Go Back  RCU Forums > RC Airplanes > RC Jets
Reload this Page >

Jeti DS-12

Notices
RC Jets Discuss RC jets in this forum plus rc turbines and ducted fan power systems

Jeti DS-12

Old 07-26-2022, 09:45 PM
  #526  
Jannica
 
Join Date: Jun 2008
Location: Borlange, SWEDEN
Posts: 249
Received 23 Likes on 20 Posts
Default

Thank you for your info. I may try this.

Jannica
Sweden
Old 07-27-2022, 11:53 AM
  #527  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

WOW guys!

Very useful information indeed, thank you all for posting, I will implement these in my jets slowly but surely.
Old 07-29-2022, 04:19 PM
  #528  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

Just want to let you guys know that, I turned on the gyro on my Roo after two trim flights yesterday, before the third flight I did the vibration check on it with the gyro sensitivity up to 100%, I got nearly zero vibrations for all 3 axis ( y z x ) I just saw about 3% vibration around 80% of the the throttle then, nothing, the control surfaces were not moving at all.

This will be my 4th jet with a 12chl assist receiver without any vibration concerns, my jets are semi-composite, all wood and 100% composite.









Last edited by CARS II; 07-29-2022 at 04:23 PM.
Old 09-14-2022, 09:23 PM
  #529  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

The Roo is nose heavy on TO because of the fuel tank been forward of the CG, because of this, the Elevons have to be held up until the jet has built up enough speed to fly level.

I was thinking to add a program so the Elevons are about a 1/4 " up on TO helping it on the rotation and climbing out, it will also help to keep the jet to climb in case I get distracted by something else.

I haven't really taken the time to think how to do it but have some ideas, I would like to ask, How will you build this program? and which switches can be use?

Thank you for any suggestions.



Last edited by CARS II; 09-15-2022 at 10:18 AM.
Old 09-14-2022, 11:26 PM
  #530  
HarryC
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: private, UNITED KINGDOM
Posts: 3,672
Likes: 0
Received 25 Likes on 15 Posts
Default

Originally Posted by CARS II
The Roo is nose heavy on TO because of the fuel tank been forward of the CG, because of this, the Elevons have to be held up until the jet has built up enough speed to fly level.

I was thinking to add a program so the Elevons are about a 1/4 " up on TO helping on the rotation and climbing out, this will also help to keep the jet climbing in case I get distracted by something else.

I haven't really taken the time to think how to do it but have some ideas, I would like to ask, How will you build this program? and which switches can be use?
There are choices, depends on your own preferences. Whichever you choose I strongly recommend that it blends in slowly over 1 to 2 seconds rather than instantly, a trim change like that happening instantly is not good.

1. Mix retracts to elevator. Then you are commited to having it whether you want it or not, on landing as well as take off.
2. The model does not have flaps but presumably you have a switch that you normally use for flaps, so it is in your mind to use it for take off and landing. Create a function that uses that switch, no servo assigned, mix function to elevator.
3. Use the "flap" switch to turn on a flight mode, use S in flight mode trim to set a bit of up ele.
Old 09-15-2022, 04:37 AM
  #531  
jvaliensi
My Feedback: (1)
 
Join Date: Apr 2006
Location: northridge, CA
Posts: 748
Received 108 Likes on 86 Posts
Default

I would set the elevons up in the take-off flight mode.
Old 09-15-2022, 09:47 AM
  #532  
HarryC
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: private, UNITED KINGDOM
Posts: 3,672
Likes: 0
Received 25 Likes on 15 Posts
Default

Another great new LUA app for you. Sometimes you end up with batteries of different capacities for the same model, and the Alarm at some mAh count is only correct for one capacity. Or you have some new and some old batteries that you want to run down to different % remaining. This app lets you list the batteries for that model and then choose the correct one at powering up the model.
Old 09-15-2022, 11:15 AM
  #533  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

Thank you for the suggestions Harry, I'm going to give them some thought, I may try suggestion #1 next time I take it out to fly.
Old 09-15-2022, 12:10 PM
  #534  
HarryC
My Feedback: (1)
 
Join Date: Feb 2002
Location: private, UNITED KINGDOM
Posts: 3,672
Likes: 0
Received 25 Likes on 15 Posts
Default

Originally Posted by CARS II
Thank you for the suggestions Harry, I'm going to give them some thought, I may try suggestion #1 next time I take it out to fly.
be sure to make the mixer curve from 0 to 100, not the default -100 to +100, otherwise wheels up will give down trim instead of returning to neutral
Old 09-16-2022, 07:29 PM
  #535  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

I will make sure that it is as you described it.
Old 10-01-2022, 12:44 PM
  #536  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

Report on the TO mode #1 suggestion.

The Roo has an airbrake flap under the fuse, this is controlled by the flap switch, flight mods were added, also controlled via the flap switch. I'm using pos 1 for TO and the trim has been adjusted to give a light up Elev for TO making the TO and climbing out light on the stick, once on the climb up line the TO position goes to normal ( 0 flap/airbrake ) flight mode, the 2nd pos on the flap switch is for landings, the elevons have been slow down a bit, so far the mode has worked good, no wild movements have been observed when the flap/airbrake goes back to normal flight mode.

TO and Landing vid.





Last edited by CARS II; 10-01-2022 at 12:55 PM.
Old 11-18-2022, 11:22 AM
  #537  
2walla
My Feedback: (10)
 
Join Date: Mar 2003
Location: walla walla, WA
Posts: 732
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I see the potentiometer extensions available and they offer a partial solution. Has anyone modded the case to put them on the sides where they should be in the first place?
Old 11-18-2022, 07:32 PM
  #538  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

I looked into adding the sliders on the sides, there is just enough room for the internal part of the switch, you will have to add the ppm module ( my DS12 is now a 22 chl radio because of it ) I also thought of cutting a C frame out of carbon fiber plates that I have, planned to glue them or to use counter sink screws to attach it to the radio, at the end, I didn’t see the need for the sliders, I actuate the brakes via a two positions switch that is on the top right side of the radio.
Old 11-19-2022, 07:18 AM
  #539  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

And I just got me a DS14 to use it as a body box for training the future turbine guys at my field, I'm also pushing the guys to switch to Jeti.




Last edited by CARS II; 11-19-2022 at 07:21 AM.
Old 12-18-2022, 11:38 AM
  #540  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

Iím having a problem setting up my radios so I can have them as teacher and student via cable.

I updated my radio ( DS12 ) and the DS 14 with the latest software version ( 5.06 ) I think, this version just got released earlier this month, then I set up both radios ( DS12 as teacher ) fallowing Harryís video and connected them both with the trainer cable but, itís not working, when I flip the assigned switch the teacher radio has no control and the student radio also has no control, the boxes were selected to give the student control of the basic four control and that is where Iím stuck.

Does anyone have any suggestions? I could do a short vid sometime this week.

Tks.




Old 12-18-2022, 02:57 PM
  #541  
Dansy
My Feedback: (53)
 
Dansy's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Prescott, Ont.
Posts: 2,981
Received 158 Likes on 141 Posts
Default

Originally Posted by CARS II
Iím having a problem setting up my radios so I can have them as teacher and student via cable.

I updated my radio ( DS12 ) and the DS 14 with the latest software version ( 5.06 ) I think, this version just got released earlier this month, then I set up both radios ( DS12 as teacher ) fallowing Harryís video and connected them both with the trainer cable but, itís not working, when I flip the assigned switch the teacher radio has no control and the student radio also has no control, the boxes were selected to give the student control of the basic four control and that is where Iím stuck.

Does anyone have any suggestions? I could do a short vid sometime this week.

Tks.
Ď
ĎI wasnít aware that you could do this via cable unless you drill a hole and install a PPM cable to the moduleÖ.I always done it wirelessÖ
The following users liked this post:
Skunkwrks (12-20-2022)
Old 12-19-2022, 01:19 PM
  #542  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

You do that with the DS16, all the radios come with the socket installed, except the 16s, I could go wireless the other way (14 teacher- 12 student)

Last edited by CARS II; 12-19-2022 at 01:22 PM.
Old 12-19-2022, 01:27 PM
  #543  
Dansy
My Feedback: (53)
 
Dansy's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Prescott, Ont.
Posts: 2,981
Received 158 Likes on 141 Posts
Default

Originally Posted by CARS II
You do that with the DS16, all the radios come with the socket installed, except the 16s, I could go wireless the other way (14 teacher- 12 student)
16 and 24 are the one Iím familiarÖwireless works great on those.
Old 12-19-2022, 05:55 PM
  #544  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

Canít do wireless with the DS12 been the teacher because it only has one 2.4 module.
Old 12-19-2022, 07:40 PM
  #545  
Bob_B
My Feedback: (11)
 
Bob_B's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Bluegrass State of Mind
Posts: 4,691
Received 81 Likes on 70 Posts
Default

Ds12 can only be used as student Tx in wireless mode
Old 12-20-2022, 07:08 AM
  #546  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

Bob is correct, we have done that.
Old 12-20-2022, 07:10 AM
  #547  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

But the question remains, why the teacher/student mode isn’t working when connected via the cable?

I will do a short video when I get the chance and will try wireless with the DS14 been the teacher.
Old 12-20-2022, 07:58 AM
  #548  
wfield0455
My Feedback: (7)
 
wfield0455's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Holliston, MA
Posts: 1,299
Received 4 Likes on 4 Posts
Default

Have you looked at this: DS-12: How to establish the Trainer function over PPM Jack cable.: JETI model s. r. o.

Last edited by wfield0455; 12-20-2022 at 08:00 AM.
Old 12-20-2022, 11:20 AM
  #549  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

Havenít watch that yet.

Thank you.
Old 05-29-2023, 01:33 PM
  #550  
CARS II
Thread Starter
My Feedback: (7)
 
CARS II's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Sacramento CA
Posts: 6,589
Received 122 Likes on 106 Posts
Default

I finally made the video, have a look.



Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service -

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.