RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros Discussion all about rc radios, transmitters, receivers, servos, etc.

servo twitch when turned on then nothing else

Reply

Old 08-25-2006, 07:42 AM
  #1  
nickdavis
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: lemoore, CA
Posts: 20
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default servo twitch when turned on then nothing else

ok so i have all my servos hooked up everything worked perectly until i got my motor hooked up tried it to get it strated then all of a sudden the servos quit working thought it might have been just the battey but i charged it all night and now when i turn it on the servos will twicth once then nothing i can move the sticks and nothing moves.


what causes this ?
nickdavis is offline  
Reply With Quote
Old 08-25-2006, 08:34 AM
  #2  
Zeeb
My Feedback: (41)
 
Zeeb's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: St George, Utah UT
Posts: 5,089
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: servo twitch when turned on then nothing else

Need some more information here...

You say "motor" is this an electric, glow, or gas engine?

Tx and rx brand?

PCM or PPM?

Servos; brand and model?

Model?

That will give everyone a bit better understanding of what help you might need, or that we could offer.
Zeeb is offline  
Reply With Quote
Old 08-25-2006, 09:33 AM
  #3  
nickdavis
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: lemoore, CA
Posts: 20
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: servo twitch when turned on then nothing else

gas motor with a glow plug
os 46 la

airtronice servos
nickdavis is offline  
Reply With Quote
Old 08-25-2006, 11:39 AM
  #4  
APIA
Senior Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Roanoke, TX
Posts: 302
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: servo twitch when turned on then nothing else

Sounds like the battery, Is it new or old. If old, you might want to cycle it a few times or get a new one. Check your chargers output.
APIA is offline  
Reply With Quote
Old 08-25-2006, 03:06 PM
  #5  
Rodney
Senior Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: FL
Posts: 7,769
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: servo twitch when turned on then nothing else

Sounds like you are using an ESC and powering your receiver thru that. If you have a 4.8 volt battery, unplug the ESC from the throttle channel and plug a 4.8 volt battery into the receiver and see if the servos work with your transmitter on. If so, you have a bad ESC; if not most probably a bad receiver or transmitter.
Rodney is offline  
Reply With Quote
Old 08-25-2006, 08:06 PM
  #6  
nickdavis
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: lemoore, CA
Posts: 20
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: servo twitch when turned on then nothing else

ok that last bit of info that was posted lost me. what an ecs and how do i know what voltage im using ? the battery is old but i just baught a brand new one well see how that one works
nickdavis is offline  
Reply With Quote
Old 08-25-2006, 09:19 PM
  #7  
TLH101
My Feedback: (90)
 
TLH101's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Elephant Butte, N.M.
Posts: 6,707
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: servo twitch when turned on then nothing else

ESC is an electropnic speed controller for electrics. Rodney was asleep.
Make sure thet the reciever and transmitter are the same brand, or at least the same shift. Make sure they are on the same channel, & make sure both are PPM, or both PCM.
Best to post you Transmitter, and receiver info as well. May help. You say you have Airtronics servos, are the old style (black connectors) or new style (blue connectors)? Is the receiver Airtronics as well?
We need more info.
TLH101 is offline  
Reply With Quote
Old 08-25-2006, 09:43 PM
  #8  
nickdavis
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: lemoore, CA
Posts: 20
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: servo twitch when turned on then nothing else

yes there the old airtronics with the black connectors i have all airtronics in there excpte one it is some off name and i talked to another rcer and all i had to do was swap two wires and that worked. the xmiter and reciever are on the same channel and the same brand. all the other stuff im not that sure about but with a little help from yall i could find it.
nickdavis is offline  
Reply With Quote
Old 08-26-2006, 05:54 AM
  #9  
Rodney
Senior Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: FL
Posts: 7,769
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: servo twitch when turned on then nothing else

When he said "and got the motor hooked up" I assumed he was talking about an electric powered craft. If so I assumed he was using and ESC (electronic speed control) with a BEC (battery eliminator where the same battery that powers the motor powers the receiver). Of course if this is an internal combustion engine he is using, my comments do not apply. Sorry if this confused anyone.
Rodney is offline  
Reply With Quote
Old 08-26-2006, 06:33 AM
  #10  
HalH
Senior Member
My Feedback: (12)
 
Join Date: Nov 2002
Location: Madison, WI,
Posts: 630
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: servo twitch when turned on then nothing else

Unhook the motor and see if it returns to normal operation. If so, you have a bad servo.
HalH is offline  
Reply With Quote
Old 08-26-2006, 09:00 AM
  #11  
pilott28
My Feedback: (27)
 
Join Date: Dec 2002
Location: Jasper, GA
Posts: 1,175
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: servo twitch when turned on then nothing else

If the servos twitched, I would guess the battery is good. Sounds more like the receiver and transmitter aren't talking. The easy stuff to check is:

Are the transmitter and plane both set to the same modulation?
Is the crystal loose in the reciever?
Is the switch good?
Are the batteries good?

You probably should think about starting to replace the components one at a time until you find the one in the chain that is bad.
pilott28 is offline  
Reply With Quote
Old 08-26-2006, 08:40 PM
  #12  
nickdavis
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: lemoore, CA
Posts: 20
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: servo twitch when turned on then nothing else

ok i tried everything the only onther thing that i can think of is that maybe the crystal or crystals are bad is this a possible?
nickdavis is offline  
Reply With Quote
Old 08-26-2006, 08:58 PM
  #13  
TLH101
My Feedback: (90)
 
TLH101's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Elephant Butte, N.M.
Posts: 6,707
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: servo twitch when turned on then nothing else

You may need to get with an experienced modeler who can actually put his hands on the model, to help you chase the problem down. There are just too many variables to caused such a problem.
TLH101 is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service