RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros Discussion all about rc radios, transmitters, receivers, servos, etc.

broken gear switch

Reply

Old 08-02-2007, 04:15 PM
  #1  
philreuman
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Palm Harbor, FL
Posts: 139
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default broken gear switch

my futaba 8uap has a broken gear switch. who knows how to program an alternate switych, say switch A, to use for gear until I can get it fixed.
philreuman is offline  
Reply With Quote
Old 08-02-2007, 08:13 PM
  #2  
nedyob
Senior Member
My Feedback: (67)
 
Join Date: Feb 2002
Location: NORTHWOOD, IA
Posts: 1,381
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: broken gear switch

Why not just sent it in to Hobby Services and get it fixed.
NEDYOB
nedyob is offline  
Reply With Quote
Old 08-02-2007, 09:41 PM
  #3  
gadix
My Feedback: (2)
 
gadix's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: ModiiIn, ISRAEL
Posts: 959
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: broken gear switch

if you send it to tower to fix it will cost you arround 50$

heres a cheaper way of DIY:
buy the switch and replaced your self
u can get the SW or a similar one at fry's,radioshak or any other elect component store.
or u can get it from this guy:
http://www.radiosouthrc.com/thumbnail.asp?cid=101
gadix is offline  
Reply With Quote
Old 08-03-2007, 10:31 AM
  #4  
pilotpete2
 
pilotpete2's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Lyndonville, VT
Posts: 3,298
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: broken gear switch

Hi,
Another vote for Radio South, heck maybe you can even drive over there to pick up a switch
They have the genuine replacement switches for your Tx, they'll sell you the switch or do it for you if you're not comfortable with that level of soldering.
Good luck,
pete
pilotpete2 is online now  
Reply With Quote
Old 08-03-2007, 10:45 AM
  #5  
philreuman
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Palm Harbor, FL
Posts: 139
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: broken gear switch

That is the problem. I don't want to try to fix it today and I need it sunday. The question is a PROGRAMMING question. The time it takes to send to radio south, fix, and get it back will not get me done by sunday. my only alternative is to go to the HS and buy a new transmitter. I an looking for a programming solution for the short term.
philreuman is offline  
Reply With Quote
Old 08-03-2007, 11:22 AM
  #6  
Krysta
 
Join Date: Jan 2003
Location: Champaign, IL
Posts: 3,796
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: broken gear switch

What you can do is negate that broken switch by doing a mix of Gear to Gear at negative 100% both directions, leaving the switch setting NULL.

Now do a second PMIX from Offset to Gear at positive 100% on switch A in the Up position, the third mix will need to be Offset to Gear at Negative 100% on switch in the Down position.

You may need to adjust these Up/Down rates depending on how your gear servo is set up.


Sincerely,
Krysta
Product Development & Support Specialist
Futaba Service Center USA
Krysta is offline  
Reply With Quote
Old 08-03-2007, 11:38 AM
  #7  
philreuman
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Palm Harbor, FL
Posts: 139
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: broken gear switch

the problem is you do not have access to gear +100 and -100 in the same pmix as the switch for gear is hard wired. Here is what worked

OK. Here is what I did.

1. PMIX-3
2. OFS to CH7
3. set to -100
4. LINK to OFF
4. SW-A to up

step 2

1. PMIX-4
2. OFS to CH7
3. set to +100
4. LINK to OFF
5. SW-A to DOWN

I used a Y cable for ch7 with my battery meter and gear servo. If ch7 were not used I could have just moved my gear servo to ch 7. You can file this in case anyone ever asks the same question Phil Reuman
philreuman is offline  
Reply With Quote
Old 08-03-2007, 11:58 AM
  #8  
Krysta
 
Join Date: Jan 2003
Location: Champaign, IL
Posts: 3,796
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: broken gear switch

You're right, sorry, I forgot that you would not have the gear switch to use to change the rates in that mix. My oversight...

Krysta
Krysta is offline  
Reply With Quote
Old 08-06-2007, 09:33 AM
  #9  
dirtybird
My Feedback: (5)
 
Join Date: Jan 2002
Location: San Tan Valley, AZ
Posts: 5,768
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: broken gear switch

You can't get a switch for that radio from Radio Shack. You have to get it from Futaba or Radio South.
Its not an easy soldering job. I would not recommend it if you are not used to working in circuit boards.
dirtybird is offline  
Reply With Quote
Old 08-06-2007, 11:12 AM
  #10  
philreuman
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Palm Harbor, FL
Posts: 139
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: broken gear switch

I plan to send it to radio south as soon as my other 8uaf gets back from them. I would like to find a ch 50 transmitter chip so I have a quick backup without changing models. maybe radio south will have one.
philreuman is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service