Notices
RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros Discussion all about rc radios, transmitters, receivers, servos, etc.

spektrum DX6I charging problem

Old 08-09-2011, 04:09 PM
  #1  
tractor1964
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: mobile, AL
Posts: 71
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default spektrum DX6I charging problem

Just purchased new dx6i radio. I installed the rechargable spektrum batteries and gave them a 10 hour charge. when i turn on the radio, the battery charge level on the display screen is only at a 50 percent charge. The batteries are charging to 5.6volts.if that is a full charge then why doesent the battery charge level show 100 percent ?? When i put in energizers AA, it shows 100 percent charge at 6.6 volts.
Old 08-09-2011, 04:35 PM
  #2  
tenpower
Junior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saline, MI
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: spektrum DX6I charging problem

May want to try cycling the battery. I had a similar problem with a different battery and after 3 or 4 cycles, the battery came to life.

good luck.
Old 08-09-2011, 05:11 PM
  #3  
fizzwater2
My Feedback: (60)
 
Join Date: Aug 2004
Location: Paola, KS
Posts: 2,794
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: spektrum DX6I charging problem

probably influenced somewhat by the fact that NiMh rechargeable batteries are 1.2V batteries, while AA Alkaline batteries are 1.5V cells.

In looking at the manual it appears they use the same low voltage cutoff of 4.1V for whatever type of batteries you have in the radio.

Old 08-10-2011, 06:04 AM
  #4  
Rob2160
Senior Member
 
Rob2160's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Sydney, AUSTRALIA
Posts: 4,786
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: spektrum DX6I charging problem


ORIGINAL: tractor1964

Just purchased new dx6i radio. I installed the rechargable spektrum batteries and gave them a 10 hour charge. when i turn on the radio, the battery charge level on the display screen is only at a 50 percent charge. The batteries are charging to 5.6volts.if that is a full charge then why doesent the battery charge level show 100 percent ?? When i put in energizers AA, it shows 100 percent charge at 6.6 volts.
I don't think the batteries charge fully when charging them in the radio with the supplied charge unit..

I can never get more than 5.6 volts which quickly drops to 5.5 and 5.4 after just a few minutes..

This is with 3 different DX6is and 3 different charge packs..

I now take the AA batteries out of the radio and charge them in a high quality Delta V charger that tops them up fully with trickle charging..

This gives me 6.0volts indication initially, dropping to around 5.8 volts within 30 mins of use.. but they won't drop to 5.5 v for at least an hour of TX use..

Try charging the batteires out of the radio.... its a small nuisance but I just got used to it

You can see in this video my voltage is 5.9 volts. at this stage the radio had been on for about 20 mins.. http://www.youtube.com/watch?v=4_Tbes9f1_c

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.