ZDZ & RCS Support Direct support from Mike Dooley of RC Showcase for all your ZDZ and RCS Engine questions.

ZDZ 80RV ?Ignition problem

Reply
Old 09-04-2006, 03:48 AM
  #1
Jakmun
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Sydney, AUSTRALIA
Posts: 14
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default ZDZ 80RV ?Ignition problem

Hi Mike
I have a ZDZ 80RV (from RC Showcase) which i think has an ignition problem. it is still on run in fuel (32:1, 95 octane) and is about 5 hours/8 months old. It has run well, until until it died very suddenly on 3/4 throttle at the start of an immelman last weekend. 2 prior flights the day before had some intermittent rough running a few times at half throttle.

tested spark - obtained 2 or 3 sparks consecutively, then none for many rotations, then 1 or 2 and then none and so on. (spark plug removed from cylinder head and prop turned by hand at this point.)

Ign. battery and switch cheked out OK (5.2 volt (NiMH 4 cell Sanyo 2300mAH) present at the plug where ign plugs into. Ign battery still had 1700mAH left in it when tested at 0.5amp discharge later on.) I had noticed that ign battery was using about 250 mAH per flight for the last week which i thought was rather high current usage, but i had only just started monitoring this so i didn't have a baseline. Battery voltage dropped to 4.85 v under 0.8A load (acceptable load test).

when i test the spark now, (by rocking the prop to & fro past the hall sensor with spark plug out of head) i get a spark every time. same if i do it with a new plug. this makes me think the plug and lead is OK, and perhaps the ignition "heated up" and failed in flight, but is OK now after a day to "cool off". is that possible?

could the spark be too "weak" as it won't even fire/start at present. what do you think?

ADDITIONAL INFO: a friend has a brand new ign for ZDZ 40-50 size engine. can i run/try this ignition module in the 80?

Jakmun is offline  
Reply With Quote
Old 09-06-2006, 11:56 AM
  #2
Mike Dooley/RCS
 
Join Date: Jul 2002
Location: MD
Posts: 515
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: ZDZ 80RV ?Ignition problem

The ignition typically will draw approx 600-800ma at full throttle. It sounds like nothing more than a weak battery.
Let me know.
Thanks,
Mike Dooley/RCS is offline  
Reply With Quote
Old 09-07-2006, 05:00 AM
  #3
Jakmun
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Sydney, AUSTRALIA
Posts: 14
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: ZDZ 80RV ?Ignition problem

Ok I'll try a new battery and let you know how it goes. (my discharge curve shows that my current Ign. battery falls below 4.8 volts after only 350 mAH are drawn from it then sits around 4.5-4.7 volts; nothing wrong with the battery, just not a good choice for this application i guess.)

my ignition is a ZDZ serial no. 3678; it says input voltage 4.8 - 9.0 volts on the case. can i use a 5 cell NiCd/NiMH without regulator, or even a 2 cell LiPO without regulator?

Jakmun is offline  
Reply With Quote
Old 09-10-2006, 04:14 AM
  #4
Jakmun
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Sydney, AUSTRALIA
Posts: 14
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: ZDZ 80RV ?Ignition problem

new battery (5 cell 2300mAH sanyo sub c) no better. tried friends brand new (40-50 size) zdz ignition on my existing battery/switch setup. getting 7-8mm spark in spark plug cap. my ignition can only manage a pittly little 1-2mm spark, so i figure it's not well. could be fault in high tension lead, am sending it in for you to test.
Jakmun is offline  
Reply With Quote
Old 10-27-2006, 11:30 PM
  #5
Jakmun
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Sydney, AUSTRALIA
Posts: 14
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: ZDZ 80RV ?Ignition problem

faulty ignition unit has been replaced, new one installed and zdz 80 running nicely again! thanks RCU staff for efficient, prompt service!
Jakmun is offline  
Reply With Quote
Old 11-26-2006, 06:59 PM
  #6
gooseF22
 
gooseF22's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Fort Wayne, IN
Posts: 2,474
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: ZDZ 80RV ?Ignition problem

Mike
I left a voicemail and sent for a return authorization. My igition unit for my new Super 80 I cannot get to work. I even hooked up several good packs directly and rotated the crank by the sensor with the spark plug in and out of the motor attched to the plug holder.

Im out of ideas? any ideas. I think its bad The motor was bought from troybuilt, but I understand we go to you for service.

I left my cell ph on the email and voicemail

Thanks for the prompt service thus far.

Dave
gooseF22 is offline  
Reply With Quote
Old 11-26-2006, 10:21 PM
  #7
ama62206
 
Join Date: Apr 2005
Location: geneva, IL
Posts: 13
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: ZDZ 80RV ?Ignition problem

I have an 80 rv blue, had the same engine died in flight issue, could not get the engine to fire up again, would not even make the engine pop, got spark with the plug out, but engine would not fire. sent the ignition in and it was replaced, fired right up as before. I suspect that the electronic advance went south and was causeing the plug to fire at the maximum advance even though the engine was not running. if I were you I'd send your ignition in before I spent too much time troubleshooting beyond what you have already done.
ama62206 is offline  
Reply With Quote
Old 11-27-2006, 07:45 PM
  #8
gooseF22
 
gooseF22's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Fort Wayne, IN
Posts: 2,474
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: ZDZ 80RV ?Ignition problem

thx
will do
goose
gooseF22 is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 04:17 AM.