Notices
JR Radio & Spektrum Radios Discuss all your JR and Spektrum gear.

Trying to use SPMA9571 Temperature Sensor with SPMSR6100AT Receiver

Old 07-17-2020, 06:15 PM
  #1  
doutrnz
Junior Member
Thread Starter
 
doutrnz's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Location: Palm Springs, CA
Posts: 14
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Trying to use SPMA9571 Temperature Sensor with SPMSR6100AT Receiver

*&*&*&*&*& Sorry, I posted this in a different room so I copied and pasted it here. Sorry Admins!!! *&*&*&*&*&


Hi everyone,
First, I want to make sure you guys know my setup before answering or suggestions/comments. This is for NITRO vehicles, NOT an Electric application. ***GOAL: To get temperature readings of the nitro engine on my transmitter.***

I purchased the DX5C and SPMSR6100AT combo from Spektrum and the SPMA9571 Temperature Sensor from Spektrum. I reached out to Spektrum Support to make sure these would all work together BEFORE I made the purchase. The rep I was emailing with said it would work with the Smart firmware update. I updated the radio and the receiver to the latest firmware. I've been emailing back and forth with Spektrum support for a few days now trying to get this to work. There is no documentation to do this, I couldn't find any YouTube "How To's", nothing. Spektrum support said just plug the sensor into the xbus port on the receiver and it should work. Here are the following problems:
1. The xbus port has no label what pin is for what. (There are 4 pins in the xbus I believe, but the sensor has two wires mounted in a three wire connector, so it can only fit into the first two pins or the 2nd and 3rd pins. The connector won't let me try connecting it into the 3rd and 4th pins.
2. I have no idea how to setup the telemetry settings in the radio. (The latest transmitter supports telemetry) because there are no instructions how to do this in the manuals for the radio, sensor or the receiver.
3. Support says I should not need the TM1500 telemetry module because the receiver already has a xbus port to connect the sensor to. (I'm starting to think the support rep I've been corresponding with doesn't know if this will work or knowledgeable in this product.)

If anyone has successfully accomplished this, please let me know!! Even if you didn't use this equipment to do it, I am willing to return all of this and get a radio and receiver that will do this.
Old 07-20-2020, 06:24 AM
  #2  
AndyKunz
 
Join Date: Jun 2005
Location: White Heath, IL
Posts: 2,966
Likes: 0
Received 15 Likes on 14 Posts
Default

SPMA9571 does not plug into X-Bus. X-Bus is for smart sensors. This is a simple sensor, so it plugs into the TEMP port on a telemetry receiver. If you were using a non-telemetry receiver then you would use the TM1500 and plug into its TEMP port (B, on page 3 of the manual).

The SR6100AT has telemetry, but does not have a temperature port - only an X-Bus port. We do not have an X-Bus temperature sensor.

You need to change to a non-telemetry receiver and use the TM1500. There is no way to use a temperature sensor with this receiver.

I don't know if AVC and a glow engine are going to get along very well. Do we sell any AVC & glow vehicles?

Andy

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.