Go Back  RCU Forums > RC Airplanes > RC Jets
Reload this Page >

digitech CRU Central Retract unit

Notices
RC Jets Discuss RC jets in this forum plus rc turbines and ducted fan power systems

digitech CRU Central Retract unit

Old 09-28-2019, 03:35 AM
  #1  
digitech
Thread Starter
My Feedback: (10)
 
digitech's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: klimmenlimburg, NETHERLANDS
Posts: 3,649
Received 5 Likes on 5 Posts
Default digitech CRU Central Retract unit



NEW!
Digitech CRU

Central Retract Unit
Worlds first truly configurable retract controller with telemetry!
Designed by Carsten Groen, produced and sold by Digitech.
. Works on most available retracts (Electron , Behotec , JP , Digitech , Prolynx , Jet-1A , Mibo Jets etc).
. Power in/out easy to hook between your turbine or RX battery system (dual MPX connectors).
. Sequencer with 4 servo output channels (smart system will only work if wheels are in or out, dependent on status).
. Current is monitored (alarm can be set) for the 4 door servos, alarm if excessive current (blocked doors).
. Manual Pushbutton for gear up/down, can be mounted on fuselage (no need to turn on TX to control gear).
. Selectable Pulse braking (to avoid flat-spots).
. Anti Skid (we wanted to call it ASS “Anti Skid System”) but this was revoked by our department of seriousness Name:  1f642.png
Views: 643
Size:  480 Bytes )
. Gyro controlled brakes and front wheel servo.
. Independent braking by rudder movement, you get more braking power to one side when moving rudder.
. Delays independent of each retract for up and down, for scale purposes.
. Settable speed, max current, rewind time etc. for retracts.
. works with virtually ANY retract system.
. Status messages on transmitter (wheels in/out locked), error (LUA application available, courtesy David Mcqueeney).
. Front wheel braking possible.
. Upgradeable via USB connector.
. EX Bus jeti compatible (further TX systems pending).
. 3 retract output
. 3 brake outputs
. 4 gear door servo outputs
. 1 steering wheel servo output
. 1 manuel switch input (for gear up/down without transmitter)
. 1 Jeti EX Bus connector
. 1 Male Multiplex connector
. 1 Female Multiplex connector

For Jeti, fully EX Bus compatible, only 1 cable needed to your receiver.!
Full Jeti programmable thru Device Explorer menu.
Ideal for scale models, you can delay each gear in and out with time delays.
You can set every brake in Pulse mode and even control the braking force for left, right and front.
You can set the rewind time, min/max retract time, max current allowed (block detection) etc.
Works also with LUA application, full status for gear and brakes on one single easy-to-use screen!
Available end of year 2019.
Price 149,- incl Local taxes.

Technical details:
Input voltage: 6 to 14 volts
Max current for the 3 retracts: 4 Amp each
Max current for the 3 brakes: 3 Amp each
CNC milled aluminum box
Size: 69 x 45 x 17 mm (excluding connectors)
Weight: 50 grams (1.8 oz)
Attached Images  

Last edited by digitech; 09-29-2019 at 02:23 AM.
Old 09-28-2019, 07:37 AM
  #2  
ravill
My Feedback: (11)
 
ravill's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Granite Bay, Ca
Posts: 5,679
Received 76 Likes on 63 Posts
Default



*fully loaded!
Wowza! Talk about a fully retract set up!!

Nice job gentlemen!!
Old 09-28-2019, 07:23 PM
  #3  
ExFokkerFlyer
My Feedback: (4)
 
Join Date: May 2002
Location: Clovis, CA
Posts: 748
Received 4 Likes on 4 Posts
Default

Awesome!
Old 09-28-2019, 10:24 PM
  #4  
LA jetguy
 
LA jetguy's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Los Angeles, CA
Posts: 755
Received 20 Likes on 17 Posts
Default

Amazing.... when will aeropanda have them for sale?
Old 09-29-2019, 02:24 AM
  #5  
digitech
Thread Starter
My Feedback: (10)
 
digitech's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: klimmenlimburg, NETHERLANDS
Posts: 3,649
Received 5 Likes on 5 Posts
Default

Originally Posted by LA jetguy View Post
Amazing.... when will aeropanda have them for sale?
before end of this year , little luck November.
you can pre order now ;-)
Old 09-29-2019, 03:25 AM
  #6  
Dansy
My Feedback: (53)
 
Dansy's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Prescott, Ont.
Posts: 2,624
Received 81 Likes on 79 Posts
Thumbs up

This will be cool once you get the ExBux Jeti integration ��
Old 09-29-2019, 06:28 AM
  #7  
Carsten Groen
 
Carsten Groen's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Denmark
Posts: 1,803
Received 12 Likes on 9 Posts
Default

Originally Posted by Dansy View Post
This will be cool once you get the ExBux Jeti integration ��
"once" ?
Its already integrated in Jeti Device Explorer with menus etc (12 separate menus)
Old 09-29-2019, 07:01 AM
  #8  
Dansy
My Feedback: (53)
 
Dansy's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Prescott, Ont.
Posts: 2,624
Received 81 Likes on 79 Posts
Default

Originally Posted by Carsten Groen View Post
"once" ?
Its already integrated in Jeti Device Explorer with menus etc (12 separate menus)
Sorry I was going by this “ EX Bus jeti compatible (further TX systems pending).”

So I guess I stand corrected, so there’s a bin File already great, I will have these in my jets....
Old 09-29-2019, 07:06 AM
  #9  
Carsten Groen
 
Carsten Groen's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Denmark
Posts: 1,803
Received 12 Likes on 9 Posts
Default

Originally Posted by Dansy View Post


Sorry I was going by this “ EX Bus jeti compatible (further TX systems pending).”

So I guess I stand corrected, so there’s a bin File already great, I will have these in my jets....
Ah yes, no worries. The BIN file will be a part of the usual updates from Jeti, just as other devices. The CRU is the first truly universal retract controller (that I know of ) that also has telemetry and a lot of cool features.
Hope you will like it
Old 09-29-2019, 07:10 AM
  #10  
Dansy
My Feedback: (53)
 
Dansy's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Prescott, Ont.
Posts: 2,624
Received 81 Likes on 79 Posts
Default

Well I do have 7 CTU’s
Old 09-29-2019, 07:11 AM
  #11  
Carsten Groen
 
Carsten Groen's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Denmark
Posts: 1,803
Received 12 Likes on 9 Posts
Default

Originally Posted by Dansy View Post
Well I do have 7 CTU’s
Old 09-29-2019, 09:33 AM
  #12  
digitech
Thread Starter
My Feedback: (10)
 
digitech's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: klimmenlimburg, NETHERLANDS
Posts: 3,649
Received 5 Likes on 5 Posts
Default

Originally Posted by Carsten Groen View Post
"once" ?
Its already integrated in Jeti Device Explorer with menus etc (12 separate menus)
and 61 settable functions ;-)
Old 08-08-2020, 12:29 AM
  #13  
jamessymons
 
Join Date: Aug 2005
Location: Skerries, Republic of Ireland
Posts: 72
Received 10 Likes on 5 Posts
Default

Hi Guys

When using the CRU in manual mode i.e Not connected to the radio. Do all three retracts have to be plugged in for it to work with the pushbutton ? I plugged one of my JP retracts in with a Jeti 2S Lilon battery but nothing happened when I pushed the button. Are there any prerequisites that one needs to be aware of when using without the radio ?

Kind Regards

James
Old 08-08-2020, 03:31 AM
  #14  
digitech
Thread Starter
My Feedback: (10)
 
digitech's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: klimmenlimburg, NETHERLANDS
Posts: 3,649
Received 5 Likes on 5 Posts
Default

Originally Posted by jamessymons View Post
Hi Guys

When using the CRU in manual mode i.e Not connected to the radio. Do all three retracts have to be plugged in for it to work with the pushbutton ? I plugged one of my JP retracts in with a Jeti 2S Lilon battery but nothing happened when I pushed the button. Are there any prerequisites that one needs to be aware of when using without the radio ?

Kind Regards

James
no should work
however :
1 . Check if you have the cable correct ++-
2 . HOLD the button for more then 2 seconds otherwise it wont work (due to security)
Old 08-08-2020, 06:07 AM
  #15  
jamessymons
 
Join Date: Aug 2005
Location: Skerries, Republic of Ireland
Posts: 72
Received 10 Likes on 5 Posts
Default

Thanks Sandor. I will try again, I think it might be item 2.
Old 11-10-2020, 02:29 AM
  #16  
jamessymons
 
Join Date: Aug 2005
Location: Skerries, Republic of Ireland
Posts: 72
Received 10 Likes on 5 Posts
Default

Hi Guys

In the manual for the CRU if using a external gyro they say to turn off the CRU gyro which is fine. But when configuring the brakes is it ok to use the gyro compensation of the CRU if also using an external gyro. If so what is the ideal percentage gain ?

Kind Regards
James
Old 11-10-2020, 02:47 AM
  #17  
Dansy
My Feedback: (53)
 
Dansy's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Prescott, Ont.
Posts: 2,624
Received 81 Likes on 79 Posts
Default

Originally Posted by jamessymons View Post
Hi Guys

In the manual for the CRU if using a external gyro they say to turn off the CRU gyro which is fine. But when configuring the brakes is it ok to use the gyro compensation of the CRU if also using an external gyro. If so what is the ideal percentage gain ?

Kind Regards
James
Curious to see the answer to this.....

I’m going to assume that turning the gyro ON for the Brakes....will also activate the nose steering CRU gyro.....unless the steering doesn’t go through the CRU??

Old 11-10-2020, 02:51 AM
  #18  
Carsten Groen
 
Carsten Groen's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Denmark
Posts: 1,803
Received 12 Likes on 9 Posts
Default

Originally Posted by Dansy View Post
Curious to see the answer to this.....

I’m going to assume that turning the gyro ON for the Brakes....will also activate the nose steering CRU gyro.....unless the steering doesn’t go through the CRU??
Nope,
you control the amount (and enable/disable) of gyro for the nose and brakes separately:

Attached Images
File Type: bmp
Screen011.bmp (225.1 KB, 30 views)
File Type: bmp
Screen018.bmp (225.1 KB, 12 views)
The following users liked this post:
Dansy (11-10-2020)
Old 11-10-2020, 02:53 AM
  #19  
Dansy
My Feedback: (53)
 
Dansy's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Prescott, Ont.
Posts: 2,624
Received 81 Likes on 79 Posts
Thumbs up

Originally Posted by Carsten Groen View Post
Nope,
you control the amount (and enable/disable) of gyro for the nose and brakes separately:
‘Good to know thanks, I only have one and I’m not done with the install.....
Old 11-10-2020, 10:40 AM
  #20  
flyloose
 
flyloose's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Barrie, ON, CANADA
Posts: 161
Received 7 Likes on 7 Posts
Default

Would this unit function for a pneumatic setup using electronic air valves? It appears to be really designed around electric gear with servo operated gear doors, but I'm curious
Old 11-10-2020, 11:43 PM
  #21  
Carsten Groen
 
Carsten Groen's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Denmark
Posts: 1,803
Received 12 Likes on 9 Posts
Default

Originally Posted by flyloose View Post
Would this unit function for a pneumatic setup using electronic air valves? It appears to be really designed around electric gear with servo operated gear doors, but I'm curious
Sorry, would not work. The CRU control the retract mechanisms with a DC voltage that changes polarity depending on the way the gear must move.
Old 11-11-2020, 04:25 AM
  #22  
flyloose
 
flyloose's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Barrie, ON, CANADA
Posts: 161
Received 7 Likes on 7 Posts
Default

Originally Posted by Carsten Groen View Post
Sorry, would not work. The CRU control the retract mechanisms with a DC voltage that changes polarity depending on the way the gear must move.
Thanks for the response, Carsten
Old 11-11-2020, 09:30 AM
  #23  
jvaliensi
My Feedback: (1)
 
Join Date: Apr 2006
Location: northridge, CA
Posts: 373
Received 37 Likes on 29 Posts
Default

HI,
This device looks awesome. I just set up an Xicoy LG-13 and it works good but the set up was a PIA.
I see it is called new, but there are photos of it installed in April of this year on the Joker build thread. Has it been around for beta testing?
Are they available to purchase now?
Cheers!
Old 11-11-2020, 10:16 AM
  #24  
Carsten Groen
 
Carsten Groen's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Denmark
Posts: 1,803
Received 12 Likes on 9 Posts
Default

Originally Posted by jvaliensi View Post
HI,
This device looks awesome. I just set up an Xicoy LG-13 and it works good but the set up was a PIA.
I see it is called new, but there are photos of it installed in April of this year on the Joker build thread. Has it been around for beta testing?
Are they available to purchase now?
Cheers!
Its been on the market for quite some time now
You can contact Dreamworks or Aeropanda in your part of the world
PS: I'm the designer of it, both hardware and software. Produced by Sandor at Digitech Aerosports in The Netherlands
The following users liked this post:
scaleforlife (11-12-2020)
Old 11-12-2020, 02:33 PM
  #25  
scaleforlife
 
Join Date: Oct 2006
Location: Winter Garden, FL
Posts: 62
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Firmware

I have a first release unit that I have not installed yet and was wondering if there are any changes or updates on the CRU. I did notice that the manual button is high as mine is flush with the top surface.

Thank you, Ken

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.