the square connector...).

On the other hand I would like to mention that DSC is working exclusively with a receiver fitted with a DSC-connection. Plugging the DSC in a servo outlet will not work!

Olivier
olivier is offline  
Reply With Quote
Old 11-10-2005, 11:01 AM
  #7  
Geistware
Senior Member
My Feedback: (16)
 
Join Date: Apr 2002
Location: Locust Grove, GA
Posts: 12,942
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Making a Futaba DSC Cable??

Yep, olivier also has drawings of other plug types. I used his information to as an example to Futaba (hobby Services) to change the DSC cable that is shipped from Tower. They said no. The cable does not power up the TX unless you modify it. When powered up this way, it does not power up the RF section so I didn't see what the problem was.
Geistware is offline  
Reply With Quote
Old 11-10-2005, 11:42 AM
  #8  
jaycey
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Location: London, UNITED KINGDOM
Posts: 145
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Making a Futaba DSC Cable??

DSC is working exclusively with a receiver fitted with a DSC-connection
Hmm..what Futaba RX's have this? is it only the PCM ?

Thanks for the diagram link
jaycey is offline  
Reply With Quote
Old 11-10-2005, 11:58 AM
  #9  
Geistware
Senior Member
My Feedback: (16)
 
Join Date: Apr 2002
Location: Locust Grove, GA
Posts: 12,942
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Making a Futaba DSC Cable??

The only receiver I know that has this is the Futaba R149DP, R309DPS and R319DPS.

ORIGINAL: jaycey

DSC is working exclusively with a receiver fitted with a DSC-connection
Hmm..what Futaba RX's have this? is it only the PCM ?

Thanks for the diagram link
Geistware is offline  
Reply With Quote
Old 11-10-2005, 01:00 PM
  #10  
piper_chuck
My Feedback: (12)
 
piper_chuck's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Columbia, SC
Posts: 8,039
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Making a Futaba DSC Cable??

ORIGINAL: Geistware

The only receiver I know that has this is the Futaba R149DP, R309DPS and R319DPS.
Futaba says the 113F and 113IP also work with DSC, but they have no special connection. The 3PJS and 9Z manuals show the DSC connection in the battery socket, and the battery connected to a spare channel. If all of the channels are full they suggest using a y adapter.
piper_chuck is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service