Go Back  RCU Forums > RC Airplanes > RC Jets
Reload this Page >

Swiwin Turbines

Notices
RC Jets Discuss RC jets in this forum plus rc turbines and ducted fan power systems

Swiwin Turbines

Old 03-12-2020, 03:53 AM
  #76  
BarracudaHockey
My Feedback: (11)
 
BarracudaHockey's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Jacksonville, FL
Posts: 26,654
Received 304 Likes on 246 Posts
Default

Got my first Swiwin motor the other day, an 80 I'm installing in an HSD T-33

Looking forward to putting it through the paces
The following 3 users liked this post by BarracudaHockey:
bodywerks (03-12-2020), CRX Turbines (03-14-2020), Tripower455 (01-22-2021)
Old 03-14-2020, 06:35 AM
  #77  
U.S.U.L
 
U.S.U.L's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Gdansk/Brodnica, POLAND
Posts: 18
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Hi! Happy owner of 300B here. A beast of a turbine.

I plan to put it into a VTOL project and one of the requirements is to start the engine in a vertical position. Starting it in horizontal and tilting to vertical later is not an option.
I know it is designed to be started horizontally and watched Swiwin yt videos explaining why.
What i already did try is 30 degree angle but it did not want to start except for one instance(took a long time along with bit more flames than usual). I tried many different settings from the startup menu but no luck. It often had low temp error and when not i shut it down myself.
I also tried at 70 degree angle too but same problem. There has been a lot of fuel dripping and the preheat could not get above 70C.
Is there any way to get it to start vertically or at least 70 degree? Any idea which settings could i try altering to get it to work this way?
I know of a few instances of other brand turbines being succesfully started vertically.
Old 03-14-2020, 10:56 AM
  #78  
CRX Turbines
 
Join Date: Feb 2006
Location: East Aurora, NY
Posts: 428
Received 5 Likes on 5 Posts
Default

Hi Tomasz,

I sent you an email with some configuration changes that should help.

Andy

Originally Posted by U.S.U.L
Hi! Happy owner of 300B here. A beast of a turbine.

I plan to put it into a VTOL project and one of the requirements is to start the engine in a vertical position. Starting it in horizontal and tilting to vertical later is not an option.
I know it is designed to be started horizontally and watched Swiwin yt videos explaining why.
What i already did try is 30 degree angle but it did not want to start except for one instance(took a long time along with bit more flames than usual). I tried many different settings from the startup menu but no luck. It often had low temp error and when not i shut it down myself.
I also tried at 70 degree angle too but same problem. There has been a lot of fuel dripping and the preheat could not get above 70C.
Is there any way to get it to start vertically or at least 70 degree? Any idea which settings could i try altering to get it to work this way?
I know of a few instances of other brand turbines being succesfully started vertically.
Old 03-14-2020, 11:16 AM
  #79  
U.S.U.L
 
U.S.U.L's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Gdansk/Brodnica, POLAND
Posts: 18
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Thank you for a quick reply Andy! I will test tomorrow.
Old 02-10-2021, 07:13 AM
  #80  
rangerpaul
Member
 
Join Date: Feb 2021
Location: Lebanon, TN
Posts: 53
Likes: 0
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

I am getting started and have a Swiwin 60B. I have found many manuals online but they vary with information. The one I am using is one I got from the CRX site. But, comparing the actual ECU parameters between the CRX Manual and the actual entries from the unit they too do not agree. I have listed below the differences. Can someone take a look and tell me what the correct parameters are for the Swiwin 60B? Thanks!!

ECU Parameters - Brushless Starter Serial Number SW60B-1139
ECU Ver 2.00.92 GSU Ver 1.02.24

RCX Manual Actual ECU
Pump Voltage 1.1 to 1.3 0.8
Glow Plug 6.2 6.0
Max RPM 160000 150000
Min RPM 40000 35000
Restart Glow Plug 6.6 6.0
Pump Limit 7.5 10.0
Idle Pump State 5.0 8.0
Eject Voltage 4.0 3.5
Cooling RPM 6000 5000

​​​​​​​
Old 02-10-2021, 07:14 AM
  #81  
rangerpaul
Member
 
Join Date: Feb 2021
Location: Lebanon, TN
Posts: 53
Likes: 0
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

The formatting changed when I posted but I think you can still see the differences.
Old 02-10-2021, 07:18 AM
  #82  
patf
My Feedback: (4)
 
patf's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Dallas, TX
Posts: 1,885
Received 53 Likes on 45 Posts
Default

you may want to provide your location, may come into play for their recommendations. I'd run with Andy's (CRX)
Old 02-10-2021, 07:55 AM
  #83  
rangerpaul
Member
 
Join Date: Feb 2021
Location: Lebanon, TN
Posts: 53
Likes: 0
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

My location is Lebanon, TN (Near Nashville)
Old 02-10-2021, 08:02 AM
  #84  
arizcowboy
My Feedback: (14)
 
Join Date: May 2003
Location: waddell, AZ
Posts: 441
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

Originally Posted by rangerpaul
My location is Lebanon, TN (Near Nashville)
if turbine came from badboyzrc.com. nothing to change every turbine ran and set up before going to customer .
The following 2 users liked this post by arizcowboy:
Canadian Man (02-10-2021), Desertlakesflying (02-20-2021)
Old 02-10-2021, 08:06 AM
  #85  
rangerpaul
Member
 
Join Date: Feb 2021
Location: Lebanon, TN
Posts: 53
Likes: 0
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

Originally Posted by arizcowboy
if turbine came from badboyzrc.com. nothing to change every turbine ran and set up before going to customer .
It did not come from them - so I am trying to get some help to make sure it is correct. I have watched several utube videos that say the information from the online manuals is outdated and was done for the brushed models. Even what claims to be a brushless model version still seems to be wrong.
Old 02-10-2021, 08:09 AM
  #86  
arizcowboy
My Feedback: (14)
 
Join Date: May 2003
Location: waddell, AZ
Posts: 441
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

Originally Posted by rangerpaul
It did not come from them - so I am trying to get some help to make sure it is correct. I have watched several utube videos that say the information from the online manuals is outdated and was done for the brushed models. Even what claims to be a brushless model version still seems to be wrong.
those numbers on the pump are for the older brushed pumps . only thing you need to change is the pump limit voltage ..up it to 10.0 everything else should be ok
good starting point . under start up . pump .70 glow plug 6.2 . under running acc 25 dec 20
602 818 8598

Last edited by arizcowboy; 02-10-2021 at 08:19 AM.
Old 02-10-2021, 08:57 AM
  #87  
rangerpaul
Member
 
Join Date: Feb 2021
Location: Lebanon, TN
Posts: 53
Likes: 0
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

Originally Posted by arizcowboy
those numbers on the pump are for the older brushed pumps . only thing you need to change is the pump limit voltage ..up it to 10.0 everything else should be ok
good starting point . under start up . pump .70 glow plug 6.2 . under running acc 25 dec 20
602 818 8598
Thanks!! Just to clarify - pump voltage 10.0? Or do you mean 1.0?
Not sure what you mean by pump 70?
Old 02-10-2021, 10:19 AM
  #88  
arizcowboy
My Feedback: (14)
 
Join Date: May 2003
Location: waddell, AZ
Posts: 441
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

Originally Posted by rangerpaul
Thanks!! Just to clarify - pump voltage 10.0? Or do you mean 1.0?
Not sure what you mean by pump 70?
call I'll talk you thru all the settings
Old 02-10-2021, 01:57 PM
  #89  
causeitflies
 
causeitflies's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: EASTERN OHIO
Posts: 2,419
Received 41 Likes on 31 Posts
Default

What's wrong with the engine? Did you try to run it? What is it doing wrong when you attempt to run it?
Old 02-11-2021, 05:48 AM
  #90  
Agrav8ed
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 511
Received 54 Likes on 46 Posts
Default

Originally Posted by arizcowboy
those numbers on the pump are for the older brushed pumps . only thing you need to change is the pump limit voltage ..up it to 10.0 everything else should be ok
good starting point . under start up . pump .70 glow plug 6.2 . under running acc 25 dec 20
602 818 8598
^^^^^What he said^^^^. You will most likely have to increase your ACC a bit to get the throttle response that you like. The manual from CRX was just revised last year so it should be accurate and I would follow it. I know, because I called Andy with some questions for a project while he was working on it.
Tone
Old 02-11-2021, 07:28 AM
  #91  
rangerpaul
Member
 
Join Date: Feb 2021
Location: Lebanon, TN
Posts: 53
Likes: 0
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

Originally Posted by causeitflies
What's wrong with the engine? Did you try to run it? What is it doing wrong when you attempt to run it?
I have just finished building my test stand and have not yet started the turbine. I am new to turbines and have no knowledge regarding proper set up so I have searched the web for a Swiwin manual to make sure I have the latest updates and the correct parameters. What I have discovered is that Swiwin manufactures the turbine but does not have a company site nor an official, current manual for their products. They rely on dealers and distributors across the county to provide their own. After downloading manuals from four different sites, I found that some are outdated brushed models but have new cover pages to reflect brushless models. All four manuals do not have the same parameters for the 60B. I decided to use the one from CRX as a baseline and then came to this forum to see if the parameters from the CRX manual were the correct ones. Most seem to be but even on this forum there are some small recommended deviations. I do thank everyone and in particular Bad Boyz RC who took my call and went through each setting with me. Right now I am just waiting on oil and a fire extinguisher before I do my first start.

Old 02-11-2021, 04:49 PM
  #92  
yeahbaby
My Feedback: (21)
 
yeahbaby's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: FT Worth, TX
Posts: 6,533
Received 55 Likes on 44 Posts
Default

There are a few turbine fliers in Nashville area, have you reached out to any of them for guidance or setup experience?

Disregard if thatís been mentioned previously.
Old 02-11-2021, 06:33 PM
  #93  
F900
My Feedback: (2)
 
Join Date: Dec 2001
Location: Ft.Lauderdale , FL
Posts: 720
Likes: 0
Received 45 Likes on 36 Posts
Default

Do yourself a favor and get some local help some experienced turbine fliers... it make you feel a lot better when you start flying and set you up for success and expensive journey you will only want more
Old 02-11-2021, 06:37 PM
  #94  
rangerpaul
Member
 
Join Date: Feb 2021
Location: Lebanon, TN
Posts: 53
Likes: 0
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

Originally Posted by yeahbaby
There are a few turbine fliers in Nashville area, have you reached out to any of them for guidance or setup experience?

Disregard if thatís been mentioned previously.
I have not, but I will ask around and see if I can locate them.
Old 02-11-2021, 06:38 PM
  #95  
rangerpaul
Member
 
Join Date: Feb 2021
Location: Lebanon, TN
Posts: 53
Likes: 0
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

Originally Posted by F900
Do yourself a favor and get some local help some experienced turbine fliers... it make you feel a lot better when you start flying and set you up for success and expensive journey you will only want more
I will - I will ask around and see if I can locate one.
Old 02-12-2021, 07:40 AM
  #96  
rangerpaul
Member
 
Join Date: Feb 2021
Location: Lebanon, TN
Posts: 53
Likes: 0
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

I have a Futaba 18MZ and am trying to setup the telemetry for my Swiwin 60B. I have it all setup except for the RPM. The Futaba setup screen for RPM needs to know what the RPM Ratio is for the Swiwin 60B. Does anyone know what the RPM Ratio for the Swiwin 60B is? Thanks!!
Old 02-12-2021, 01:06 PM
  #97  
rangerpaul
Member
 
Join Date: Feb 2021
Location: Lebanon, TN
Posts: 53
Likes: 0
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

So here is a really (stupid?) question?? The UAT is new to me for a fuel system as compared to a regular glow system. Fuel fills the same. To empty the tanks, if you reverse the pump it will empty the main tank but the UAT remains full. So, are you supposed to keep the UAT filled even when the plane is not being flown or do you turn the plane upside down, reverse the pump and drain both the main tank and the UAT? I would think drain them both at the end of the day?
Old 02-12-2021, 01:08 PM
  #98  
rangerpaul
Member
 
Join Date: Feb 2021
Location: Lebanon, TN
Posts: 53
Likes: 0
Received 3 Likes on 2 Posts
Default

Here is my test setup - I am still waiting on my fire extinguisher to fire it up for the first time:


The following 2 users liked this post by rangerpaul:
Gavionics (02-22-2021), yeahbaby (02-12-2021)
Old 02-12-2021, 01:53 PM
  #99  
F900
My Feedback: (2)
 
Join Date: Dec 2001
Location: Ft.Lauderdale , FL
Posts: 720
Likes: 0
Received 45 Likes on 36 Posts
Default

Looks good..

I have a same version just with ACEx turbines, I currently own an ACEx 80/140/190 turbine and buying a 220 for my Gripen very soon. I also owned and sold a 170. I have had 0 issues or complaints with any of them. They have been solid turbines for me and another friend who owns ACEx 80/120/220 turbine. I was hesitant at buying a Chinese manufactured turbine at first but the 80N turbine he owned and after nearly nonstop week to week flying of over 13+hrs of usage last summer between me and him, no issues.

I expect you will have the same experiences as anyone else.
Old 02-12-2021, 02:18 PM
  #100  
EDFjetpilot
Junior Member
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by rangerpaul
I have a Futaba 18MZ and am trying to setup the telemetry for my Swiwin 60B. I have it all setup except for the RPM. The Futaba setup screen for RPM needs to know what the RPM Ratio is for the Swiwin 60B. Does anyone know what the RPM Ratio for the Swiwin 60B is? Thanks!!
I use a Futaba 16SZ and set the gear ratio to 1.2

I'm not sure if the "MZ" telemetry programming is different than the "SZ", so crosscheck your RPM between the GSU and your transmitter to verify they're saying the same thing.

Sean

P.S. Looking at your setup, I don't think you need the ECU PPM to Rx Ch3 cable for throttle. I run mine from ECU Telemetry to Rx SBus2 only for throttle...just ensure the GSU/ECU throttle setting is set for Ch3. Maybe the tech experts here can comment if the way you have it establishes throttle redundancy.

Last edited by EDFjetpilot; 02-12-2021 at 03:05 PM. Reason: Added P.S.

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell or Share My Personal Information -

Copyright © 2023 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.