Go Back  RCU Forums > RC Airplanes > Scratch Building, Aircraft Design, 3D/CAD
problem plotting with HPBL plt files >

problem plotting with HPBL plt files

Notices
Scratch Building, Aircraft Design, 3D/CAD If you are starting/building a project from scratch or want to discuss design, CAD or even share 3D design images this is the place. Q&A's.

problem plotting with HPBL plt files

Old 04-21-2002, 07:07 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2002
Location: montreal, QC, CANADA
Posts: 26
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default problem plotting with HPBL plt files

I was using AutoCAD R14 until recently. To plot big dwgs, I was using this neat program called. Dot Matrix Plotter Basic that I bought 10 yrs ago. It is no longer availabe. Anyway, in R14, the AutoCAD printer driver for an hP draftmaster plotter created HPGL .plt files that looked like this:

DF;
PU-22494,-12517;
SP1;
PD-22494,-17597;
PD12227,-17597;
PD12227,-12517;
PD-22494,-12517;
PU-22382,-12517;

etc.

Now I have switched to ACAD2000. With this version you install your device at the windows level, and I guess AutoCAD uses the windows driver. When you request that the plot be saved to a file, it makes a .plt file that looks like this:

INCA7IP-10496,-16112,10496,16112GM3584,0,0,3000,17992DI0,1SP1VS50 FS2AS4PT.3SP1PT.3PAPU13390,-10295PRPD2245,0PAPU15340,9175PRPD-3040,-90,45,-335,20,-80PAPU12570,7260PRPD820,-17555PAPU12570,7260PRPD-45,540,-75,495,-95,425,-55,365PAPU13820,9130PRPD695,-19425PAPU15635,-10295PRPD-435,17650,10,540,40,500,65,430,25,370PAPU15200,735 5PRPD-2630,-95PASPNR;

Not even close huh So my DMPB program is not in the least bit impressed with it, so I can't print out big stuff. That stinks!

There has to be some conversion, or driver or something that will bash these files into the format that I need. Can anyone help me?

Thanks
Old 04-21-2002, 10:41 PM
  #2  
Senior Member
 
Mike James's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Anchorage, AK
Posts: 2,565
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Different problem, same kind of need

I don't have your answer. Sorry.
I just wanted to add my own request, for any of you software engineers who happen to read this thread...

Many of us could use a program that works on both Macs and PCs, that would let us do two major things:

1. Convert all the standard (and maybe not so standard) CAD and image files to the variations required for our obvious plan printing/plotting needs.

2. Print these as "tiles", enabling those of us without a big plotter to use small desktop printers. (dot matrix, inkjet, and laserjet) I want to be able to do this at home, rather than taking the job to a printer, so I can print "tests" and "samples" without a lot of expense.
Old 04-21-2002, 11:49 PM
  #3  
Senior Member
My Feedback: (1)
 
Join Date: Jan 2002
Location: San Bernardino Calif
Posts: 3,757
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default problem plotting with HPBL plt files

At this point, I don't think it can be done. Am surprized that you were able to get print/plots in R-14. I recognize the PU and PD as pen up and pen down citations.

Try it or not, but I think you are going to have to load Autocad driver 4.1 or 4.2 onto your system. These are drivers which cover pen plotters. ADI 4.3 and later is what is normally on R-14, 2000 etc.

Assuming you can load the older drivers, they should show up in your configuration menu. This means instead of plotting, you will have write the finished drawing to a file, then convert it, and go into DOS and plot it out. You will need to set up the ADI configuration so that you plot out to something like an H-P 7585b plotter, which comes out in old fashioned pen plotter language. Don't plot out to any H-P GL/2 device.

As a follow up you may want to visit the Autodesk site, and go into their printer/plotter problem section. This gets about 1000 hits per month, in compared to the others. The other try is to go to the Lorand web board section and post something there. This latter group is plotter experts and a pretty smart buch of guys.

I don't give it much hope. I think you are "too new".


Wm.
Old 04-22-2002, 11:34 AM
  #4  
Senior Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Brantford, ON, CANADA
Posts: 3,305
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default problem plotting with HPBL plt files

If you still have R14 on your computer then save your R2000 drawings as R14 drawings and plot from R14.

Ed S

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Manage Preferences Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.