ZDZ & RCS Support Direct support from Mike Dooley of RC Showcase for all your ZDZ and RCS Engine questions.

Help with ZDZ 40

Reply
Old 04-15-2008, 08:25 PM
  #1
SteveC-RCU
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2003
Location: Trabuco Canyon, CA
Posts: 4
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default Help with ZDZ 40

I have a used ZDZ 40 side exhaust with 10+ gallons through. I recently sent it to RC Showcase for service: the carb was replaced with a new Bing along with the prop hub and gaskets. Now the engine starts, at least, but from full throttle to idle, the engine bottoms and dies. If I throttle down gently or modulate the throttle, it stays running. Needless to say this is a problem.

RC Showcase bench ran it and said it checked out ok.

Right now the engine's an expensive door-stop, can anyone suggest a fix/adjustment?

Thanks

Steve
SteveC-RCU is offline  
Reply With Quote
Old 04-16-2008, 07:56 AM
  #2
krayzc-RCU
 
Join Date: Mar 2002
Location: Kannapolis, NC
Posts: 7,415
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Help with ZDZ 40

richen that low end
krayzc-RCU is offline  
Reply With Quote
Old 04-16-2008, 07:59 AM
  #3
butlern
 
Join Date: May 2003
Location: Iowa City, Iowa (again!)
Posts: 1,461
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Help with ZDZ 40

All my ZDZ 40 problems went away (starting, idle, transition) when I re-gapped the plug (tighter). I think the recommended gap is just ever-so-slightly too large.
butlern is offline  
Reply With Quote
Old 01-14-2009, 10:02 PM
  #4
z1nonlyone
 
Join Date: Jun 2005
Location: Petaluma, CA
Posts: 11
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Help with ZDZ 40


Quote:
ORIGINAL: butlern

All my ZDZ 40 problems went away (starting, idle, transition) when I re-gapped the plug (tighter). I think the recommended gap is just ever-so-slightly too large.

Hey Butlern,,,,,what gap did you end up with?? I can't get my ZDZ 40 RVL to idle lower than 2350 or it dies.

CHris
z1nonlyone is offline  
Reply With Quote
Old 01-15-2009, 06:37 AM
  #5
butlern
 
Join Date: May 2003
Location: Iowa City, Iowa (again!)
Posts: 1,461
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Help with ZDZ 40

Been a while since I did that, Chris. I'll have to go out into the -20 degree garage and pull the plug to check. Man, it's cold in Iowa this week!

I'll be in touch tomorrow or Sat with that info.

Regards,

Noah
butlern is offline  
Reply With Quote
Old 01-31-2009, 05:01 PM
  #6
butlern
 
Join Date: May 2003
Location: Iowa City, Iowa (again!)
Posts: 1,461
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: Help with ZDZ 40

Chris, did you ever get the idle issues sorted out? Sorry I totally forgot to check on the plug gap for you. But, I did manage to have a look today. My gap is set at 0.019"

Might be worth a shot.

Good luck.

Noah
butlern is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 09:25 AM.