RC Tanks Discuss all aspects of rc tank building and driving here!

2 out of 2 defective Henglong 5.3S receivers?

Reply

Old 02-11-2019, 07:24 AM
  #1  
JREEVES
Thread Starter
My Feedback: (2)
 
JREEVES's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: New Port Richey, FL
Posts: 15
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Question 2 out of 2 defective Henglong 5.3S receivers?

The last two Henglong tanks I've received with the latest 2.4gHz, gold label version 5.3S receiver boards have gone rogue. For no apparent reason, I turned on the tanks and the right stick track control has switched from up/down = forward/backwards, to up/down = turn left/right. Forwards/backwards now now requires left/right on the right stick.
Has anyone else experienced this? I've made no changes to either tank and a close inspection of the receiver boards shows no bad solder joints or loose wire connections.
All of my other tanks have the 2.4gHz silver label 5.3 receiver boards and have been very reliable. I'm mystified!
JREEVES is offline  
Reply With Quote
Old 02-12-2019, 05:43 PM
  #2  
AL D
 
AL D's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 129
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

I think the problem is that the new HL tanks are wired differently - specifically the hull.

I encountered the same problem - ordered two new RX boards (gold plate) from MATO. When I hooked them up to an older HL Tiger, I had the same problem you described. I have a new T-90 that I swapped out the RX's and both new RX's worked perfect. I was looking at the upper hull connections on the new T-90 and it is a different configuration for the electronics.

What I think needs to be done is to rewire/solder the hull bridge on older HL upper hulls so that it coincides with the inputs from the new Transmitter/Rx

Try rewiring the upper hull - pretty sure thats the problem

Hope this helps

AL
AL D is offline  
Reply With Quote
Old 02-13-2019, 02:14 PM
  #3  
DirtyBird69
 
DirtyBird69's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Stuart, Fl
Posts: 1,128
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

What is the difference with the “gold label” version??
DirtyBird69 is offline  
Reply With Quote
Old 02-13-2019, 03:54 PM
  #4  
JREEVES
Thread Starter
My Feedback: (2)
 
JREEVES's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: New Port Richey, FL
Posts: 15
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default

Originally Posted by DirtyBird69 View Post
What is the difference with the “gold label” version??
THAT sir, is the $64,000 dollar question! I hope AL D is on to something, unfortunately my day job has been getting in the way of investigating this further. Trouble is, when I received my latest HL PanTiger tank with the gold label receiver, it worked fine. Within 2 weeks it suddenly started doing exactly what I described above without me "messing" with anything!
However, when I installed a brand new gold label receiver (which is marked on the circuit board as 5.3S) in a nearly new HL Tiger 1 that had a 5.3 silver label receiver that was troublesome, I had exactly the same problem.
So, it's understandable in the case of my Tiger 1 that the 5.3S receiver is not perfectly compatible with the 5.3 transmitter. However, it isn't understandable that the 5.3S receiver that came with a bound 5.3S transmitter in my PanTiger would do exactly the same thing without my intervention. Confused yet? Here are the circuit boards of the 5.3S and 5.3 transmitters. I don't see an obvious difference.
JREEVES is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service