Notices
Hitec/MultiPlex Radios- Ask Hitec Customer Service Ask Hitec/MultiPlex Customer Service your Radio questions here.

"Optic 6" big problem

Old 05-05-2010, 12:25 AM
  #1  
dragmule
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2010
Location: rome, ITALY
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default "Optic 6" big problem

Hi! I have a new "optic 6" 2.4ghz and its receiver 7 channels.

Battery is ok (10.4 v), battery of the receiver is ok. it worked for 10 minutes (more or less), then when Iswitched it on, no way to bind the radio with the receiver.

I tried EVERYTHING.

When I turn the radio, I hear ONE short BIP and on the back Isee the BLUEand RED led on (NO blinking).

The receiver has a RED led on, fix (no blinking).

If I push the button on the back of the radio (with a pencil) and turn the radio, then keep it for 6 seconds, NOTHING happens ! Still BLUE and RED led on and no blinking.

Don't know what to do... :-(

In the manual there are no hints about REDand BLUEled on fixed. Exists a way to HARDRESET the radio?

I tried to make the binding procedure many times and to change and test the batteries..NOTHING! Still those BLUEand RED led on the radio. The receiver appears to try to bind when I make the procedure (red led flashing).

Please Help.. :-(

Old 05-05-2010, 12:41 AM
  #2  
A.T.
Senior Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Auckland, NEW ZEALAND
Posts: 2,581
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default RE:


ORIGINAL: dragmule Hi! I have a new "optic 6" 2.4ghz and its receiver 7 channels. Battery is ok (10.4 v), battery of the receiver is ok. it worked for 10 minutes (more or less), then when Iswitched it on, no way to bind the radio with the receiver. I tried EVERYTHING. When I turn the radio, I hear ONE short BIP and on the back Isee the BLUEand RED led on (NO blinking). The receiver has a RED led on, fix (no blinking). If I push the button on the back of the radio (with a pencil) and turn the radio, then keep it for 6 seconds, NOTHING happens ! Still BLUE and RED led on and no blinking. Don't know what to do... :-( In the manual there are no hints about REDand BLUEled on fixed. Exists a way to HARDRESET the radio? I tried to make the binding procedure many times and to change and test the batteries..NOTHING! Still those BLUEand RED led on the radio. The receiver appears to try to bind when I make the procedure (red led flashing). Please Help.. :-(
Holding button for 6 seconds is to long.
AFHSS - ID-Setup A.K.A, binding or linking & Range Testing Spectra Pro Module <> Optima Receiver
AFHSS - Normal & Scan Modes Explained includes Redundant (Dual) Receivers.
AFHSS - How To Select Optimum Channels - For Your Field

Aurora A9, Spectra Pro & Optima - FAQ & Undocumented Features - Mixes, Setups, Tips. {frequently updated}

Regards
Alan T.
Alan's Hobby, Model & RC FAQ Web Links
Old 05-05-2010, 01:57 AM
  #3  
dragmule
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2010
Location: rome, ITALY
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE:

I read those linked pages but: 

1- There is no mention about what RED & BLUE led fixed (no blinking-flashing) on the radio mean....
2- There is no mention of why if I push the button for binding the leds on the radio are always RED and BLUE and fixed.

I am a bit disappointed by the manual, because there is no troubleshooting scheme page. 

I hope to get help from this forum of experts... I had a Futaba radio and I decided to buy Hitec because I read good reviews...
Old 05-05-2010, 02:43 AM
  #4  
A.T.
Senior Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Auckland, NEW ZEALAND
Posts: 2,581
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default RE: RE:


ORIGINAL: dragmule I read those linked pages but:
1- There is no mention about what RED & BLUE led fixed (no blinking-flashing) on the radio mean....
2- There is no mention of why if I push the button for binding the leds on the radio are always RED and BLUE and fixed. I am a bit disappointed by the manual, because there is no troubleshooting scheme page.I hope to get help from this forum of experts... I had a Futaba radio and I decided to buy Hitec because I read good reviews...
Red &Blue fixed = Scan Mode, entered if user holds buttons in to long during range check or other set up.
LEDstatus lights are recorded, in colour, on the small wallet card which was included for convenience at the field. Refer also the .pdf copies attached to the link provided:
"Spectra Pro Module - Optima Receiver ID-Setup A.K.A, binding or linking & Range Test "
refer to the LEDStatus Cards. Digital .pdf copies attached which can be printed and inserted as a page in manual or extra cards made. " which was included with your system.

"3. Normal / Scan Mode - Switch: Turn TXon first, then push button.
Press and hold the Spectra Pro Module button for <six are="" beeps="" continuous="" two="" once="" style="color: #993300"></six>release the button immediately
. (Refer Module LED Status Indicator attached)"

Note top follow the correct order of turning TX&RX on/Off.
In normal use always TX On First - TX Off Last but when linking, RX must be turned off first and then the TX, following which back to TX on first off last.

regards
Alan T.
Old 05-05-2010, 04:48 PM
  #5  
dragmule
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2010
Location: rome, ITALY
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: RE:

Tried everything, still no explanation why I can't get any bip or led flashing from my TX module, waiting 1, 2, 6, 10 or 1000 seconds !! Keeping the small button pressed before and after turning on the tx.
None seems to know deeply this Optic-6 radio and its 2.4 ghz tx module (which suck I fear).
Old 05-05-2010, 05:25 PM
  #6  
A.T.
Senior Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Auckland, NEW ZEALAND
Posts: 2,581
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default RE: RE:

ORIGINAL: dragmule Tried everything, still no explanation why I can't get any bip or led flashing from my TX module, waiting 1, 2, 6, 10 or 1000 seconds !! Keeping the small button pressed before and after turning on the tx. None seems to know deeply this Optic-6 radio and its 2.4 ghz tx module (which suck I fear).
The Spectra Pro module used in the Optic6 and Optima receiver are boththe same as those supplied with the Aurora. Perchance button is not being pressed and held firmly seated. There is an audible click (on mine) as button seats and takes very little loss of pressure to release.

Hitec Spectra 2.4 GHz and Optima RX Review of AFHSS in operation Video 1 = Normal Mode, Video 2 = Scan Mode.
Hitec Spectra 2.4 GHz and Optima RX Review of AFHSS in operation -Video #3 = Answers to questions raised in above Videos 1 & 2. (post #2933 also refers.)

In case of need Hitec Warranty & Service

As an aside Optic 6posthas both Manual .pdf and Optic 6 Tutorial .pdf attached which may assist later programming.

regards
Alan T.

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Manage Preferences - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service -

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.