Go Back  RCU Forums > RC Airplanes > Questions and Answers
Reload this Page >

Vibration in Frenzy from Hangar 9?

Notices
Questions and Answers If you have general RC questions or answers discuss it here.

Vibration in Frenzy from Hangar 9?

Old 08-29-2008, 07:37 AM
  #1  
Aerobat5
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Rhinelander, WI
Posts: 48
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Vibration in Frenzy from Hangar 9?

The plane flies great. Equipped with a Saito 1.25, APC 15x4W prop, and Futaba 7C 2.4 radio. Except!!!!! I have this vibration at mid range engine speed. Prop is perfectly balanced, all covering is tight. Please help if you have any experience with this. I'm afraid the airframe will fatigue and come apart in the air.
Old 08-29-2008, 07:51 AM
  #2  
kid chuckles
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: cando, MO
Posts: 926
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Vibration in Frenzy from Hangar 9?

Just yesterday i was working on my Frenzy I have had awhile now but have not flown much because of heat here. Last time out it died just at takeoff and I picked it up by the rudder to drag back and it came off in my hand. I have built quite a few ARF planes and know i CA'ed the hinges but it came off. I fixed it and then motor decided to not work properly. I installed a glow driver (hate the inverted motor) and fired it up and set everything but plane was vibrating and i had not noticed it so much before. Changed prop to one i know is balanced and it still vibrated. I cheked the motor mount and engine mounting bolts and tightend a little. Then looked and one firewall bolt backed out. Retightened and cranked it up and killed it and checked again and mount was broken at one of the engine mount bolt holes. This is my second Frenzy as my first i got confident with and screwened up. This one has just not flown the same. My wing saddle did not fit right on either and i added foam to keep the wings tighter. Don't know what it is but i also have the vibration from something. My shaft on motor is right and all. Everything is set up as my other just not the same plane lol. Good luck finding the vibration.
Old 08-31-2008, 09:21 AM
  #3  
rclement
Senior Member
My Feedback: (1)
 
rclement's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Auburn, WA
Posts: 2,690
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Vibration in Frenzy from Hangar 9?

I've noticed that mine seems to vibrate a lot but then I've owned 4 U Can Do's (46 and 60) and they all vibrated a lot too. Just something in the design I guess. That and having a big 4 stroke on it. I bet they would work better with a 90 size 2 stroke on them. In my opinion they don't need a 125 on them either. Seems to me like it's too much engine for it.
Old 08-31-2008, 10:23 AM
  #4  
Deadeye
Senior Member
 
Deadeye's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Dutton, MT
Posts: 4,516
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default RE: Vibration in Frenzy from Hangar 9?

15X4 is way too small for a 125. I swing an APC 15X4 with my 82!. If you want low pitch, go with a 16 or 17 incher.
Old 09-07-2008, 08:17 AM
  #5  
Aerobat5
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Rhinelander, WI
Posts: 48
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Vibration in Frenzy from Hangar 9?

Curious. My 15x4Wgets me just the right RPM for mid speed flight. I tried a 16x4W and the RPM dropped way off. What RPM are you getting on your .82??

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.