Go Back  RCU Forums > RC Airplanes > RC Jets > Turbine Clinic
Reload this Page >

Jetcat p130 low EGT

Notices
Turbine Clinic Get direct support from the major turbine manufacturer support reps in here.

Jetcat p130 low EGT

Old 08-23-2022, 02:40 PM
  #1  
muzamilabbasi
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2021
Location: Wayne NJ
Posts: 13
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Jetcat p130 low EGT

Hi friends I am running into an issue on my jetcat 130 which only has 4 hours. The motor was purchased last year from cheifaircraft and this year I have been flying and getting used to it on my boomerang elan.

The engine flamed out after I landed and was taxing back,
the GSU didn't showed any errors, I restarted the motor and started right away.
After 15 mins I refueled and I couldnt get the motor started. I am not sure who to reach out I have posted into jetcat turbine owners fb page and also sent a message on their site but I have heard back from anyone.

Kindly advise.

Last edited by muzamilabbasi; 08-23-2022 at 02:43 PM.
Old 08-23-2022, 08:53 PM
  #2  
Dave Wilshere
 
Join Date: Jun 2002
Location: Watford, UNITED KINGDOM
Posts: 13,079
Received 727 Likes on 523 Posts
Default

More info.
when it flamed out on landing was there white smoke? If so it’s fuel system related.
No smoke it’s electronic.
There must have been something on the GSU after the stop, JetCat always gives info…unless it was a load of black squares on the GSU?
When you say it wouldn’t start, what error did the GSU give? Low EGT like your header? So lack of fuel…
disconnect the fuel line at the turbine and using Test Functions run the pump to prove fuel is flowing.
Old 08-24-2022, 07:03 AM
  #3  
muzamilabbasi
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2021
Location: Wayne NJ
Posts: 13
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Thank you so much Dave for the response, following are my replies

1 - When it flamed out - the cooling sequence was not kicked in, I used the leaf blower to cool it off
2 - There was some smoke blowing with leaf blower
3 - When I plugged in GSU it was all black squares, after which I reset my radio and ECU was still plugged in
4 - When I try to start or plug in the GSU it says on the right corner of GSU Low EGT
5 - I will give the test functions a shot today / tomorrow and get back to you.
Old 08-24-2022, 11:38 AM
  #4  
Dave Wilshere
 
Join Date: Jun 2002
Location: Watford, UNITED KINGDOM
Posts: 13,079
Received 727 Likes on 523 Posts
Default

Sounds like ESD (Static discharge) but that is very unusual on the latest V12 ECU and landing.Try a system reset. Hod the select menu button till it says release key to reset-it’s after learn RC and Temp calibration.Do a learn RC when it prompts and then try to run it again Dave
Old 08-28-2022, 11:55 AM
  #5  
muzamilabbasi
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2021
Location: Wayne NJ
Posts: 13
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Hi thank you I followed the steps you told me and it fixed it, I was able to turn on the turbine and do a learn rc on it, what I am confused now is why did it happen
Old 08-28-2022, 01:59 PM
  #6  
Dave Wilshere
 
Join Date: Jun 2002
Location: Watford, UNITED KINGDOM
Posts: 13,079
Received 727 Likes on 523 Posts
Default

Was it very hot and dry that day?
Old 08-28-2022, 07:30 PM
  #7  
muzamilabbasi
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2021
Location: Wayne NJ
Posts: 13
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

It was a hot day and a little humid too
Old 04-18-2023, 07:18 AM
  #8  
muzamilabbasi
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2021
Location: Wayne NJ
Posts: 13
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

So an update I sent the turbine in last year, it went to Germany and got fixed, after that I installed it into my new jet, was configuring the learn throttle and started smelling something odd from turbine like electronics being cooked. Unplugged filed another service request and its 2nd week its in servicing queue. Lets hope for best, a little disappointed as its my first turbine with only 4 hours on it. Will keep posted on the outcome.

Thanks
Old 04-18-2023, 07:45 AM
  #9  
Dave Wilshere
 
Join Date: Jun 2002
Location: Watford, UNITED KINGDOM
Posts: 13,079
Received 727 Likes on 523 Posts
Default

Correct 3 pins on ECU for throttle channel?
Old 04-18-2023, 07:49 AM
  #10  
muzamilabbasi
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2021
Location: Wayne NJ
Posts: 13
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Yes Dave, all wiring was perfectly correct, checked multiple times before even plugging it in. Also I was with a friend who owns many jetcat's, I get a bit uncomfy with the GSU so he helps me mostly with RC learn process. It was super weird but lets hope for best.
Old 04-18-2023, 11:15 AM
  #11  
Dave Wilshere
 
Join Date: Jun 2002
Location: Watford, UNITED KINGDOM
Posts: 13,079
Received 727 Likes on 523 Posts
Default

OK. Something strange.

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service -

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.