Speed - RC Gas Boats Discuss gas RC boats right here!

miss bud wont run

Reply
Old 07-07-2012, 02:53 PM
  #1
flynhigh1
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Location: , IA
Posts: 4
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default miss bud wont run

I have a 1/8th miss bud that will not start!!!!! It has a zenoah g-23 marine engine. i put a new spark plug in it and that didnt work. i have adjusted the high and low needles to factory and it wont even sputter. its getting spark cause i held the plug up against the block i tried putting a few drops down the head and then re inserting the plug and that didnt even work. new fuel and fuel lines. any suggestions would be much appreciated
flynhigh1 is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2012, 03:35 PM
  #2
tapkoote
 
Join Date: Aug 2010
Location: Seattle, WA
Posts: 415
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: miss bud wont run

Have you tried swapping coils
some times when they are weak they will fire a plug out side but not under compression.
tapkoote is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2012, 12:18 AM
  #3
wetsleeves
 
Join Date: Sep 2008
Location: Illawarra, AUSTRALIA
Posts: 328
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: miss bud wont run

have you check the fly wheel and make sure it hasnt spun and broke the fly wheel key. If it has then your timing would be out.
wetsleeves is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2012, 02:33 PM
  #4
stevo7896
 
Join Date: Jul 2006
Location: fresno, CA
Posts: 97
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: miss bud wont run

I would also check to make sure carb is clear and no debris .If its the 23 its been around awhile and probably sets for a time and carb can gum up. When you start it does your finger get wet with gas while pull starting it.
stevo7896 is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2012, 02:41 PM
  #5
flynhigh1
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Location: , IA
Posts: 4
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: miss bud wont run

thanks for the suggestions carb is clear and im getting fuel my guess is the coil maybe i will order one and try it out and see if that will get it to atleast fire i looked at the fly wheel and it seems fine.

flynhigh1 is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2012, 03:23 PM
  #6
tapkoote
 
Join Date: Aug 2010
Location: Seattle, WA
Posts: 415
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: miss bud wont run


Quote:
ORIGINAL: flynhigh1

thanks for the suggestions carb is clear and im getting fuel my guess is the coil maybe i will order one and try it out and see if that will get it to atleast fire i looked at the fly wheel and it seems fine.

Did you pull the flywheel off, no way to tell if it's a sheared key unless you do.
A 15 cent key is much cheaper than a coil/
Tap

tapkoote is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2012, 03:29 PM
  #7
flynhigh1
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Location: , IA
Posts: 4
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: miss bud wont run

i guess i dont understand what u r talking about?? Because if the fly wheel key was broke wouldnt it just freewheel or not spin at all. Everytime i pull on the cord i can see the flywheel moving and it has compression. ??????
flynhigh1 is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2012, 04:47 PM
  #8
Dan S
 
Dan S's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Oromocto, NB, CANADA
Posts: 2,882
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: miss bud wont run

no, the flywheel is on so tight that it would not free spin.
However it would have moved enough to get the timing off.
Remove the nut for the flywheel and use a puller to remove it, if the key is still there not broken than its something else.
Like mentioned before, key is a lot cheaper than a coil.

Dan.
Dan S is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2012, 10:32 PM
  #9
Hydro Junkie
 
Join Date: Nov 2004
Location: Marysville, WA
Posts: 6,051
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: miss bud wont run

I have pulled flywheels out of yard equipment and it took a serious puller to get them off the shaft in all cases. The last time, I had to pull the flywheel off a Craftsman yard tractor's 26 horse twin, talk about a fight to get that one out[X(] As already stated, you can't tell until you get the flywheel off the shaft if the key is sheered and, unfortunately, all it takes is a few degrees of being off to keep an engine from running.
Hydro Junkie is offline  
Reply With Quote
Old 07-09-2012, 03:56 AM
  #10
flynhigh1
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Location: , IA
Posts: 4
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: miss bud wont run

You say to use a puller to remove the flywheel. i am assuming it is a special tool and if i dont have one what else can be used instead???? checked prices and the key is 99 cents and the coil is 74 bucks!!! Whoa didnt expect it to be that much
flynhigh1 is offline  
Reply With Quote
Old 07-09-2012, 04:41 AM
  #11
wetsleeves
 
Join Date: Sep 2008
Location: Illawarra, AUSTRALIA
Posts: 328
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: miss bud wont run

you can make a tool, if you look at your fly wheel. there are two threaded bolt holes diaginal from each other. What you need to do is get a peice of steel, not to thin as it will bend and drill 2 holes and thread them so you can screw bolts threw the steel bar and into the fly wheel. You also need to drill another hole in the middle of those two bolts and thread it so you can screw a bolt threw the bar and screw it up against the end of the crank. Once you have the two outer screws bolted into the flywheel you tighten the middle bolt thats against the crank and keep tightining until the fly wheel pops of the crank.
hope that helps...if you understand what I mean
wetsleeves is offline  
Reply With Quote
Old 07-09-2012, 04:45 AM
  #12
wetsleeves
 
Join Date: Sep 2008
Location: Illawarra, AUSTRALIA
Posts: 328
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: miss bud wont run

heres what im talking about......
http://www.ebay.com/itm/NEW-HPI-Raci...#ht_796wt_1762

make sure you take the starter pawl off fisrt though
wetsleeves is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 06:53 AM.