Notices
Traxxas Monster Truck forum Discuss the Traxxas T-Maxx, E-Maxx, Super-Maxx and all other Traxxas monster trucks in this forum. You may also optionally discuss them in our MT general discussion forum.

Revo w/ OS18TM wont start

Old 12-10-2007, 12:28 PM
  #1  
ned289
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location: Hamilton, ON, CANADA
Posts: 61
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Revo w/ OS18TM wont start

OK. So I was having problems starting the Revo and decided to replace the OWB and seem to start up within 30 seconds with is about 10 minutes faster then before so that was great. Now, after letting it sit for a few days, the engine wont turn over at all. I called my LHS and they said perhaps the gears in the EZ Starter are loose and not grabbing. So I took that apart and everything is good the way it should but the engine is still not turning. The EZ Starter spins when the button is pressed though. So I did some reading and other people have indicated they have had issues with their EZ Starters so I decided to buy a pull start and install that. Still the engine will not turn over. Its as if somethings not catching. When I replaced the OWB, I turned it a few times and the piston would move up and down. Now, sometimes when I turn the OWB, the piston doesnt seem to move like I think it should.

At this point Im ready to throw the stuipid thing out the window. Any help would be greatly appreciated.
ned289 is offline  
Old 12-10-2007, 12:51 PM
  #2  
FISH KILLA
Senior Member
 
FISH KILLA's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Houston, TX
Posts: 777
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Revo w/ OS18TM wont start

Crank pin sheared or connecting rod broke??? Just guessing here of course.
FISH KILLA is offline  
Old 12-10-2007, 01:02 PM
  #3  
cujoman
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Oakville, ON, CANADA
Posts: 332
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Revo w/ OS18TM wont start

take out your glow plug and see if turns over... also, check to see that you placed the OWB in the proper way.
cujoman is offline  
Old 12-10-2007, 01:04 PM
  #4  
Th3pwn3r
Senior Member
My Feedback: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Chicago Ridge, IL
Posts: 265
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Revo w/ OS18TM wont start

With a pull start you should be able to feel the compression as the piston reaches TDC(Top dead center) if you're not feeling anything there's something wrong.(This is assuming your one way bearing is working properly.)
Th3pwn3r is offline  
Old 12-10-2007, 01:19 PM
  #5  
ned289
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location: Hamilton, ON, CANADA
Posts: 61
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Revo w/ OS18TM wont start


ORIGINAL: cujoman

take out your glow plug and see if turns over... also, check to see that you placed the OWB in the proper way.
I assumed that since it started fine after I initially installed the OWB that it was in correct but I will double check. But, in this hobby, I have found you cant assume anything. hehe

ORIGINAL: Th3pwn3r
With a pull start you should be able to feel the compression as the piston reaches TDC(Top dead center) if you're not feeling anything there's something wrong.(This is assuming your one way bearing is working properly.)
I feel no compression what so ever and the OWB was brand new out of the package. I'll check the OWB.


Thanks for the input
ned289 is offline  
Old 12-10-2007, 03:55 PM
  #6  
madmax22
Senior Member
 
madmax22's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Greentown, PA
Posts: 4,099
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Revo w/ OS18TM wont start

Same thing happend to me and the starter shaft was broken.......Only $8 check out the inside.... take the cooling head and backplate off to see if thre is anything broken
madmax22 is offline  
Old 12-10-2007, 04:14 PM
  #7  
Th3pwn3r
Senior Member
My Feedback: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Chicago Ridge, IL
Posts: 265
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Revo w/ OS18TM wont start

Hopefully there's nothing wrong with the engine internally but it could be a possibility.
Th3pwn3r is offline  
Old 12-10-2007, 08:12 PM
  #8  
ned289
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location: Hamilton, ON, CANADA
Posts: 61
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Revo w/ OS18TM wont start


ORIGINAL: FISH KILLA

Crank pin sheared or connecting rod broke??? Just guessing here of course.
I took the backplate off and the crank pin look very short as if its been sheared in half and not connecting with the starter shaft when i move the OWB. I also flipped the OWB around just in case it was backwards. When I move the OWB, the piston doesnt move unless I press the backplate really hard.

The Traxxas part number for the IPS crank shaft is 5219. Does anybody know if this will fit the OS18TM engine or should I find a specific part number for the OS engine itself? Also, is there just a pin by itself that I can buy instead of the entire crank shaft? Sorry for all the questions.
ned289 is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.