Notices
Merlin Turbine Clinic Support for Merlin Turbines is provided in this forum

withe smoke

Old 06-17-2017, 05:54 PM
  #1  
jcterrettaz
Thread Starter
 
jcterrettaz's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Carp, ON, CANADA
Posts: 430
Received 19 Likes on 18 Posts
Default white smoke

Can someone explain...
I just switch to diesel for my Jet Munt VT80 ( 5% oil)..and 100XBL
Twice today when I put full power the turbine shot down and make a big cloud of white smoke!? (VT80)
Then run turbine for two minute at minimum and gradually open the throttle to full and was OK ...what can make that happen?

Last edited by jcterrettaz; 06-18-2017 at 04:04 AM.
Old 06-18-2017, 11:06 AM
  #2  
Felix Barrao
 
Join Date: May 2007
Location: Zaragoza, SPAIN
Posts: 183
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I have used diesel in my VT-80 and M-90 with no issues, ( except white smoke after shut down)
Try to accelerate and decelerate point to point twice, to abble the fadec to learn the new situation, and probably the problem will disappear. If not, try to increase a little the acceleration delay.
Old 06-18-2017, 12:11 PM
  #3  
jcterrettaz
Thread Starter
 
jcterrettaz's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Carp, ON, CANADA
Posts: 430
Received 19 Likes on 18 Posts
Default

Thank you for the advice Felix
Old 07-01-2017, 04:27 PM
  #4  
AEROSHELDON
My Feedback: (99)
 
AEROSHELDON's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Highlands Ranch, CO
Posts: 1,419
Received 52 Likes on 44 Posts
Default

I had this same issue with a 140 today swiching to diesel..... I am still a bit new, so what does this mean from the above post?

"Try to accelerate and decelerate point to point twice, to abble the fadec to learn the new situation, and probably the problem will disappear."

And did it solve your problem?
Old 07-03-2017, 05:04 AM
  #5  
jcterrettaz
Thread Starter
 
jcterrettaz's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Carp, ON, CANADA
Posts: 430
Received 19 Likes on 18 Posts
Default

Yes problem solve ..Felix was 100% right . Since I ad this problem the VT80 run fine on Diesel .
Old 07-03-2017, 05:15 AM
  #6  
AEROSHELDON
My Feedback: (99)
 
AEROSHELDON's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Highlands Ranch, CO
Posts: 1,419
Received 52 Likes on 44 Posts
Default

Thank you.
Old 07-03-2017, 06:10 AM
  #7  
Felix Barrao
 
Join Date: May 2007
Location: Zaragoza, SPAIN
Posts: 183
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Nice to know.
The fadec runs with parameters " learned" from previous runnings, and correct them slowly in real time with actual data, so, if there have been major changes, ( pump, pipes, fuel.. the teaching helps a lot to the fadec to learn the actual situation.

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2022 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.