Redcat Racing Support Moderated Support Forum for all Redcat Racing Cars, Trucks & Buggies

Broke my Earthqauke 8e..........................

Reply
Old 02-17-2010, 02:40 PM
  #1
formula87
Thread Starter
 
formula87's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: hampton roads, VA
Posts: 781
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Broke my Earthqauke 8e..........................

Well just got the lipos charged and was having alot of fun with this thing!!!! still havn't haven't programed for 100% throttle and I hit a tree head on. broke the Front damper or frt chassis BS903-026, the Upper susp arm mount BS903-11 and the Upper deck FR BS803-11. totally my fault Sucks I have to pull it down. I wonder if they make alum or steel parts for those I would at least want that for the Frt Chassis BS 903-26.
Bummer I just need to stay away from trees....I was being good and my buddies where goading meon to GO FASTER!!!! I wonder what it would do with 11/1 lipos!!!!
formula87 is offline  
Reply With Quote
Old 02-17-2010, 03:42 PM
  #2
RCToysNh
 
Join Date: Jan 2007
Location: northwood, NH
Posts: 354
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................

You need sacrifice parts in the front. Else the shock would have broken other parts like motor mounts etc.[]
1/8 scale going around 30-35 mph = approx 240 mph in full scale car.
RCToysNh is offline  
Reply With Quote
Old 02-17-2010, 03:49 PM
  #3
formula87
Thread Starter
 
formula87's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: hampton roads, VA
Posts: 781
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................


Quote:
ORIGINAL: RCToysNh

You need sacrifice parts in the front. Else the shock would have broken other parts like motor mounts etc.[]
1/8 scale going around 30-35 mph = approx 240 mph in full scale car.

Got it, that makes sense. do you have parts listed for these on your website?
formula87 is offline  
Reply With Quote
Old 02-17-2010, 04:37 PM
  #4
formula87
Thread Starter
 
formula87's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: hampton roads, VA
Posts: 781
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................


Quote:
ORIGINAL: RCToysNh

You need sacrifice parts in the front. Else the shock would have broken other parts like motor mounts etc.[]
1/8 scale going around 30-35 mph = approx 240 mph in full scale car.

I just looked on your site Just ordered everything direct from redcat but you have some great prices. I will make note of that because all my buddies say I will be breaking more stuff. ha ha!
formula87 is offline  
Reply With Quote
Old 02-17-2010, 06:52 PM
  #5
RCToysNh
 
Join Date: Jan 2007
Location: northwood, NH
Posts: 354
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................

sent you pm
RCToysNh is offline  
Reply With Quote
Old 02-19-2010, 11:45 AM
  #6
Wo81
 
Join Date: Jan 2010
Location: Erie, IL
Posts: 52
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................

The esc is only good up to 4s(7.4 volts x 2). So running 6s(11.1 volts x 2) would ruin it.
Wo81 is offline  
Reply With Quote
Old 02-19-2010, 03:38 PM
  #7
formula87
Thread Starter
 
formula87's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: hampton roads, VA
Posts: 781
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................

Got it all back together not w/new parts since I am waiting on shipping but I plastic welded the three pieces and seemed to work good but now under hard accel the gear that cuts through the body is hitting the alum chassis????? what would cause that?
formula87 is offline  
Reply With Quote
Old 02-21-2010, 10:15 AM
  #8
formula87
Thread Starter
 
formula87's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: hampton roads, VA
Posts: 781
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................

Spur gear is def hitting the opening in the alum chassis under hard accel now, what can I check or should I just wait for the new parts are back on so I can tell if my broken parts I plastic welded where off and causeing the driveline to bind shifting the alignment of the spur gear??????? Anyone?????????
formula87 is offline  
Reply With Quote
Old 02-21-2010, 10:35 AM
  #9
genitor
 
Join Date: Feb 2009
Location: St Augustine, TRINIDAD AND TOBAGO
Posts: 768
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................


Quote:
ORIGINAL: formula87

Spur gear is def hitting the opening in the alum chassis under hard accel now, what can I check or should I just wait for the new parts are back on so I can tell if my broken parts I plastic welded where off and causeing the driveline to bind shifting the alignment of the spur gear??????? Anyone?????????
It may be possible. Without pics it's kind of impossible for anyone to be able to tell.
genitor is offline  
Reply With Quote
Old 02-21-2010, 10:54 AM
  #10
formula87
Thread Starter
 
formula87's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: hampton roads, VA
Posts: 781
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................


Quote:
ORIGINAL: genitor


Quote:
ORIGINAL: formula87

Spur gear is def hitting the opening in the alum chassis under hard accel now, what can I check or should I just wait for the new parts are back on so I can tell if my broken parts I plastic welded where off and causeing the driveline to bind shifting the alignment of the spur gear??????? Anyone?????????
It may be possible. Without pics it's kind of impossible for anyone to be able to tell.

I can take pics but thetop bodypics look like nothing has changed just that you can see on the underside the spur gear is rubbing the blue paint away on the alum chassis towards the front susp.
formula87 is offline  
Reply With Quote
Old 02-21-2010, 03:09 PM
  #11
formula87
Thread Starter
 
formula87's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: hampton roads, VA
Posts: 781
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................

pics of my handy work and the spurgear hitting the bottom of the chassis
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Sq47332.jpg
Views:	3
Size:	97.4 KB
ID:	1383983   Click image for larger version

Name:	Oj27782.jpg
Views:	4
Size:	115.2 KB
ID:	1383984   Click image for larger version

Name:	Uz67430.jpg
Views:	3
Size:	115.5 KB
ID:	1383985   Click image for larger version

Name:	Ng10100.jpg
Views:	2
Size:	120.0 KB
ID:	1383986   Click image for larger version

Name:	Xi62607.jpg
Views:	3
Size:	123.9 KB
ID:	1383987  

Click image for larger version

Name:	Yo91318.jpg
Views:	5
Size:	117.3 KB
ID:	1383988   Click image for larger version

Name:	Mp16823.jpg
Views:	5
Size:	130.7 KB
ID:	1383989   Click image for larger version

Name:	Ec99298.jpg
Views:	5
Size:	114.5 KB
ID:	1383990   Click image for larger version

Name:	Fe64311.jpg
Views:	2
Size:	117.3 KB
ID:	1383991   Click image for larger version

Name:	Kx99878.jpg
Views:	4
Size:	123.6 KB
ID:	1383992  

formula87 is offline  
Reply With Quote
Old 02-21-2010, 07:41 PM
  #12
genitor
 
Join Date: Feb 2009
Location: St Augustine, TRINIDAD AND TOBAGO
Posts: 768
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................

Have you removed the center diff and looked at it? Maybe the diff mount got damaged and the diff isn't seating correctly.
genitor is offline  
Reply With Quote
Old 02-21-2010, 10:35 PM
  #13
Mickstix
 
Join Date: Sep 2009
Location: Debary, FL
Posts: 700
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................

Yea, sounds like something is tweaked for sure.. Nice fix on the plastic welding though!  I'd take it apart and see if that center aluminum mount is tweaked.  
Mickstix is offline  
Reply With Quote
Old 02-22-2010, 07:43 AM
  #14
formula87
Thread Starter
 
formula87's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: hampton roads, VA
Posts: 781
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................

Well I will today after doing a hack job putting it back together it ran great!!!! few cartwheels and flips (need a body now) it started makeing a grinding sound under hard accel. Everything went back together kinda hard so something is binding. I am still sick to my stomach about running it into a tree ................first 10 min this thing is crazy fast I just wasn't used to it.
formula87 is offline  
Reply With Quote
Old 02-25-2010, 07:02 AM
  #15
formula87
Thread Starter
 
formula87's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: hampton roads, VA
Posts: 781
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................


Quote:
ORIGINAL: formula87

pics of my handy work and the spurgear hitting the bottom of the chassis

Well talked to Kurt at urchobby last night and he thinks I got or maybe it wasn't an acceident but the spur gear and pinion on my Earthquake 8e are diff then the Aftershock and Backdraft 8e???? they are 46/15 and My spur and pinion are 50/12 and the spur gear is coming through the chassis becuase the diam is too big...............He was going to call Redcat Today and see. Anyone else ever had this prob????
formula87 is offline  
Reply With Quote
Old 02-26-2010, 05:28 PM
  #16
formula87
Thread Starter
 
formula87's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: hampton roads, VA
Posts: 781
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................

Total newb here............. Got the parts, put it back together ran great except when I punched it was making a sound like the gear mesh was wrong but the spur gear was never hitting it was close enough to strip the paint off the chassis but that was not what was making the noise. The front diff gear or ring gear some of the teeth are cracked not totally gone but enough when I punch it the diff moves slightly and the pinion slips on those teeth. Guess this happend when I hit the tree. And the Spur is 49t and the pinion is 12t says so in the manual.
formula87 is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2010, 11:24 PM
  #17
Nail99
 
Join Date: Feb 2010
Location: , OK
Posts: 7
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................

I just got one and am hearing the same noise you describe
Nail99 is offline  
Reply With Quote
Old 03-06-2010, 09:26 AM
  #18
formula87
Thread Starter
 
formula87's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: hampton roads, VA
Posts: 781
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Broke my Earthqauke 8e..........................


Quote:
ORIGINAL: Nail99

I just got one and am hearing the same noise you describe
Is it new? the 8e series??? the spur gear mesh could be off. My problem was mesh but not the spur gear or even the spur gear hitting the chassis. When I hit that treeI did not realize that it cracked the front diff case and put it all back together and under hard accel the case would separate causing the gears in the diff to move thus shreding my ring gear. but all is well now and I am staying away from trees LOL.
formula87 is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 12:57 PM.