RCU Forums

RCU Forums (https://www.rcuniverse.com/forum/)
-   E-Flite Helicopters (https://www.rcuniverse.com/forum/e-flite-helicopters-447/)
-   -   Blade SR no lift power after crash. Need help! (https://www.rcuniverse.com/forum/e-flite-helicopters-447/9579957-blade-sr-no-lift-power-after-crash-need-help.html)

Killjoy911 03-13-2010 10:36 PM

Blade SR no lift power after crash. Need help!
 
<div dir="ltr"><font color="#000000" size="2" face="Tahoma">I am new to collective pitch heli and have a problem. I have the new Blade SR.After a hard crash, I noticed I no longer have lift. I can move the throttle to the max and I can hear the prop spin up to what sounds like full rotational speed but no lift. The tips of the blades have the white coating peeled back a bit but they look in good overall shape. </font></div><div dir="ltr"></div><div dir="ltr"><font size="2" face="tahoma">When doing a check on the cyclical control for the forward, back, left and right, the main blades move in the proper direction and the servos respond they way they should.</font></div><div dir="ltr"></div><div dir="ltr"><font size="2" face="tahoma">When I doa throttle test, I can see it speed up but when I look carefully at the swashplate, I dont notice any change to the blade pitch so I am thinking the problem with the lift is the blades are not moving to a higher pitch when I throttle up which I assume it should when I throttle up. </font></div><div dir="ltr"></div><div dir="ltr"><font size="2" face="tahoma">All linkages are straight and no visible damage anywhere. Why do I seem to have full control of all controls except for lift?</font></div>

badmechaaron 03-13-2010 10:54 PM

RE: Blade SR no lift power after crash. Need help!
 
Swashplate came apart!!!!

badmechaaron 03-13-2010 10:58 PM

RE: Blade SR no lift power after crash. Need help!
 
Push down on the top of the swash and up on the bearing under it.  It should go back together or replace it.  Very common problem.

Killjoy911 03-13-2010 11:57 PM

RE: Blade SR no lift power after crash. Need help!
 
Not sure I see the problem. To me, the swashplate looks intact and together. The main swashplate is attached to the upper part of the assembly.

9sec240 03-14-2010 03:10 AM

RE: Blade SR no lift power after crash. Need help!
 
1 Attachment(s)
Check the bottom of the swash to see if the center is still sticking through the bearing. There should be a little plastic showing.


vupilot 03-14-2010 09:33 AM

RE: Blade SR no lift power after crash. Need help!
 
Is the servo moving properly?

46u 03-14-2010 12:57 PM

RE: Blade SR no lift power after crash. Need help!
 
I had the same problem twice after a crash once it was the swash plate which I think caused the crash and the second time it was because the feathering shaft was bent. The feathering shaft is the shaft that goes between the bell mixer main blade grips.

Killjoy911 03-14-2010 06:23 PM

RE: Blade SR no lift power after crash. Need help!
 
Thanks for all the helpfull suggestions guys. Everything Ican see on the swashplate looks good. The baring is in the proper place and no deformation to the plate. The main shaft is good and spins correctly. Unfortunetly I think it might be the feathering shaft as well. Its only thing left I can think of. Iwill trya new set of blades out first once the weather gets better(been raining for days), if that does not work, I might have to get the feathering bar.

46u 03-14-2010 08:39 PM

RE: Blade SR no lift power after crash. Need help!
 
If your blade tracking is way off or one blade has more pitch then the other more then likely it is the feathering shaft. When it happen to me it took me a while to figure it out till I noticed a BIG difference in pitch between the two blades.

badmechaaron 03-15-2010 06:31 PM

RE: Blade SR no lift power after crash. Need help!
 
To check the feathering shaft just take one blade off and turn the screw inside the grip and you will see the two grips wobble if its bent.

Ddaddy 03-15-2010 06:49 PM

RE: Blade SR no lift power after crash. Need help!
 


ORIGINAL: badmechaaron

To check the feathering shaft just take one blade off and turn the screw inside the grip and you will see the two grips wobble if its bent.
Ditto above...and you should be seeing quite a bit of vibration when she spools up.

Disconnect2 plugs going to motor and power up. Do you see the swash move down when you move left stick up? Positive (lift) pitch on blades?

triple check swash

Ken
<br type="_moz" />

Killjoy911 03-16-2010 08:51 AM

RE: Blade SR no lift power after crash. Need help!
 
Not my first guess but in the end, it was the main blades. Put on a new set and it worked. I think there must of been damage under the white wraper that was just enough to throw off the lift that I could not see. Oh well, live and learn. Thanks for all the help, this forum site has been really great for info.


All times are GMT -8. The time now is 02:46 PM.


Copyright 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.