RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros Discussion all about rc radios, transmitters, receivers, servos, etc.

New radio Futaba or Spektrum?

Reply

Old 03-07-2008, 08:33 PM
  #1  
adamiani
Member
Thread Starter
My Feedback: (2)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Boca Raton, FL
Posts: 95
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default New radio Futaba or Spektrum?

I will be buying a new radio in the next few days any advice on 2.4. thks. I will use it for all kind of flying.
adamiani is offline  
Reply With Quote
Old 03-07-2008, 08:47 PM
  #2  
exeter_acres
Senior Member
My Feedback: (2)
 
exeter_acres's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Johns Creek, GA
Posts: 7,457
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

I think either one would be a Great choice as they are both quality companies....

Personally, I fly Futaba and will soon be switching to 2.4....
but...stick with what you are used to.....
exeter_acres is offline  
Reply With Quote
Old 03-07-2008, 09:27 PM
  #3  
GalenB
My Feedback: (18)
 
Join Date: Dec 2001
Location: Issaquah, WA
Posts: 2,140
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

Use the search capability of this site... This question has been asked, argued about, and answered many times over...
GalenB is offline  
Reply With Quote
Old 03-07-2008, 10:05 PM
  #4  
JCINTEXAS
Senior Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Smithville, TX
Posts: 718
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

If you decide to buy Futaba.....you'll be right.
If you decide to buy JR.....you'll be right.
Either way you won't be wrong.
They are both excellent radios.
Regards
JC
I fly twice as FASST
JCINTEXAS is offline  
Reply With Quote
Old 03-07-2008, 10:11 PM
  #5  
wings
Senior Member
 
wings's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Carrollton, KY
Posts: 1,589
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

Here are the "technical" differences if you care to look.

[link=http://www.hooked-on-rc-airplanes.com/spread-spectrum.html]Futaba vs Spectrum technology[/link]



The main difference is they both use different methods of spreading spectrum technology. This technology is so new that there have really not been any evidence yet that one is better than the other.


Futaba has been making radio's for a long time where as Spektrum is relatively new. But... Spektrum came out with 2.4 Ghz radio first...

wings is offline  
Reply With Quote
Old 03-07-2008, 10:40 PM
  #6  
bruce88123
 
Join Date: Nov 2004
Location: Memphis, TN
Posts: 11,703
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?


ORIGINAL: wings

Futaba has been making radio's for a long time where as Spektrum is relatively new. But... Spektrum came out with 2.4 Ghz radio first...
Not completely accurate. Spektrum had the first RC model radio. Futaba had been doing industrial SS for quite some time.
bruce88123 is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 06:01 AM
  #7  
AKFireMedic
Senior Member
My Feedback: (2)
 
AKFireMedic's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Anchorage, AK
Posts: 808
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

I used to fly nothing but Futaba. I switched to JR and now Spektrum and I have no plan to go back any time soon. I also like Ford trucks over Chevy or Dodge, and that makes just about as much difference.
AKFireMedic is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 06:19 AM
  #8  
daggets
Senior Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: boos, FRANCE
Posts: 214
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

it is not to be compared between a dodge and a chevy... it is to be compared between a talkie walkie and a cellular phone...
the spectrum transmit on two frequencies only, wich is not enough on this highly used band... in france at least, there is big wifi antennas on most of the top of water tower... i had glitches on every flight with the spectrum...
the fasst switches on the frequencies of the band all the time and very... fasst..
the transmission is locked by a code, that makes the receiver to disregard all the receiption from something else than your transmitter...
like, your cellular phone rings but not all the others...


so the futaba is much, much better, unless you are flying in the desert... but in this case, you can also use a 27 mhz am radio...
daggets is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 08:58 AM
  #9  
rmh
Senior Member
 
rmh's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: , UT
Posts: 12,630
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

ORIGINAL: daggets

it is not to be compared between a dodge and a chevy... it is to be compared between a talkie walkie and a cellular phone...
the spectrum transmit on two frequencies only, wich is not enough on this highly used band... in france at least, there is big wifi antennas on most of the top of water tower... i had glitches on every flight with the spectrum...
the fasst switches on the frequencies of the band all the time and very... fasst..
the transmission is locked by a code, that makes the receiver to disregard all the receiption from something else than your transmitter...
like, your cellular phone rings but not all the others...


so the futaba is much, much better, unless you are flying in the desert... but in this case, you can also use a 27 mhz am radio...
After a careful search- I find there are no French water towers in our state.
The SPEKTRUM works nicely here
rmh is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 09:16 AM
  #10  
daggets
Senior Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: boos, FRANCE
Posts: 214
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

and no desert in france!!!!!
daggets is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 09:28 AM
  #11  
daggets
Senior Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: boos, FRANCE
Posts: 214
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

is there no wi fi in america??? no cellular phone? is it untrue that mc conville did crash a big aircraft during a show? come on! there is a big thread talking about spectrum issue... try to find for futaba, exept about the two guys who had the same guid code....
in any case, even if the spectrum works in some place, the futaba works everywhere, this is why it is better...
daggets is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 09:32 AM
  #12  
Josey Wales
Senior Member
My Feedback: (61)
 
Josey Wales's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: **, NJ
Posts: 4,741
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?


ORIGINAL: daggets
come on! there is a big thread talking about spectrum issue...
where ?
Josey Wales is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 10:42 AM
  #13  
Julez
Senior Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: , GERMANY
Posts: 184
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

I only found a small one...[&o]

http://urly.de/e0aa
Julez is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 12:11 PM
  #14  
onewasp
Senior Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: USA
Posts: 2,035
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

daggets

You haven't much right so far------care to try again--this time with FACTS ??------oh yeah, and the link to that thread you referenced.
onewasp is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 12:39 PM
  #15  
daggets
Senior Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: boos, FRANCE
Posts: 214
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

the facts are on the user guide, sorry if you are a spectrum fan....
daggets is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 01:11 PM
  #16  
daggets
Senior Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: boos, FRANCE
Posts: 214
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

http://www.rcuniverse.com/forum/m_4388035/tm.htm
http://www.rcgroups.com/forums/showt...16d35&t=807559
etc just type spectrum issue on google, for example... and after try futaba fasst isue, to have an idea... who cares?
daggets is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 01:27 PM
  #17  
rmh
Senior Member
 
rmh's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: , UT
Posts: 12,630
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?


ORIGINAL: daggets

http://www.rcuniverse.com/forum/m_4388035/tm.htm
http://www.rcgroups.com/forums/showt...16d35&t=807559
etc just type spectrum issue on google, for example... and after try futaba fasst isue, to have an idea... who cares?
Try this:
use em - fly em -a lot
The Bull Poopie about the "superior signal stuff " is a dead issue - tho the ghost of it occasionally creeps from the grave.
The solemn theoritical comparisons- -mostly again-- Bull Poopie
Around here both systems have little or no signal issues -
the relative features of the systems -an entirely different matter.
rmh is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 02:46 PM
  #18  
Josey Wales
Senior Member
My Feedback: (61)
 
Josey Wales's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: **, NJ
Posts: 4,741
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

ORIGINAL: Julez

I only found a small one...[&o]

http://urly.de/e0aa
Sorry--my bad--I was asking where Mike M. crashed due to a Spektrum failure.

ORIGINAL: daggets
just type spectrum issue on google, for example... and after try futaba fasst isue, to have an idea... who cares?
Yes..Spektrum is a miserable failure--I wonder why Horizon cant keep Spektrum stuff in stock...must be a marketing ploy.


Josey Wales is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 03:38 PM
  #19  
onewasp
Senior Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: USA
Posts: 2,035
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

ORIGINAL: daggets

the facts are on the user guide, sorry if you are a spectrum fan....

No sorrow needed I'm into my second year with Spektrum --- 2006 to now (we have a bunch here) flying routinely (most every day) zero problems at all-------for any one in the area----even the newbies. F3A thru 40%.

BTW Mike McConville did NOT crash because of any Radio/Servo problems but when a wing blows up on an older F1 racer gravity tends to take over.

Quique never crashed because of radio either (SEFF 2007) it was determined and published that day that a regulator was overloaded and went south. Bad installation YES, Radio NO.
Care to try again??

In over 48 years of flying, the Spektrum series (Including JR-Spektrum) have proven to be the most reliable I've ever flown-----and that includes all the so called "Super Radios" as well as most of the leading brands. All have been IC powered so I can't address the electric powered aspect.
onewasp is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 04:07 PM
  #20  
Chris Moon
My Feedback: (8)
 
Chris Moon's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Leesburg, VA
Posts: 1,366
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

Just leave this daggets guy alone. If you look at his posts on different threads, he is just baiting everyone into an argument. No matter what truth or experience you have or know it won't change his mind so in the end tell him to have a nice day and let him post his version of "knowledge" for all to see.
Chris Moon is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 04:25 PM
  #21  
onewasp
Senior Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: USA
Posts: 2,035
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

We'll let your post do just that! Thanks.

I simply hadn't encountered daggets before. A whole list of others I know------added one more name---daggets--- Apparently he fits his surroundings rather well.
onewasp is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 05:08 PM
  #22  
rmh
Senior Member
 
rmh's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: , UT
Posts: 12,630
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

Just when I was having fun--
Now we have apparantly another player in the game - the new Airtronics.
In that they have seen the teething problems others encountered - -I expect they will have fewer "hiccoughs" than some others .
rmh is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 06:17 PM
  #23  
onewasp
Senior Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: USA
Posts: 2,035
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

Well, I'll have to get the information on Airtronics performance from others. In our area I don't believe we have one Airtronics flier.
Car radios ---- quite a number---- air = zip.

And this is from a well populated RC community. Roughly ten Metro clubs and probably that number again in the more suburban areas. At roughly 100/club that is a fair number of RC'rs and my numbers are intentionally on the conservative side.

Interesting how the different brands fare in different parts of the country.
onewasp is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 07:30 PM
  #24  
JCINTEXAS
Senior Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Smithville, TX
Posts: 718
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

Josey
"Only an indian could sneak up on you like this."
Attached Thumbnails Click image for larger version

Name:	Hf98479.jpg
Views:	34
Size:	27.5 KB
ID:	898131  
JCINTEXAS is offline  
Reply With Quote
Old 03-08-2008, 08:21 PM
  #25  
*JCB*
My Feedback: (9)
 
*JCB*'s Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Long Beach, CA
Posts: 689
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: New radio Futaba or Spektrum?

If you don't under power your spektrum system, it will be perfect. Just use the right setup and you shouldn't have any worries. I have been using Spektum 2.4 for a couple of months without a hitch. At my field there has been "issues" with Spektrum, Fasst and Xtreme link. Spektrum failures can be narrowed down to a voltage problem as for the other two, who knows?!? 2.4 is a VERY line-of-site frequency and this has to be taken into consideration when setting up an airplane.

I have the JR X9300 and absolutely love it.
*JCB* is offline  
Reply With Quote

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service