Notices
RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros Discussion all about rc radios, transmitters, receivers, servos, etc.

New Hitec Aurora 9-Channel 2.4Ghz Radio System

Old 08-15-2013, 03:04 PM
  #4751  
JIMF14D
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: PATCHOGUE, NY
Posts: 954
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Well I am keeping all my present Optimal 6,7 and 9 Rx. They are supposed to work at 2048 with the A9X instead of 1028 with the A9. Since my thumbs probably have a sensitivity of maybe 1/48 I doubt that I need 4096 update rate. I will probably buy one Maxima when I upgrade to the A9X to see if I can really see any difference..
Old 08-15-2013, 03:20 PM
  #4752  
A.T.
Senior Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Auckland, NEW ZEALAND
Posts: 2,581
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

Originally Posted by JIMF14D View Post
Well I am keeping all my present Optimal 6,7 and 9 Rx. They are supposed to work at 2048 with the A9X instead of 1028 with the A9.
Since my thumbs probably have a sensitivity of maybe 1/48 I doubt that I need 4096 update rate.
I will probably buy one Maxima when I upgrade to the A9X to see if I can really see any difference..

.

Aurora 9X - Now in USA - FAQ
Extract:

"14 Mar 2013
Hitec Aurora 9X
Please refer existing FG thread:
. Hitec Aurora 9X - extracts:. <snip>
. "The current system is capped at nine but we are working to expand this in the future".
:That is correct. Hitec is also working on expanding our model line so expect to see many more models available in the future that utilize this protocol.-Mike."
. It will be 4096 resolution with the Optima RX's as well. The latency is cut in half (21ms frame)when using the Optima RX's with the 9X and then cuts
it 66% more when using the Maxima (7ms) making it of of the fastest radios available.
More channels: We know... However, it wasn't an option at this time with the current platform but we are working on this for the future. - Mike.
. "Perception is a strong factor for some people. "Most" people will not notice the difference in latency and resolution but that doesn't mean they don't think they need it. However, high level pilots will benefit as it brings the performance level up to, or better, than the top radios on the market! Unfortunately we are currently limited to 9 channels but making the new radio faster with more resolution was possible so we did it... what would you all be saying if we didn't?
Damned it you do... damned if you don't I guess! - Mike.
Aurora 9 Model Name/Set file Transfer Aurora 9X "

Alan T.
Alan's Hobby, Model & RC FAQ Web Links
Old 08-15-2013, 03:55 PM
  #4753  
JIMF14D
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: PATCHOGUE, NY
Posts: 954
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Thanks AT for getting the right info out!
Jim D
Old 08-15-2013, 04:31 PM
  #4754  
Zor
Banned
 
Join Date: Feb 2009
Location: Ontario, ON, CANADA
Posts: 3,525
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

The speed at which the radio commands are sent and the response of the receiver does not change the speed at which the servos move the control surfaces nor does it change the servo resolution.

The model is still exposed to the aerodynamic forces generated by the control surfaces rotation to produce forces (torques) to rotate the airplane around its axis, pitch, roll and yaw.

Zor
Old 08-15-2013, 06:16 PM
  #4755  
Bob Pastorello
My Feedback: (198)
 
Bob Pastorello's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: El Reno, OK
Posts: 6,707
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by Zor View Post
The speed at which the radio commands are sent and the response of the receiver does not change the speed at which the servos move the control surfaces nor does it change the servo resolution.

The model is still exposed to the aerodynamic forces generated by the control surfaces rotation to produce forces (torques) to rotate the airplane around its axis, pitch, roll and yaw.

Zor
Correct. But many current SERVOS operate with better resolution and speed than many tx-receivers are outputting, thus there is a difference in the "feel". If the tx-rx combo is operating slower or with less resolution than the smallest steps of the servo encoder/feedback pot, then ANY - repeat ANY - increase in the tx-rx ability to send finer pulses/steps at a faster rate to that particular servo will - repeat WILL - improve the perceived responsiveness of the total control system - IF - repeat IF - the flier and aircraft are capable of sensing the degree of change. Current state-of the art precision aerobatic aircraft systems are generally flown by folks who WOULD be able to "feel it".

Just because you may not believe that is so, does not make it a fact.
Old 08-17-2013, 03:12 AM
  #4756  
JIMF14D
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: PATCHOGUE, NY
Posts: 954
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Well Tower has now changed all the A9X deliveries to "mid-Sept". Close but no cigar yet for Hitec...................
Old 08-22-2013, 02:12 PM
  #4757  
Ken Cz
 
Ken Cz's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Englewood, FL
Posts: 323
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Websites in Europe are showing the 9X for sale and in stock.
What gives with the USA? Saving them for a Christmas promotion?
Old 08-27-2013, 12:33 PM
  #4758  
Jesper1979
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Hamar, Norway, NORWAY
Posts: 66
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Is it now confirmed that the 9X will not have head tracking?
Why won't a 500 dollar TX have head tracking when a 50 dollar Hobby King TX have it?
Old 08-27-2013, 01:27 PM
  #4759  
gjhinshaw
My Feedback: (303)
 
gjhinshaw's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Lathrop, MO
Posts: 1,356
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

True, it does not. Its a PORT issue NOT a program issue. I just got mine and will be going through it and testing and testing it out!!


Originally Posted by Jesper1979 View Post
Is it now confirmed that the 9X will not have head tracking?
Why won't a 500 dollar TX have head tracking when a 50 dollar Hobby King TX have it?
Old 08-27-2013, 01:35 PM
  #4760  
JIMF14D
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: PATCHOGUE, NY
Posts: 954
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

So you have a new Aurora 9x purchased in the USA? If so where?
Old 08-29-2013, 06:09 AM
  #4761  
Zor
Banned
 
Join Date: Feb 2009
Location: Ontario, ON, CANADA
Posts: 3,525
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Power and range

Originally Posted by MikeMayberry View Post

What's the advantage of 50mhz... you have a bunch of RX's?



Mike.

Mike,

You may verify this _ _ _

We can use more power for better range or better signal to noise ratio.

A ham license is required.

Zor
Old 08-29-2013, 08:10 AM
  #4762  
JIMF14D
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: PATCHOGUE, NY
Posts: 954
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Why would I need more power? I can fly a 40 size model to a range where it is almost a dot and at the extreme limits of my eyeballs with no system performance issues.
Old 08-30-2013, 10:55 AM
  #4763  
gjhinshaw
My Feedback: (303)
 
gjhinshaw's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Lathrop, MO
Posts: 1,356
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default




Originally Posted by JIMF14D View Post
So you have a new Aurora 9x purchased in the USA? If so where?
Attached Thumbnails Click image for larger version

Name:	008.JPG
Views:	160
Size:	667.4 KB
ID:	1914812   Click image for larger version

Name:	005.JPG
Views:	141
Size:	564.9 KB
ID:	1914813   Click image for larger version

Name:	007.JPG
Views:	133
Size:	303.9 KB
ID:	1914814  
Old 08-30-2013, 11:45 AM
  #4764  
Steve Westphal
Senior Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: Fremont, NE
Posts: 506
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

If I had all the resources needed.....what Tx would you guys(and gals) recommend! PERIOD!
Old 08-30-2013, 11:49 AM
  #4765  
gjhinshaw
My Feedback: (303)
 
gjhinshaw's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Lathrop, MO
Posts: 1,356
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

A9 or the A9X what are you flying now?? That's what you need to look at, first
Old 08-30-2013, 01:23 PM
  #4766  
JIMF14D
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: PATCHOGUE, NY
Posts: 954
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Very nice, but where did you buy it?
Old 08-30-2013, 01:59 PM
  #4767  
WILDCRASHWILLY
Senior Member
 
WILDCRASHWILLY's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Western KY
Posts: 981
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Does it have the trainer switch on the left now? My A9 has it on the right which is awful. Other than that I'm pretty happy with my A9. I can tell it's a little slow latency wise but it doesn't bother me in the way I fly. I'm holding out for the A12,,,then I'm all in.
Old 08-30-2013, 06:37 PM
  #4768  
Steve Westphal
Senior Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: Fremont, NE
Posts: 506
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

I am flying everything from small electrics to a 50 inch Spitfire. I fly a wide range of sizes with more of the smaller stuff these days.....Glow and electric.
Old 08-30-2013, 06:51 PM
  #4769  
gjhinshaw
My Feedback: (303)
 
gjhinshaw's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Lathrop, MO
Posts: 1,356
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Jim,
Sorry, But it was sold to me from Hitec.[
I am a sponsored pilot with them. I am the only one on the
Hitec Team that flies jets.


QUOTE=JIMF14D;11604292]Very nice, but where did you buy it?[/QUOTE]
Old 08-30-2013, 06:54 PM
  #4770  
gjhinshaw
My Feedback: (303)
 
gjhinshaw's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Lathrop, MO
Posts: 1,356
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Bill,
Its still on the right side. I took the back off and just moved it to the left.[
No, A12 coming out that I know of for at least 4 years or so....
You can easily tell when you put them together!

QUOTE=WILDCRASHWILLY;11604310]Does it have the trainer switch on the left now? My A9 has it on the right which is awful. Other than that I'm pretty happy with my A9. I can tell it's a little slow latency wise but it doesn't bother me in the way I fly. I'm holding out for the A12,,,then I'm all in.[/QUOTE]
Old 08-30-2013, 07:00 PM
  #4771  
gjhinshaw
My Feedback: (303)
 
gjhinshaw's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Lathrop, MO
Posts: 1,356
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Steve,
On that note..... I would be looking at the Optic 7 PRO!
You have everything you need at a really good price!
Holds 16 models and 3 different models.

QUOTE=Steve Westphal;11604470]I am flying everything from small electrics to a 50 inch Spitfire. I fly a wide range of sizes with more of the smaller stuff these days.....Glow and electric.[/QUOTE]
Old 08-31-2013, 02:05 AM
  #4772  
Beej
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Brisbane, AUSTRALIA
Posts: 102
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Hi AT,

Dropped my Aurora 9 last week and broke it so this morning picked a 9X. I might be going crazy but there doesn't appear to be any Rudder to Elevator mix so I can mix out my knife-edge coupling. Aileron to Rudder (page 1) and there's also a Rudder to Aileron (page 2). That doesn't make any sense... Also there's something called "KnifeMix" (page 2) so I thought - well, that's obviously what I need but the sub menu has Aileron to Elevator!! OK, so either I am crazy or it's HItec. Please tell me why I'm crazy :-)

Also, hasn't someone proof read the manual after all this time - it has a number of typos and very bad english... That's not very good attention to detail from Hitec.

Thanks for any help!

best

Beej
Old 08-31-2013, 03:04 AM
  #4773  
JIMF14D
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: PATCHOGUE, NY
Posts: 954
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

OK enjoy!
Old 08-31-2013, 04:16 AM
  #4774  
WILDCRASHWILLY
Senior Member
 
WILDCRASHWILLY's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Western KY
Posts: 981
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Thank you for the info. GJ. I will be watching your testing with interest. Please keep us all posted.
Old 08-31-2013, 06:49 AM
  #4775  
JIMF14D
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: PATCHOGUE, NY
Posts: 954
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

The Hitec site says the manual is not available..... I guess that is just for USA.

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell or Share My Personal Information -

Copyright © 2023 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.