Notices
Brushed/Brushless motors, speed controls, gear drives Discuss all aspects of brushless motors, brushed motors, speed controls (ESC's), gear drives and propellers in this forum.

Brushless outrunner won't run??

Old 02-05-2006, 02:37 AM
  #1  
RustyTumbles
Senior Member
Thread Starter
 
RustyTumbles's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Newcastle, AUSTRALIA
Posts: 802
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Brushless outrunner won't run??

I have a problem with my new ultrafly outrage. I was just about to go down to the park and give it a whirl, when I tested to insure the motor would spin the right way and I found that it would just sit there and jitter back and forth. I played around with the throttle and still the same. Occationly it would spin slowly but then it would just stop and jitter back and forth. What it happening?? The motor was getting quite hot when this was happening too. Do I need a 3 cell pack to fly it. I've only got a 2cell 1200mAh lipo pack at the moment. The motor is a ultrafly B/06/10, and I'm using a ultrafly typhoon 15 esc and 10x4.7 prop. Any ideas????? Oh, it also make a nasty squealling noise while it jitters back and forth..
Old 02-05-2006, 04:46 AM
  #2  
ca$hey
Senior Member
 
ca$hey's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: drouin, , AUSTRALIA
Posts: 360
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

i dont really no but i had a simerler thing it ended up being a bad conection on one off the three wires
Old 02-05-2006, 06:02 AM
  #3  
RustyTumbles
Senior Member
Thread Starter
 
RustyTumbles's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Newcastle, AUSTRALIA
Posts: 802
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

What do you mean by a bad connection. I am not that good a soldering but the joints a strong and there is plenty of solder on the joint. Is excess solder a problem?? could the bad joint be in the motor itself?? I am really lost here....?????
Old 02-05-2006, 12:13 PM
  #4  
ca$hey
Senior Member
 
ca$hey's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: drouin, , AUSTRALIA
Posts: 360
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

rusteytumbles that might not be the problem have you got another esc you can try or it could be a short inside motor is the motor new or has it had a few nose ins or bean droped, is there any play in the sharft could it be a worn bearing
Old 02-06-2006, 12:15 AM
  #5  
RustyTumbles
Senior Member
Thread Starter
 
RustyTumbles's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Newcastle, AUSTRALIA
Posts: 802
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

Motor is band new never been flown or dropped. I tried another speed controller and it does a similar thing. Sometimes it will turn over at say 1000-2000rpm at full throttle for 5-7 seconds then stop. The motor gets extremely hot when this happens. The ESC does not get hot, nor does the battery.
Old 02-06-2006, 01:13 AM
  #6  
ca$hey
Senior Member
 
ca$hey's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: drouin, , AUSTRALIA
Posts: 360
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

are you confident enough to pull it apart and see if you can see any broken joints
Old 02-06-2006, 04:17 AM
  #7  
RustyTumbles
Senior Member
Thread Starter
 
RustyTumbles's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Newcastle, AUSTRALIA
Posts: 802
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

Yeah I can have a look. Broken joints in the windings or where the wire go into it??
Old 02-06-2006, 05:03 AM
  #8  
ca$hey
Senior Member
 
ca$hey's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: drouin, , AUSTRALIA
Posts: 360
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

yea but im no expert if its a brand new motor im sure you can change it over at your LHS if not id give it a go just look at where the wires go behind the backing plate
Old 02-06-2006, 05:06 AM
  #9  
ca$hey
Senior Member
 
ca$hey's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: drouin, , AUSTRALIA
Posts: 360
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

are you sure the batt is ok
Old 02-06-2006, 10:44 PM
  #10  
RustyTumbles
Senior Member
Thread Starter
 
RustyTumbles's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Newcastle, AUSTRALIA
Posts: 802
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

I've put in on the charger twice and it reads over 8.4 when fully charged.
Old 02-06-2006, 11:11 PM
  #11  
pilotpete2
 
pilotpete2's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Lyndonville, VT
Posts: 3,304
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

Hi Rusty,
Have you tried changing the advance or timing rate on the ESC? I'm not familiar with the Ultrafly line, my CC Phoenix 45 has 3 settings, and they can make a difference.
Hope this helps.[8D]

Pete

" If it ain't broke, yer not tring hard enough"
Old 02-07-2006, 12:06 AM
  #12  
ca$hey
Senior Member
 
ca$hey's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: drouin, , AUSTRALIA
Posts: 360
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

rustey is the esc set for 2 cell
Old 02-07-2006, 05:00 AM
  #13  
RustyTumbles
Senior Member
Thread Starter
 
RustyTumbles's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Newcastle, AUSTRALIA
Posts: 802
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

I have since been told that the typhoon ESC is not suited to lithium batteries. However I have tried a second ESC and it does the same thing????
Old 02-07-2006, 08:02 AM
  #14  
exeter_acres
Senior Member
My Feedback: (2)
 
exeter_acres's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Johns Creek, GA
Posts: 7,457
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??


ORIGINAL: beaggs

rustey is the esc set for 2 cell
yes...what is voltage cutoff set to
Old 02-08-2006, 02:32 AM
  #15  
RustyTumbles
Senior Member
Thread Starter
 
RustyTumbles's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Newcastle, AUSTRALIA
Posts: 802
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

5 volts...??
Old 02-10-2006, 06:36 PM
  #16  
Abilor
Junior Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Troy, NY
Posts: 13
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

I AM HAVING THIS SAME PROBLEM! I have a new typhoon from park zone, and my engine did this today in mid-air. Was going fine, and then just jammed on me. I'm lucky the plane landed well. Same thing, just jittering back and forth. I'm using the NiMH stock batteries with it. I recently replaced the fuselage, which makes me question if it is an electric problem, since I had to solder the on/off toggle back on. My servos work great though? Let me know if you figure this puzzle out.
Old 02-12-2006, 10:45 AM
  #17  
VULTCH
Senior Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Erwin, TN
Posts: 235
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

Sounds like you have a connection problem internal on the motor on one of the windings. On a brushless motor you are running three phases hence three wires feeding power. If any one of them open the motor will stall and will draw excessive current (Amps) thus overheating. Depending upon how the wire lead is attached to the stator lead may bring you to the problem. I bought a small motor from e-bay which was supposed to be rated at 25A, but at 10A the motor would stall. After checking the internal connection I discovered the wires were soldered and as the temp raised the solder would melt and I lost the connection then when it cooled the connection would make again. It's a great little motor but max amps is limited to 8 constant.
An easy test is to check resistance with a meter between all three leads of the motor. All of them should read the same between any two. If any one lead has open resistance that winding or lead is open. There will only be less than a couple of ohms on a good motor. Hope this helps.

Tony
Old 02-12-2006, 11:18 AM
  #18  
mattchase
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: seguin, TX
Posts: 43
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

I second what Tony said. I have a brushless inrunner that I ran too hot once, and the solder melted from one of the bullet plugs. The motor would just twitch and then do nothing, and my ESC didn't give me the "GTG" beeps that it normally does. I pulled the plug off the loose wire and resoldered it, and it worked fine again. So check the bullet connectors to see if the solder / wire has loosened, and check the connections on the inside for the same.
Old 02-24-2006, 04:35 AM
  #19  
RustyTumbles
Senior Member
Thread Starter
 
RustyTumbles's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Newcastle, AUSTRALIA
Posts: 802
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

Thanks for the help guys. I sent the motor and speedy back to the shop. I not sure what they have replaced but I should have them back by mid next week. Hopefully I can get the foamy into the air and have some fun..
Old 04-02-2006, 04:36 PM
  #20  
MasterAce
Junior Member
 
Join Date: Jan 2004
Location: Roseville, MI
Posts: 10
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Brushless outrunner won't run??

Had the same problem. Turned out to be a bad soldering connection on one of the three wires.

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.