Go Back  RCU Forums > RC Airplanes > Questions and Answers
Reload this Page >

Foam cutting wire

Notices
Questions and Answers If you have general RC questions or answers discuss it here.

Foam cutting wire

Old 07-07-2013, 09:27 AM
  #1  
batdog
Senior Member
Thread Starter
My Feedback: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Burnsville , NC
Posts: 167
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Foam cutting wire

Can someone tell me what wire size, type and where to buy it ? for a hot foam cutter that will last and give good results? Length os cutting are about 32 i
Old 07-07-2013, 11:04 AM
  #2  
big max 1935
Senior Member
My Feedback: (9)
 
Join Date: Nov 2002
Location: huron s.d.
Posts: 2,050
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Foam cutting wire

SIG has it. Max H.
Old 07-07-2013, 11:24 AM
  #3  
jester_s1
Moderator
 
Join Date: Dec 2006
Location: Fort Worth, TX
Posts: 6,938
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
Default RE: Foam cutting wire

I use 30lb steel fishing leader. It's cheap and works fine.
Old 07-07-2013, 11:31 AM
  #4  
Propworn
My Feedback: (3)
 
Propworn's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Canada
Posts: 1,953
Received 4 Likes on 4 Posts
Default RE: Foam cutting wire

Just about any stainless mig wire in the .020 to .025 will work. My bows have been strung for over 10 years now never had to change any. Use steel wool SOS works great to clean the wire every so often. Longest bow I have is an 8ft and the smallest is a vertical contraption so I can cut foam like you would with a bandsaw.

Dennis
Old 07-07-2013, 12:27 PM
  #5  
batdog
Senior Member
Thread Starter
My Feedback: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Burnsville , NC
Posts: 167
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Foam cutting wire

Propworm. Lowes sells Mig Wire but does not say stainless. Will This Work? Thanks for your help
Old 07-07-2013, 03:42 PM
  #6  
Propworn
My Feedback: (3)
 
Propworn's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Canada
Posts: 1,953
Received 4 Likes on 4 Posts
Default RE: Foam cutting wire

I don't know all Ive ever used is stainless. This was on recomendation of a few full size home builders. Try a regular welding supplier.

Dennis
Old 07-07-2013, 04:02 PM
  #7  
speedracerntrixie
My Feedback: (29)
 
speedracerntrixie's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Happy Valley, Oregon
Posts: 7,383
Likes: 0
Received 24 Likes on 24 Posts
Default RE: Foam cutting wire

I ordered Nichrome wire and it did not work with my particular power supply. I had some stainless safety wire and gave it a shot out of desperation and it worked great.
Old 07-07-2013, 04:53 PM
  #8  
red head
 
Join Date: Feb 2005
Location: Zephyrhills, FL
Posts: 2,100
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Foam cutting wire

If you don't need to much try going to your local airport and ask the mechanic if you can buy a couple feet of safety wire, he will probably give it to you, that is if you don't want a lot. ENJOY !!! RED
Old 07-07-2013, 05:02 PM
  #9  
Gray Beard
My Feedback: (-1)
 
Join Date: Apr 2003
Location: Hemderson, NV
Posts: 14,385
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default RE: Foam cutting wire

Gene, goirish sent me one very outstanding foam cutter and included several different gauges of wire with it. He really builds a super cutter if you need one. He referred me to Bass Pro for my wire if I needed it, just stainless fishing leader and it's cheap. Comes in a lot of gauges and I haven't broken a wire yet. The auto feed cutter really cuts a nice wing and is easy to learn to use.
Old 07-07-2013, 08:44 PM
  #10  
vertical grimmace
My Feedback: (1)
 
vertical grimmace's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: ft collins , CO
Posts: 7,206
Likes: 0
Received 5 Likes on 5 Posts
Default RE: Foam cutting wire

I use Control line wire. Either 012" or .018" . I mainly cut foam when flying CL combat so I needed a lot of wings and had a lot of CL wire! lol
Old 07-08-2013, 09:52 AM
  #11  
RAMFlyer
My Feedback: (65)
 
Join Date: Dec 2001
Location: Orlando, FL
Posts: 895
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Foam cutting wire

I second the control line wire. Been using it for years with no problems. I also use stainless steel fishing leader wire but that can be hard to come by if you don't live close to salt water...
Old 07-08-2013, 10:47 AM
  #12  
Propworn
My Feedback: (3)
 
Propworn's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Canada
Posts: 1,953
Received 4 Likes on 4 Posts
Default RE: Foam cutting wire

Stranded wire I am told works I have tried it and don't care for it as it seems to be prone to buildup but any single strand stainless .020 to .030 works. If the wire is too small in diameter it’s harder to keep the tension on it so the wire stays straight while cutting without it breaking. Too thick and it takes too much current and is harder to get fine control. I use 1/4 piano wire as the ends of the bow and as the wire tensioner. Simple bows can be made by cutting a 36 inch piece of piano wire in half. On the end of each half grind a small groove 1/8 of an inch from one end. Use a length of wood dowel or square/rectangular stock and drill a hole in line at each end on a 15 to 20 degree outward facing slightly smaller than the 1/4 inch piano wire. Tap each piece of piano wire into the hole leaving the grooved end out. Wrap the wire and bind it by twisting the tag end around the main wire at one end. Pull the wire into the groove on the other end adding enough tension that the piano wire starts to straighten out then bind the second end. This will keep tension on the wire when it gets hot and also will take up any elongation of the wire which will help to keep your wire straight during the cut.

Dennis
Old 07-08-2013, 11:27 AM
  #13  
at101
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: somewhere, SD
Posts: 198
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Foam cutting wire

Flite Test did a video on this
http://www.youtube.com/watch?v=fi3CAtpvJJs
Old 07-09-2013, 11:00 AM
  #14  
Gray Beard
My Feedback: (-1)
 
Join Date: Apr 2003
Location: Hemderson, NV
Posts: 14,385
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default RE: Foam cutting wire

After watching the video I was happy to discover I'm not the only one that has a hard time finding the foam in the size I need. {thickness} Living in Vegas I have to order a full 4X8 foot sheet if I want the good closed cell foam if I want anything thicker then 3/4 inch. Not a lot of call for insulating foam sheets at the local hardware store.
I also learned a few good tips on cutting. Thanks for posting it.

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.