Redcat Racing Support Moderated Support Forum for all Redcat Racing Cars, Trucks & Buggies

WHY WONT THIS THING PRIME!!!

Reply
Old 12-25-2006, 11:46 PM
  #1
ganjamatik
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Location: fresno, CA
Posts: 220
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default WHY WONT THIS THING PRIME!!!

i was wondering if you had any idea what to do if no fuel is being pumped to engine, i mean none, it wont prime, it seems as if theres something blocking the tube inside of fuel tank..im not sure if you can help or heard anything similar but any help would be great, i heard it might be o ring under lid but that seems fine THANXXXX
ganjamatik is offline  
Reply With Quote
Old 12-25-2006, 11:53 PM
  #2
AllAboutFunHobbies
 
AllAboutFunHobbies's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Euless, TX
Posts: 3,096
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: WHY WONT THIS THING PRIME!!!


Quote:
ORIGINAL: ganjamatik

i was wondering if you had any idea what to do if no fuel is being pumped to engine, i mean none, it wont prime, it seems as if theres something blocking the tube inside of fuel tank..im not sure if you can help or heard anything similar but any help would be great, i heard it might be o ring under lid but that seems fine THANXXXX

It's either a hole in the line or else the tank outlet is plugged right behind where the fuel line fitting, about 6 times out of ten I have to pull the fitting and clean out the area behind it with a piece of wire I have bent to fit just right in the hole so when I twist it around it cleans out the plastic that bunches up from when they screw the fitting in. Try that first, if that doesn't work take the fuel lines off and plug one end and blow in it from teh other end and see if hold, if that's fine put them back on, disconect the fuel line from the exhaust end and blow in it and see if fuel moves through the fuel line to the engine, if it does buts hard to blow the air then the fuel outlet on the tank is still plugged, if that is the case you need to take the fitting off again and try to get a piece of wire like a small piece of coat hanger and bend it just right so you can get a small portion in the outlet area and twist it around alittle. That should work.
AllAboutFunHobbies is offline  
Reply With Quote
Old 12-25-2006, 11:59 PM
  #3
ehroof
 
Join Date: Feb 2006
Location: howard beach, NY
Posts: 16,490
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: WHY WONT THIS THING PRIME!!!

isnt there a problem with the outlet that the plastic is not cut out of the fuel outlet on alot of the new tanks?? I can remember reading alot of posts about that,
ehroof is offline  
Reply With Quote
Old 12-26-2006, 12:11 AM
  #4
ganjamatik
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Location: fresno, CA
Posts: 220
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: WHY WONT THIS THING PRIME!!!

ok i tried the blowing through the hose part, from the end that connects to the exhaust i blew through and it does create pressure in tank so i know its getting pressure from exhaust, now the line on top that goes to engine, well now that one i blow as hard as i can and not even one bubble shows up in tank, though i was able(WITH EXTREME EFFORT) to get a liitle fuel slowly out by sucking on that same hose, it seems right at that fitting on tank that theres a problem so im about to take allabloutfunhobbies advice and try to see if its clogged
ganjamatik is offline  
Reply With Quote
Old 12-26-2006, 12:13 AM
  #5
ganjamatik
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Location: fresno, CA
Posts: 220
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: WHY WONT THIS THING PRIME!!!

i cant seem to get anything to pass down the 90 degree elbow entry,also i read that cutting the 90 degree elbow off and screwing in the nozzle right over top pointing up would help..?.thanks fellas
ganjamatik is offline  
Reply With Quote
Old 12-26-2006, 12:16 AM
  #6
zack221
 
Join Date: Oct 2006
Location: Jacksboro, TN
Posts: 696
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: WHY WONT THIS THING PRIME!!!

if the thing wade showed you dont work you may have a air leak i had been cleaning my car and once i put it back together mine wouldnt prime either i could hear the air blowing out so i checked where the exhaust connects to the motor and i had a air leak there so i fixed that and it primes fine now
zack221 is offline  
Reply With Quote
Old 12-26-2006, 12:32 AM
  #7
AllAboutFunHobbies
 
AllAboutFunHobbies's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Euless, TX
Posts: 3,096
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: WHY WONT THIS THING PRIME!!!


Quote:
ORIGINAL: zack221

if the thing wade showed you dont work you may have a air leak i had been cleaning my car and once i put it back together mine wouldnt prime either i could hear the air blowing out so i checked where the exhaust connects to the motor and i had a air leak there so i fixed that and it primes fine now

Naw, I think hiw outlet is plugged he said he couldn't blow through it.

Quote:
cant seem to get anything to pass down the 90 degree elbow entry,also i read that cutting the 90 degree elbow off and screwing in the nozzle right over top pointing up would help..?.thanks fellas
Ya you can do that if you want that makes it easier to clean out. I don't ussually have to go the whole 90 Degrees though, it's normally right there at the point where the back of the screw in outlet is at the 90 degree point, sometimes it pushes the plastic back in the elbow when they screw it in at the factory. You can however cut it off if you want to that will work just fine also.
AllAboutFunHobbies is offline  
Reply With Quote
Old 12-26-2006, 01:19 AM
  #8
ganjamatik
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Location: fresno, CA
Posts: 220
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: WHY WONT THIS THING PRIME!!!

SUCCESS!!!!!!!!!!!!!!, after cutting off elbow i just screwed the outlet straight ontop of tank and then was able to poke clear the passage,i was positive it took care of the passage blockage after i received a mouthfull of nitro gas as confirmation, lol, so now it runs and doesnt shut off, thanks much for your time fellas ,now its time to actually enjoy my gift .. MERRY XMAS
ganjamatik is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 06:56 AM.