Go Back  RCU Forums > RC Airplanes > Questions and Answers
Reload this Page >

Old Servo to new radio and receiver

Notices
Questions and Answers If you have general RC questions or answers discuss it here.

Old Servo to new radio and receiver

Old 02-24-2018, 04:39 PM
  #1  
jaj333
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Location: Clarinda, IA
Posts: 36
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Old Servo to new radio and receiver

I am an old school guy with a bunch of 72 htz radios. I bought my first G2 Spectrum DX6 radio for my first electric plane. Now I am putting together a Sabre 47 Profile with a OS 46FX on it. I assume I can use my old servos with this new radio. I have just been changing the plug in ends and using them on a Spectrum AR610 receiver. They seem to work alright. Is this ok or am I headed for trouble? These servos are 90's vintage Airtronics in good shape and I would assume they are antilog. I chatted with a tech at Motion RC and he said it wasn't a problem. Anyone done this. I just don't want to go to all the trouble of building this plane and immediately have a crash. Thanks for any help
Old 02-24-2018, 04:53 PM
  #2  
flyinwalenda
My Feedback: (5)
 
flyinwalenda's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Northeast, PA
Posts: 3,975
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

The servos will work with the Spektrum radio system. If the servos are in good operating condition then the only issue I could see is the quality of your crimping or soldering of the new pins for the new plugs. If you have faith in that then your plane shouldn't crash due to a servo failure.
If the plane and components were expensive and it was a plane you wanted to keep around awhile then I'd spend the money and buy some new servos.
Old 02-24-2018, 05:22 PM
  #3  
GREG DOE
 
Join Date: Jul 2005
Location: , TN
Posts: 705
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

I just retired some of my older Airtronics servos, but they were still working. They were running of Spectrum equipment, and had seen a lot of service. It was their time! I just buy pigtails, and heat shrink tubing, and solder the wires.
Old 02-25-2018, 03:02 PM
  #4  
rgburrill
 
rgburrill's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Dallas, Tx CT
Posts: 2,375
Received 18 Likes on 17 Posts
Default

I just swap pins when going from Airtronics to Spektrum. No need to do any soldering.
Old 02-25-2018, 08:34 PM
  #5  
GREG DOE
 
Join Date: Jul 2005
Location: , TN
Posts: 705
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

Swapping the pins works, but I figured the plugs were well used, so I splice on new pigtails.
Old 03-06-2018, 10:18 AM
  #6  
JPMacG
My Feedback: (2)
 
Join Date: Jan 2002
Location: Ivyland, PA
Posts: 2,277
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Some older servos were not intended for 6V operation. If you are using a 5-cell Nixx pack or LiFe pack, or an ESC with a 6V output you probably should look up the specs on your servos to be sure.
Old 03-07-2018, 10:47 AM
  #7  
carlgrover
 
Join Date: Jan 2002
Location: Decatur, AL
Posts: 715
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
Default

For those of you who may be interested, Hanson Hobbies (and probably many more) sell kits to make up your own servo wires. You get the pins or sockets, and the female/male housings. Buy as much wire as you want and also pick up the crimping tool. I've desoldered the old wire off a servo right from the board, soldered on a new wire, then cut it to the length I needed and crimped the new pins on. No more splicing necessary.

carl

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.