Go Back  RCU Forums > RC Airplanes > RC Jets
Reload this Page >

Skymaster F4 First flights

Notices
RC Jets Discuss RC jets in this forum plus rc turbines and ducted fan power systems

Skymaster F4 First flights

Old 11-01-2016, 07:30 PM
  #1  
kevinthoele
Thread Starter
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Spring, TX
Posts: 1,514
Likes: 0
Received 14 Likes on 14 Posts
Default Skymaster F4 First flights

Well I took my new ride out to the Bomber Field Jetoberfest. Love the way the F4 flys. Here are a few pics

Cant wait for the next time to fly her
Attached Thumbnails Click image for larger version

Name:	IMG_2593a.jpg
Views:	342
Size:	474.7 KB
ID:	2188465   Click image for larger version

Name:	IMG_2594a.jpg
Views:	395
Size:	984.5 KB
ID:	2188466   Click image for larger version

Name:	IMG_2599a.jpg
Views:	378
Size:	1.11 MB
ID:	2188467   Click image for larger version

Name:	IMG_2604a.jpg
Views:	463
Size:	1.80 MB
ID:	2188468  
Old 11-01-2016, 07:40 PM
  #2  
kevinthoele
Thread Starter
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Spring, TX
Posts: 1,514
Likes: 0
Received 14 Likes on 14 Posts
Default

Thanks Quentin for the great pics
Old 11-02-2016, 01:12 AM
  #3  
yeahbaby
My Feedback: (21)
 
yeahbaby's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: FT Worth, TX
Posts: 6,432
Received 19 Likes on 19 Posts
Default

That's a dirty bird!! Congrats on the successful outing.
Old 11-02-2016, 03:48 AM
  #4  
SECRET AGENT
My Feedback: (18)
 
SECRET AGENT's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bush, LA
Posts: 1,260
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Very cool Kevin, congrats! Look forward to seeing it at MAB.
Old 11-02-2016, 06:32 AM
  #5  
raron455
My Feedback: (38)
 
raron455's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Waco TX
Posts: 1,101
Received 8 Likes on 6 Posts
Default

Great looking jet, he had it screaming around bomber field multiple time, enjoyed watching it everytime it flew.
Old 11-02-2016, 06:46 AM
  #6  
kevinthoele
Thread Starter
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Spring, TX
Posts: 1,514
Likes: 0
Received 14 Likes on 14 Posts
Default

Thanks guys. Buck I like that way. Makes it all mine!!!! Not another one painted like that
Old 11-02-2016, 08:44 AM
  #7  
Eaglepilot2
 
Eaglepilot2's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Zebulon, NC
Posts: 306
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Sweet F-4! Love a dirty old Phantom. Congrats!
Old 11-02-2016, 12:13 PM
  #8  
Bob Toilet
 
Bob Toilet's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oslo, NORWAY
Posts: 477
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Which turbine do You have? I have a single turbine
coming, and will have a ATJ 220 SV for power
Old 11-02-2016, 06:50 PM
  #9  
current control
My Feedback: (1)
 
Join Date: Jun 2010
Location: katy, TX
Posts: 43
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Did you find the chute?
thanks for the help on the black bunny
anxious to try again with the pipe mods
Old 11-02-2016, 06:54 PM
  #10  
yeahbaby
My Feedback: (21)
 
yeahbaby's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: FT Worth, TX
Posts: 6,432
Received 19 Likes on 19 Posts
Default

Originally Posted by Bob Toilet View Post
Which turbine do You have? I have a single turbine
coming, and will have a ATJ 220 SV for power
Im thinking that or the 230 will be my power choice.
Old 11-03-2016, 05:47 AM
  #11  
kevinthoele
Thread Starter
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Spring, TX
Posts: 1,514
Likes: 0
Received 14 Likes on 14 Posts
Default

I am running K210. No joy on chute. Getting another one
Old 11-03-2016, 08:06 AM
  #12  
SECRET AGENT
My Feedback: (18)
 
SECRET AGENT's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bush, LA
Posts: 1,260
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Ok Kevin, you just can't throw out a teaser like that and not follow through.

What happened to your chute?
Old 11-07-2016, 07:47 AM
  #13  
kevinthoele
Thread Starter
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Spring, TX
Posts: 1,514
Likes: 0
Received 14 Likes on 14 Posts
Default

Originally Posted by SECRET AGENT View Post
Ok Kevin, you just can't throw out a teaser like that and not follow through.

What happened to your chute?
OK was flying and having a blast. When I asked my caller. Did I just loose a gear door. Came by on knifedge and said nope all doors there. Made a nice landing and hit the chute door and no chute. Then I realizes OK it was the chute and not a gear door. I have it attached with 5lb test fishing line. Perfect test to leave the plane if deployed during flight but strong enough to hold chute on landing
Old 11-07-2016, 07:55 AM
  #14  
yeahbaby
My Feedback: (21)
 
yeahbaby's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: FT Worth, TX
Posts: 6,432
Received 19 Likes on 19 Posts
Default

Once you put the tanks on you won't fly it w/o em again. She looks mean as hell.
Attached Thumbnails Click image for larger version

Name:	image.jpeg
Views:	263
Size:	1.58 MB
ID:	2189261  

Last edited by yeahbaby; 11-07-2016 at 07:57 AM.
Old 11-07-2016, 08:03 AM
  #15  
Bob_B
My Feedback: (11)
 
Bob_B's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Bluegrass State of Mind
Posts: 4,440
Received 45 Likes on 40 Posts
Default

+1 on the wing tanks!
Old 11-07-2016, 08:12 AM
  #16  
kevinthoele
Thread Starter
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Spring, TX
Posts: 1,514
Likes: 0
Received 14 Likes on 14 Posts
Default

Originally Posted by yeahbaby View Post
Once you put the tanks on you won't fly it w/o em again. She looks mean as hell.
Looks great!! So I can install tanks and not add any balance weights just screw them on?
Old 11-07-2016, 10:59 AM
  #17  
SECRET AGENT
My Feedback: (18)
 
SECRET AGENT's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bush, LA
Posts: 1,260
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Kevin, was it an accidental deployment (switch got flipped) or did it just get sucked out?
Old 11-07-2016, 12:54 PM
  #18  
yeahbaby
My Feedback: (21)
 
yeahbaby's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: FT Worth, TX
Posts: 6,432
Received 19 Likes on 19 Posts
Default

Originally Posted by kevinthoele View Post
Looks great!! So I can install tanks and not add any balance weights just screw them on?

Yessir, I didn't add or subtract any ballast. The CG is larger than advertised. I recommend start at 300mm and adjust to your preference. Steve S ( I think that's his RCU name ) flies well aft of that if I remember correctly. Andy. Andrews and Dantlly ( dubd ) also have significant experience. Perhaps give them a jingle also.

Just be be sure to have solid mounting of pylons to wing.....it will scare the crap out of you when one of those tanks flies off inflight.
Old 11-07-2016, 01:42 PM
  #19  
kevinthoele
Thread Starter
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Spring, TX
Posts: 1,514
Likes: 0
Received 14 Likes on 14 Posts
Default

Originally Posted by yeahbaby View Post
Yessir, I didn't add or subtract any ballast. The CG is larger than advertised. I recommend start at 300mm and adjust to your preference. Steve S ( I think that's his RCU name ) flies well aft of that if I remember correctly. Andy. Andrews and Dantlly ( dubd ) also have significant experience. Perhaps give them a jingle also.

Just be be sure to have solid mounting of pylons to wing.....it will scare the crap out of you when one of those tanks flies off inflight.
Will do. I plan to shoe goo and screw pylons to wing before tanks are mounted. Buck My CG is way back of that!!! Love it. OK then I will bolt tanks on and fly
Old 11-07-2016, 01:43 PM
  #20  
kevinthoele
Thread Starter
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Spring, TX
Posts: 1,514
Likes: 0
Received 14 Likes on 14 Posts
Default

Originally Posted by SECRET AGENT View Post
Kevin, was it an accidental deployment (switch got flipped) or did it just get sucked out?
NO accident. I just think I did not get door and lock lever into full closed position. Was flying and door opened by itself.
Old 11-07-2016, 04:44 PM
  #21  
SECRET AGENT
My Feedback: (18)
 
SECRET AGENT's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bush, LA
Posts: 1,260
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Good old Murphy got ya on that one I guess. I had a chute on an old DF Yellow A4 and the first time I deployed it on landing it ripped off, Haa!
Old 11-08-2016, 07:36 AM
  #22  
Craig B.
 
Join Date: Dec 2002
Location: PERTH, AUSTRALIA
Posts: 1,399
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

Hi Kevin,

where is your c of g?
Old 11-08-2016, 07:46 AM
  #23  
kevinthoele
Thread Starter
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Spring, TX
Posts: 1,514
Likes: 0
Received 14 Likes on 14 Posts
Default

I will check but I keep taking weight out of nose. I would say in the neighborhood of 345 to 350 back
Old 11-08-2016, 07:47 AM
  #24  
kevinthoele
Thread Starter
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Spring, TX
Posts: 1,514
Likes: 0
Received 14 Likes on 14 Posts
Default

I think I was told Steve Stricker uses 345 so I am are very close to his numbers
Old 11-08-2016, 08:11 AM
  #25  
yeahbaby
My Feedback: (21)
 
yeahbaby's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: FT Worth, TX
Posts: 6,432
Received 19 Likes on 19 Posts
Default

Wow that's waaaaayyyy back. Please verify. And how do you measure? Gear down tanks empty? Gear up front tank full? Etc etc

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.