Go Back  RCU Forums > Radios, Batteries, Clubhouse and more > Batteries & Chargers
Reload this Page >

Strange behaviour in charging a Life battery

Notices
Batteries & Chargers Nicads, Nickel Metal Hydride, Lithium, LiPoly, Chargers, Cyclers, etc...

Strange behaviour in charging a Life battery

Old 05-12-2021, 05:50 AM
  #1  
karolh
Thread Starter
 
Join Date: May 2002
Location: Mandeville, JAMAICA
Posts: 6,743
Received 20 Likes on 19 Posts
Default Strange behaviour in charging a Life battery

I use a Life 2S 1600 mA battery to power both Rx and ignition in my 20cc gas powered sport model. The battery has two power leads and a balance tab which works quite well in my model. The thing that has me puzzled is that it will only accept charging though one particular power lead, and being fairly new to Life batteries with two power leads I would like to know if this is normal ?
Old 05-12-2021, 07:15 AM
  #2  
BarracudaHockey
My Feedback: (11)
 
BarracudaHockey's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Jacksonville, FL
Posts: 25,397
Received 161 Likes on 129 Posts
Default

Weird. If power comes out both leads power should go back in unless there's some sort of diode.

My question to you is why aren't you balance charging it?
Old 05-12-2021, 08:24 AM
  #3  
karolh
Thread Starter
 
Join Date: May 2002
Location: Mandeville, JAMAICA
Posts: 6,743
Received 20 Likes on 19 Posts
Default

There is no diode in any of the leads and I've never charged this battery without using the 'Balance Charge' charging mode.
Old 05-13-2021, 03:03 AM
  #4  
CK1
My Feedback: (60)
 
CK1's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 1,511
Likes: 0
Received 21 Likes on 14 Posts
Default

I've been using LiFe battery packs for years from many different sources and have never had any with diodes built in. I would look carefully at the wire positions in the connectors . Possibly the polarity is reversed or a terminal may be damaged or backed out ?
Old 05-13-2021, 04:24 PM
  #5  
karolh
Thread Starter
 
Join Date: May 2002
Location: Mandeville, JAMAICA
Posts: 6,743
Received 20 Likes on 19 Posts
Default

I have inspected the battery very carefully and everything seems to be okay, and as I mentioned earlier it performs quite normally proving the exact same power from either lead.

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.